Copiii mici Lycopodium...

"Sunt bebelusi tematori care prefera sa stea langa mama sau in poala unui parinte pentru a se simti in siguranta. Se tem mai ales cand sunt singuri si cand stau cu alte persoane decat cu parintii, mai ales daca sunt straini galagiosi. Frica si anxietatea sunt evidente prin felul cum privesc fix si prin expresia faciala, caracteristica fiind incruntarea fruntii.

Acesti bebelusi iritabili se incrunta si tipa la cea mai mica provocare. Plansul are o tonalitate revendicativa. Sunt prost dispusi, mai ales cand le este foame sau sunt obositi, la trezire, cand au colici si in timpul bolilor acute.

Pot plange de fiecare data cand lumina se stinge sau cand sunt lasati singuri in pat; doresc sa doarma cu parintii. Deseori se trezesc noaptea de foame sau din cauza colicilor; dimineata se scoala infometati si prost dispusi.

Capul pare mare la acesti copii, dar este asa numai raportat la corpul mic sau membrele subtiri.

Pielea din spatele urechilor este crapata. Otita medie este o afectiune obisnuita si incepe pe dreapta; in final, apare o secretie groasa, mirositoare.

Iritabilitatea se manifesta din plin in astfel de ocazii.

Nasul sugarilor este deseori infundat prin secretia de mucus, ceea ce face imposibil alaptatul pentru o perioada mai lunga. Copilul lasa sanul, respira pe gura, plange si apoi incearca din nou sa suga. Mama trebuie sa-i curete des nasul. Fornaie pe nas, mai ales cand se intinde noaptea in pat. Secretia nazala este groasa, galben-verzuie; alteori, nasul este infundat prin congestionarea mucoasei nazale, fara sa fie prezenta vreo secretie. Narile se dilata in timpul infectiilor respiratorii acute.

Racelile coboara la nivelul bronhiilor si evolueaza catre bronsita si pneumonie. Infectiile respiratorii reapar cu usurinta si sunt insotite de ronhus, frunte incruntata si dilatarea aripilor nasului. Accesele de tuse apar de obicei noaptea, cand copilul se intinde in pat. Cel mai des afectat este lobul pulmonar mijlociu drept.

In sfera digestiva, colicile si pierderea rapida in greutate se intalnesc frecvent. Uneori exista o cantitate mare de gaze incarcerate la nivelul intestinului, care apar dupa-amiaza sau noaptea; copilul este nelinistit, iritabil si se plange de dureri.
Tipa de durere si se rostogoleste incercand sa amelioreze cumva durerea. Se simte bine cu comprese fierbinti pe abdomen, daca este luat in brate, ocazional daca suge la san si intotdeauna daca elimina gazele; dupa ce durerea este ameliorata, ii este foarte foame. Are un apetit mare, se trezeste frecvent sa suga si nu se opreste pana cand mama nu-l ia de la san. Mamele il descriu ca un mare mancacios. Dupa ce suge, sughite. In sindroamele de malabsorbtie, abdomenul poate fi destins, plin de gaze care sunt eliminate imediat inainte de defecatie.

Tractul urogenital are anomalii din nastere: tesuturi sau organe in exces, insuficiente sau anormal pozitionate. Chiar daca acestea nu pot fi ameliorate prin remediul homeopatic, sunt o indicatie pentru Lycopodium; reactiile adverse care pot sa apara dupa interventiile chirurgicale sunt ameliorate deseori dupa remediu.

Baietii se nasc uneori cu testicule necoborate in scrot sau cu hernie, mai ales pe dreapta.

Abilitatile motorii ale bebelusilor sunt deficitare, de exemplu reflexul de supt sau faptul ca nu invata sa se tarasca corect.
Mai tarziu poate sa apara dislexia sau alte probleme.

Eczema este prezenta uneori de la nastere, mai ales in spatele urechilor, dar si pe labele picioarelor, degetele de la maini si pielea capului.

La copiii cu insuficienta ponderala, pielea este zbarcita si atarna. De asemenea, fata este incruntata cand are dureri sau plange. Expresia faciala alterneaza intre o fata cu o privire tematoare si o fata incruntata, iritata, prost dispusa. Pielea poate fi icterica si ramane uneori cu o tenta galbuie tot timpul.

Copiii sunt de obicei firavi, cu afectiuni pe partea dreapta, agravate intre patru si opt dupa-amiaza." (Preluare din cartea "Tratamentul homeopatic la copii - tipuri constitutionale in pediatrie" - Paul Herscu, Traducere dr. Marius Radu)

Tratamentul homeopatic constitutional este una dintre cele mai bune metode de terapie curativa si profilactica de care pot beneficia copiii nostri. Lipsite de orice fel de reactii adverse si toxicitate, remediile homeopatice induc o vindecare blanda, dar sigura a multor probleme cu care se confrunta bebelusii in primul an de viata, viroze respiratorii, otite, indispozitii digestive, eruptii cutanate etc.
De asemenea, remediul constitutional este cel mai bun stimul natural (alaturi de alaptare, somn suficient, dragoste din partea parintilor), care sustine dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a copilului.

Cunoasterea unor astfel de trasaturi sunt folositoare parintilor, pentru a-l ajuta pe medicul homeopat sa incadreze copilul intr-un anumit tip constitutional. Copilul mic nu poate spune ce simte si ce-l deranjeaza atunci cand este bolnav. Este util daca parintii pot sa relateze 2-3 simptome foarte clare si bine exprimate. Corelate cu observatiile despre comportamentului copilului, aceste informatii pot fi suficiente pentru a gasi remediul constitutional (pentru momentul respectiv) care va rezolva problema respectiva, fie ca este vorba de o afectiune respiratorie, digestiva sau cutanata...