Ce pot face ingrijitorii?
Boala Parkinson nu afecteaza doar o singura persoana - atat familia, cat si prietenii, toti trebuie "sa convietuiasca" cu boala Parkinson. Ca ingrijitor, modul optim in care va puteti oferi sprijinul emotional si intelegerea, ca si ajutorul fizic depinde de ceea ce stabiliti impreuna cu persoana de care aveti grija.
1. Apreciati partenerul
Partenerul pe care il aveti impreuna cu echipa de asisitenta medicala, membrii familiei si prietenii joaca un rol major in solutionarea problemelorpe care le ridica pacientul cu boala Parkinson. Ca ingrijitor, trebuie sa fiti capabil sa discutati deschis si cu incredere atat cu membrii echipei de asistenta medicala, cat si cu persoana de care aveti grija.
2. Preluati controlul asupra bolii Parkinson
Ideal ar fi sa incercati sa jucati unrol activ, mai degraba decat unul pasiv. Impreuna cu persoana pe care o ingrijiti, incercati sa invatati tot ce se poate despre aceasta afectiune cauzele ei, simptomele si tratmentul. Cu cat intelegeti mai multe, cu atat va va fi mai usor sa rezolvati probleme cilnice.
3. Informati-va asupra medicatiei adresate bolii Parkinson
Tratamentul medicamentos este cel mai important instrument de control al simptomelor bolii Parkinson cunoasterea precisa a efectelor la care va puteti astepta de la medicamente este foarte utila. Asigurati-va in permanenta ca bolnavul cu Parkinson isi ia medicamente asa cum i s-a prescris intocmiti o lista exacta a acestor medicamente si a intervalelor la care trebuie luate.
4. Propuneti-va obiective realiste
Incercati sa nu aveti prea multe asteptari de la bolnavulcu Parkinson, intelegeti ceea ce el poate face si ceea ce nu poate. Fiti deschisi la noile tehnologii si idei care promoveaza independenta persoanei pe care o avti in grija. Planificati totul din timp reamintiti-va ca indatoririle de zi cu zi pot necesita mai mult timp decat inainte.
5. Pastrati-va calmul
Persoana cu Parkinson are atat zile "bune", cat si zile "proaste". In zilele proaste incercati sa ascultati, sa fiti radbador si intelegator. Acordati-i spatiul si timppul necesar pentru a-si indeplini sarcinile pe care si le-a propus. Simptomele bolii Parkinson se agraveaza de regula in caz de anxietate, stres si presiune psihica incercati sa exercitati o influenta linistitoare si nu fortati pacientul sa se grabeasca sau sa duca la indeplinierea cu orice tip, de unul singur, sarcina pe care si-a propus-o.
6. Incurajati-va activitatea fizica
Exercitiul fizic regulat poate amplifica efectele benefice ale meditatiei adresate bolii Parkinson, combate depresia si promoveaza o stare generala de bine. Fizioterapeutul este cel capabil sa recomande un program adecvat de exercitii fizice. Oricand este posibil, incurajati persoana cu Parkinson sa se angajeze in activitati simple, care ii fac placere, cum ar fi plimabrile, gradinaritul, inotul, pe care sa le includa cu programul de zi cu zi. Poate fi util si placut sa efectuati aceste activitati impreuna.
Comentarii (3)
www.antiparkinson.ro Adresa: Bd Dacia Bloc 29 sc.A et. 1 ap.7 cod 330106 Deva jud Hunedoara e-mail: robotul 2003@yahoo.com tel 0745 231153 C.I .41995/18.04.2006 C.F 18828414 Cont BCR Deva RO20RNCB0160054235850001
Asociatia Antiparkinson , unica organizatie independenta , nonprofit , apolitica, care apara interesele a celor 72.000 de bolnavi de Parkinson din Romania, avind in prezent 550 de membrii, functioneaza din data de 06.07.2006 , fondatorul si presedintele ales al asociatiei fiind maiorul inginer Raican Dan Stoian bolnav si el de parkinson din anul 1999.
Asociatia inregistrata cu Certificatul Fiscal nr 18828414, are sediul in Deva (Bd Dacia Bl 29 Sc A Ap 7), si un birou la Dorna Condreni jud Suceava, avind ca scop:.
► identificarea nevoilor reale ale bolnavilor de Parkinson si ameliorarea sanatatii lor prin respectarea principiului egalitatii de sanse pentru toate categoriile sociale privind accesul la informare, medicamente si tratamente in tara si strainatate;
► realizarea unor legaturi cu asociatii din alte tari;
► realizarea unor centre de recuperare fixe sau mobile sau dezvoltarea centrelor de recuperare, neurologica existente;
► realizarea de seminarii si evenimente cu scop de informare despre noutatile aparute in tratarea acestei boli prin editarea de carti si brosuri de informare.
Asociatia s-a afiliat la organismele interne si internationale devenind membru cu drepturi depline a Asociatiei Bolilor Rare Romania , European Parkinson’s Desease , etc fiind invitata si participind la congrese interne si internationale.
Totodata Asociatia a fost acreditata de Autoritatea Naţionala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal si de Comisia de Acreditare a Furnizorilor de Servicii Sociale din cadrul M.M.P.S. sa colecteze manipuleze date furnizind servicii sociale cu caracter primar de identificare a nevoilor sociale individuale, familiale şi de grup.
Asociatia a editat 3 carti de cunoastere a bolii Parkinson fiind distinsa cu PREMIUL SPECIAL “Carol Davilla” pentru proiectul si cartea Viata cu boala Parkinson ; MENTIUNEA Galei Societatii Civile 2009 pentru programul ‘’Stocul de Siguranta’’; premiul OSKAR in 2009 acordat de revista Capital si in 2010 premiul pentru Cea mai activa asociatie de pacienti din Romania.acordat de Colegiul Medicilor din Romania pentru Campania de informare la nivel national privind sindromul Parkinson, „Nu îi lăsa să lupte singuri “Premiul pentru contributie individuala remarcabila” la Gala Oameni pentru Oameni decernat in 2011 pentru proiectul “Sprijin in Singuratate.
Asociatia Antiparkinson are o pagina publica de poze la activitatile desfasurate http://danrobotul.sunphoto.ro/ si o pagina web www.parkinson.home.ro , www.socialul.ro si www.antiparkinson.ro
In anul 2010 Asociatia a reprezentat Romania la al doilea congres mondial de parkinson de la Glasgow Scotia cu un stand de prezentare
Bolnav de cancer la 24 de ani Mă numesc Magyara Rudolf Leonard, am 24 de ani şi bani prea puţini pentru a-mi permite medicamentele necesare tratării afecţiunilor de care sufăr. Nu am pe nimeni, am crescut, de la un an, în mai multe case de copii din Sibiu, iar de la 18 ani sunt pe drumuri. Acum dorm la un adăpost de noapte din Sibiu şi nu pot munci pentru că medicii mi-au interzis efortul fizic. Sufăr de ciroză hepatică, ulcer, leucemie şi scolioză toracică şi am nevoie, lunar, de medicamente în valoare de aproape cinci milioane de lei pentru a putea urma tratamentul prescris de medici. Mă adresez oamenilor cu suflet şi credinţă în Dumnezeu să mă ajute pentru a putea continua acest tratament. Cei care doresc, mă pot ajuta cu mici donaţii în contul deschis la BCR RO36RNCB0231088855520001 (lei).
Vă rog ajutaţi-mă dacă nu pot să mor.
E-mail: rudolfleonard@yahoo.com
Telefon: 0757205495
Vă mulţumesc anticipat.
Boală, disperare, durere, neajutorare şi câte sinonime ar putea descrie situaţia acestui om. În jurul nostru în fiecare zi mor oameni. Mor sau trăiesc cu o frică teribilă de moarte din cauza indiferenţei noastre. În fiecare zi semenii noştri duc poveri grele în sufletele lor. Cine dintre noi este gata să întindă o mână de ajutor???
Nu pot să ajut acest om financiar, dar vreau prin acest anunţ să sesizez pe cei care nu stau cu mâna întinsă şi pot să pună ceva deoparte ca să contribuie la această nevoie. Dumnezeu spune că: religiunea curată şi neîntinată înaintea Lui constă în cercetarea văduvelor şi orfanilor în necazurile lor. (Iacov 1). Tu ce faci în acest sens. Contribuie şi tu la salvarea lui Rudolf. Am aflat despre situaţia lui de la el, când a lăsat mesajul de mai sus într-un comentariu pe acest blog. Trimite acest mesaj tuturor celor care ar putea să dea o mână de ajutor.
Bolnav la 24 de ani Mă numesc Magyara Rudolf Leonard, am 24 de ani şi bani prea puţini pentru a-mi permite medicamentele necesare tratării afecţiunilor de care sufăr. Nu am pe nimeni, am crescut, de la un an, în mai multe case de copii din Sibiu, iar de la 18 ani sunt pe drumuri. Acum dorm la un adăpost de noapte din Sibiu şi nu pot muncii pentru că medicii mi-au interzis efortul fizic. Sufăr de ciroză hepatică, ulcer, leucemie şi scolioză toracică şi am nevoie, lunar, de medicamente în valoare de aproape cinci milioane de lei pentru a putea urma tratamentul prescris de medici. Mă adresez oamenilor cu suflet şi credinţă în Dumnezeu să mă ajute pentru a putea continua acest tratament. Cei care doresc, mă pot ajuta cu mici donaţii în contul deschis la BCR RO36RNCB0231088855520001 (lei).
va rog din toata inima ajutatima daca nu pot sa mor va inplor ajutatima
RUDOLFLEONARD@YAHOO.COM
Posteaza comentariu