Migrenele reprezinta mai mult decat o simpla durere de cap... Desi nu se cunoaste cauza exacta a acestei afectiuni, specialistii cred ca migrenele sunt declansate de un proces biochimic complex, care este influentat de schimbarile aparute in circulatia sangelui si in vasele de sange localizate la nivelul creierului. La varste mici, baietii si fetele sunt afectati in proportii egale de aceasta afectiune, in timp ce in perioada pubertatii de doua ori mai multe fete decat baieti vor experimenta durerile migrenelor.
Migrena este o suferinta care apare din timp in timp, avand simptome acute. 10% dintre copii au probleme de acest tip si un procentaj mai ridicat al adolescentilor poate suferi de aceasta afectiune. Una dintre cauzele sale poate avea legatura si cu o deficienta temporara a serotoninei, o substanta chimica din creier. Migrenele sunt extrem de puternice si de dureroase, iar copiii care trec prin aceasta experienta traumatizanta sunt adesea palizi si par bolnavi.
Una dintre cele mai bune modalitati de a trece peste aceste episoade este somnul - acesta aduce linistea copilului si reprezinta o nevoie caracteristica pentru acest tip de afectiune. Tratamentul consta in depistarea si evitarea factorilor de risc care declanseaza migrenele, cum ar fi factorii de mediu.
Tratamentul poate presupune adesea prescrierea de medicamente. Copiii pot fi implicati in schema de tratament - ei pot tine un jurnal al durerilor pe care le experimenteaza. Mai mult decat simpla "descarcare emotionala", acest jurnal ii poate ajuta sa identifice factorii care declanseaza crizele. Studiile arata ca frecventa migrenelor poate fi redusa datorita tehnicilor de acupunctura sau de reflexoterapie.
Simptomele unei dureri insuportabile...
In mod frecvent, copilul care sufera de migrena simte o durere acuta in zona ochilor, in mijlocul capului sau in zona tamplelor. In mod obisnuit, acestei dureri ii este asociata si senzatia de voma sau de rau fizic, de la stomac.
O migrena este adesea precedata de o "aura" (modificari vizuale, chiar viziuni sau halucinatii), dar aceasta senzatie poate fi prezenta sau nu. Desi o migrena poate dura ore sau chiar o zi intreaga, in cazul copiilor durerea dureaza mai putin de patru ore. Oricum ar fi, este suficient pentru micutul tau... O migrena complicata poate fi asociata cu unele dificultati neurologice temporare, cum ar fi incapacitatea de a vorbi, lipsa senzatiilor sau pierderea temporara a constientei. De asemenea, copilul poate experimenta unele semne vizuale, ameteala sau schimbari comportamentale.
Sindromul "Alice in Tara Minunilor" se refera la halucinatii care pot determina vizualizarea unor imagini distorsionate sau a unor forme ciudate; lucrurile din raza sa vizuala ii pot aparea, de asemenea, mai mici sau mai mari. Acest sindrom a fost teoretizat de catre Lewis Carroll, autorul celebrei carti clasice pentru copii "Alice in Tara Minunilor", care a suferit din cauza migrenelor si a scris despre experientele sale in aceasta carte.
Multi copii sunt foarte sensibili la lumina si zgomotele puternice sau mirosurile tari, motiv pentru care este preferabil ca acesti factori sa fie evitati, mai ales pentru ca transforma durerea initiala in una de-a dreptul insuportabila... Durerea atroce de cap este depasita si usurata de un somn profund.
Factorul ereditar poate avea si el un rol important - astfel incat, daca exista in familia ta persoane afectate de aceasta afectiune, este posibil ca si copilul tau sa experimenteze astfel de atacuri. Problemele anterioare legate de colici, cosmaruri si somn agitat pot semnala, la randul lor, unele simptome ulterioare ale migrenei. Afectiunea se poate declansa la un moment dat, in urma unui eveniment minor.
Cheia in recunoasterea migrenei o reprezinta identificarea unui model repetitiv: episoade de durere de cap acuta, "amortizate" de un somn adanc si urmate apoi de intervale fara nici un fel de simptome. Diagnosticul acestei afectiuni se stabileste dupa ce se scot din discutie alte cauze mai grave ale durerilor de cap, realizandu-se un istoric complet al acestor probleme si o examinare fizica si neurologica generala.
Desi foarte mult timp migrenele au fost considerate o afectiune relativ inofensiva, aceasta suferinta poate cauza foarte multe daune - calitatea vietii unei persoane suferind de migrene este serios afectata, bolnavul neputand participa la toate activitatile normale ale vietii sale. Durerea este atat de intensa, incat persoanele care sufera de migrene nu pot gandi sau functiona la parametri normali in timpul sau imediat dupa un astfel de episod dureros.
Aproximativ 65-80% dintre copiii care sufera de aceasta afectiune isi intrerup activitatile scolare, de joaca, familiale etc., din cauza simptomelor. Acest lucru poate duce, mai departe, la schimbari comportamentale si afectiuni psihologice, cauzate de indepartarea de familie si de prieteni - nu putine sunt cazurile in care copilul sufera de anxietate sau tristete, care poate duce, in adolescenta, chiar la depresie.
Capacitatea copilului de a se concentra este foarte mult diminuata, iar absentele sale scolare duc, pana la urma, la probleme de integrare si la dificultati in ceea ce priveste acumularea cunostintelor scolare. Un alt factor agravant il reprezinta si activitatile fizice si sportive, motiv pentru care este necesar un plus de atentie in cazul in care copilul tau sufera de aceasta afectiune...
Un studiu american, bazat pe 970.000 de persoane declarate care sufera de migrene, cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, arata ca adolescentii si copiii bolnavi au pierdut lunar 329.000 de ore de scoala... Insa o examinare de specialitate, un diagnostic adecvat si un tratament corespunzator al acestei afectiuni pot imbunatati in mod semnificativ calitatea vietii persoanelor afectate de aceasta boala.
Frecventa migrenelor
Studiile arata ca migrenele se manifesta la 5-10% dintre copiii scolari din Statele Unite ale Americii, un procentaj care creste in mod constant in perioada adolescentei si ajunge la un punct culminant in jurul varstei de 44 de ani. In Marea Britanie, unul din zece copii sufera astfel de crize dureroase...
Multe persoane experimenteaza episoade de remisie spontane, ceea ce inseamna ca durerile dispar de la sine, fara nici un motiv aparent.
Fetele, afectate de migrene in procentaj mai mare...
In urma studiilor de specialitate, s-a constatat faptul ca baietii sunt predispusi la migrene incepand cu varste mult mai fragede decat fetele. In perioada copilariei si pana la varsta de 7 ani, procentul baietilor care sufera de aceasta afectiune este la fel sau chiar mai ridicat decat al fetelor aflate in aceeasi situatie. Insa prevalenta durerilor creste in perioada adolescentei si in primii ani de maturitate, cand 20-30% dintre tinerele femei si 10-20% dintre tinerii barbati experimenteaza migrenele.
O data cu prima menstruatie, femeile "castiga" teren - boala predomina fara drept de apel in cazul persoanelor de sex feminin... Acest fapt continua sa fie din ce in ce mai accentuat pana la maturitate, iar frecventa migrenelor tinde sa descreasca in cazul ambelor sexe in jurul varstei de 50 de ani.
Migrenele si varsta...
Majoritatea persoanelor care sufera aceste crize experimenteaza pentru prima oara atacurile migrenei inainte de implinirea varstei de 20 de ani. Aproximativ 20% dintre bolnavi au "cunoscut" prima migrena inainte de varsta de 5 ani... Copiii prescolari care traiesc un astfel de episod par bolnavi, au chipul palid si acuza dureri abdominale, senzatia de voma si o nevoie acuta de a dormi. Micutii isi exprima adesea durerea prin plans, iritabilitate si nervozitate, se leagana si cauta adapost intr-o incapere intunecata in care sa poata dormi.
Copiii cu varste intre 5 si 10 ani au dureri puternice de cap, sufera de ameteala, crampe abdominale, vomita, sunt sensibili la lumina (fotofobie), la sunete si zgomote (fonofobie), la mirosuri (osmofobie) si simt nevoia de a dormi. De regula, adorm la aproximativ o ora de la declansarea atacului.
Cele mai obisnuite simptome asociate includ paloarea fetei si cearcanele, setea, transpiratia in exces, senzatia de ochi durerosi, umflarea cailor respiratorii si a fetei, nevoia de a urina des si diareea. Copiii de varsta mai mare sufera de migrena mai degraba pe o anumita parte a capului, simptom acuzat in mod frecvent. Foarte multe dintre afectiunile si durerile sinusurilor isi au originea in aceste migrene. Locatia si intensitatea durerii se modifica adesea in timpul atacurilor sau in perioadele dintre acestea.
O data cu inaintarea in varsta a copiilor, intensitatea si durata acestor episoade dureroase creste, iar migrenele incep sa se produca la intervale ceva mai regulate de timp. Copiii de varste mai mari acuza o durere pulsatila. De foarte multe ori, asa cum majoritatea pacientilor adulti a constatat, durerea de cap se "muta" in zona tamplelor, fie pe partea dreapta, fie pe cea stanga.
Migrenele manifestate in copilarie isi intrerup de multe ori atacul la cativa ani dupa pubertate. Insa, pentru copiii mici, simptomele care nu au legatura cu durerea de cap sunt mult mai ingrijoratoare decat durerea in sine - fotofobia sau fonofobia se pot manifesta fara sa fie insotite de dureri de stomac sau de cap. Cativa copii au "parte" de episoade dureroase de stomac fara sa experimenteze insa durerile de cap, motiv pentru care adesea este dificil de diagnosticat in mod corespunzator un pacient.
In acest sens, trebuie sa mentionam ca exista mai multe tipuri de migrena:
Migrene fara dureri de cap - In unele cazuri, copiii nu experimenteaza durerile de cap o data cu declansarea migrenei.
Migrena abdominala - O astfel de migrena este caracterizata de dureri abdominale severe, senzatie de voma recurenta si deranj stomacal, diaree. Episoadele pot dura o ora sau mai mult de atat, fiind urmate de perioade de "acalmie". Acest tip de migrena atinge apogeul frecventei in perioada 5-9 ani. Diagnosticul se stabileste prin eliminarea altor cauze ale durerilor de stomac.
Migrena basilara - Frecvent intalnita in cazul copiilor, migrena basilara se produce in clipa in care artera basilara, localizata in creier, se contracta. "Aura" specifica este adesea asociata cu acest tip de migrena. Modificarile la nivel vizual (viziuni, halucinatii etc.) se manifesta mai intai la un singur ochi, apoi se raspandesc in mod gradual si acopera intreaga raza vizuala. Ameteala, greata, senzatia de voma, dificultatile de vedere si o slabiciune a muschilor sunt toate simptome ale acestui tip de afectiune.
Cauzele migrenei...
Din pacate, cauza exacta a migrenei nu este cunoscuta, dar specialistii considera ca manifestarea bolii are legatura cu o deficienta temporara a serotoninei din creier, fiind o afectiune declansata de un proces biochimic complex, care este influentat de schimbarile aparute in circulatia sangelui si in vasele de sange localizate la nivelul creierului.
Din punct de vedere statistic, copiii care sufera de migrene sunt mai predispusi raului de miscare si somnambulismului decat alte persoane: 45% dintre copiii afectati de migrene au neplaceri cauzate de raul de miscare, iar 28% dintre ei manifesta si simptome ale somnambulismului.
O parte dintre persoanele afectate de migrene stiu ca suferinta le poate fi declansata de ceva ce au mancat, au baut sau de unele activitati intreprinse. Factorii de risc sunt: alcoolul, ciocolata, branza, nucile, scoicile, mancarea chinezeasca, zaharul si cofeina. Cu siguranta, exista mai multi factori de acest tip sau mai multe cauze interne care sa genereze, pentru fiecare individ in parte, suferinta cunoscuta... Recunoasterea si depistarea precoce a factorilor de risc pot veni in ajutorul copilului, determinandu-l sa adopte un stil de viata sanatos.
Comentarii (28)
Buna ziua! am o fetita de 8 ani jumate , cam o data pe luna are dureri de cap groaznice..se trzeste noapte din somn cu dureri insuportabile..nu suporta lumina, sta cu ochii inchisi, transpira instantaneu...doar tinuta in brate cu capul , fata ascunsa...!unde ar trebui sa merg cu ea?? tin sa mentionez ca micuta in 2010 a fost operata..anume...implant cohlear, dar durerile acestea existau deja!!! e groaznic, pe durata dureerii plange intr-una..dupa ce isi revine ori adoarme , ori ramane treaza dar ai impresia ca e fff bolnava..nu mananca..obosita..fara vlaga..!!
BUNA ZIUA.AM O FETITA DE 6 ANI SI ASTAZI MI S-A VAITAT TOATA ZIUA DE CAP.I-AM DAT NUROFEN SI NU II TRECE ,DAR ACESTE DURERI NU A MAI AVUT.CE POATE FI?ASTEPT UN RASPUNS.VA MULTUMESC ANTICIPAT.
am un baiat de 11 ani si se plinge de durere de cap cam de vreo 2 luni si starii de greata.I-am facut analizele si are anemie 8.3.Ce trebuie sa fac? va multumesc.
am o fetita de 5 anisori si aproape in fiecare zi s plange de dureri de cap pe partea dreapta .CE poate fi?
Am un baiat de 4 ani si de 2 ani incoace cam la o luna, 2 sau 3 luni suntem la urgenta deoarece vomita pana se deshidrateaza indiferent ce mananca sau bea, si trebuie sa i se faca perfuzii, am facut si RMN sa excludem posibilitatea unei presiuni intracraniene cauzate de vreo tumoare, a fost internat in spital si i s-au facut mai multe analize dar fara a se gasi ca are ceva organic. Totul incepe prin a spune ca-l doare burta plange si spune ca trebuie sa vomite dupa care si vomita. apoi se linisteste o perioada care variaza de la 1 la 7 ore, depinde... uneori doarme, dar il iau iara crizele cu dureri de abdomen si spune ca trebuie sa vomite. Nu am gasit inca cum sa-l oprim din vomitat si sa-l putem hidrata, dupa ce vomita o data, vomita orice si o gura de ceai sau apa. Poate a mai trecut cineva prin asta si ma poate ajuta.
am si eu o problema! Am un baiat de 7 ani care a fost diagnosticat cu migrena infantila dar nuare dureri de cap,doar ameteala,varsaturi,paliditate,intr-un cuvant,fara vlaga! Ce as putea sa mai fac?fac tratament degeaba..cu nimic nu-i trece.
Am un baiat de 13 ani, de cand este la scoala , nu se poate concentra, are dureri de cap la inceput erau mai rare o data la o luna la doua, acum aproximativ de 3 ori pe saptamana acuza dureri de cap, cu stari de voma , noaptea are unele momente de agitatie, se zbate, se agita vrea sa plece din pat, dimineata nu stie nimic despre asta.Ce sa facem ? Am fost la neuropsihiatrie, am facut eeg , d-na dr. a spus ca apar niste absente, ne-a dat un tratament cu encephavol si depakine , ce parerea aveti despre asta? este un tratament bun pt. asta sau ii face mai mult rau decat bine?
Buna ziua! Apelez la ajutorul dvs sa-mi spuneti de unde ar putea pleca durerile de tanmple ale fetitei mele in varsta de 13 ani. in general dupa amiaza dupa scoala incep durerile de tample. durerea nu-i constanta, cand mai agresiva cand mai linistita. a intrat la pupertate anul acesta. si mie mi se pare ca ar coincide perioada premenstrula cu aceste dureri de cap. poarta ochelari, controla eregulate, radiografie cervicala, nu are nimic ... nu vreau sa panichez fetita, eu sunt deja crizata de durerea ei de cap. Va multumesc si astept raspunsul dvs.
am o fetita de 10 ani. este a doua oara cand face febra, destul de mare, aproape 38 grade, si apoi o doare capul. dupa ce ii trece febra durerea de cap persista, mai ales cand misca capul brusc sau se ridica de jos. ce trebuie sa fac? am facut analize, la prima durere de cap si totul era ok.
Laura cu fetitele gemene,ma poti contacta si pe mine?Am o situatie asemanatoare.
am un copil de 10 ani . De vreo 2 saptamani imi spune ca ameteste foarte tare si ii frica foarte tare . Cand se sperie are o privire foarte trista si inspaimantat. Suntem in curs de a face mai multe analize. Coproparazitologicul - a iesit negativ. Ce poate sa fie? Ce analize sa ii fac? Si ce investigatii? Va multumesc!
Buna ziua,fetita mea acuza dureri de cap de vreo 2 sapt.La inceput am crezut ca e din cauza parului,ii strangeam umpic mai tare coditele,asta patesc si eu cand imi prind parul si il tin prea strans-nu i-am mai facut codite si totusi durerile persista..I-am dat paracetamol,dar a doua zi iar o doare capul.Are cearcane,desi doarme cam 11-12 ore pe noapte, trage si de nas umpic,dar nu e la prima raceala iar pana acum nu s-a vaitat de dureri de cap. Ce sa fac? Doctorita mea de familie nu m-a prea ajutat la nevoie asa ca nu am mai vizitat-o,preferand cabinete particulare. Ce fel de investigatii trebuie facute? Va multumesc
Buna ziua am o fetita de 10 ani care acuza dureri de cap de 2 luni am fost cu ea la cluj la ped. 3 si i-am facut toate analizele posibile si tomograf ,orl , psihologie, neurologic oftamologic si nimic , patologic e bine nu trebuie sa ne facem griji i-a dat ceva tratament cu tranhisept sau asa ceva si magne b6 , durerile au disparut doar pe perioada tratamentului dupa accea au aparut iar partea cea maig groaznica e ca nu-i tcalmant si nu mai stiu ce sa-i dau credetima mai ales ca nu se poate concentra l;a scoalarece cu
Buna ziua am o fetita de 10 ani care acuza dureri de cap de 2 luni am fost cu ea la cluj la ped. 3 si i-am facut toate analizele posibile si tomograf ,orl , psihologie, neurologic oftamologic si nimic , patologic e bine nu trebuie sa ne facem griji i-a dat ceva tratament cu tranhisept sau asa ceva si magne b6 , durerile au disparut doar pe perioada tratamentului dupa accea au aparut iar partea cea maig groaznica e ca nu-i tcalmant si nu mai stiu ce sa-i dau credetima mai ales ca nu se poate concentra l;a scoalarece cu
am o fetita de 10 ani si in fiecare seara vine cu dureri de cap de la scoala. i-am facut toate analizele (in afara de copro )si i-au iesit bune. nu stiu care este cauza si ce tratament sa-i dau. probabil ca o sa mergem la un control la neurologie infantila sa vedem ce raspuns primim .ce sa mai fac?
am o fetita de 10 ani si in fiecare seara vine cu dureri de cap de la scoala. i-am facut toate analizele (in afara de copro )si i-au iesit bune. nu stiu care este cauza si ce tratament sa-i dau. probabil ca o sa mergem la un control la neurologie infantila sa vedem ce raspuns primim .ce sa mai fac?
Vin cu rugamintea la dv., sa ma sfatuiti ce sa fac? Am un copil de 5 ani si-mi zice ca o doare capul, i-am dat nurofen nu i-a trecut, am fost la ORL cu ea nu are probleme acum i-am dus copro,maine iau rezultatul, ce poate mai da durere de cap? Va multumesc,
buna ziua . am un baiat de 10 ani si se plinge de dureri de cap de ceva timp. cind are dureri de cap nu mai suporta lumina e galben la fata si nu maninca nimic , vrea doar sa stea in pat si sa doarma. doctorul mi a spus ca sunt migrene. stie cineva cum se pot trata? incerc sa nu l mai supar cu nimic si sa l sustin cit pot eu mai mult. am observat ca e mai bine , sunt mai rare dar tot sunt de 2 ori pe sapt. de asemenea cind doarme noaptea doarme f adinc.
buna,am si eu nevoie de ajutor si astept un raspuns cat mai repede,am o fetita de 5 ani are o durere in grozitoare de cap si face si un pic de febra,care ar fi cauzele??
-ce tratament exista pt migrene?
Am un baietel de 10 ani .Are dureri de cap cam de 3 ori pe saptamana .Se face palid la fata , nu mai mananca si doarme 2-3 ore .Se trezeste tot cu dureri de cap .Are analizele bune , nu are viermisori , nu are nevoie de ochelari , la ORL a fost totul bine .A facut si RMN cu solutie de contrast , rezultatul a fost bun . Nu are diagnostic si nici tratament .Nu stim care este cauza acestor dureri.Uneori vine cu dureri de la scoala alteori are dureri seara . Astept o opinie . Multumesc .
Am un copil de 8 ani care de 6 luni are dureri de cap, manifestate de regula seara, insotite de stare de voma. Aceasta stare se repeta la aprox 2 saptamani. Am facut o tomografie craniocerebrala , dar este totul normal. Am facut antigen pt giardia, antigen pentru helicobacter pylori si au iesit negative. Am facut ecografie abdominala si are fiere cu staza. Este posibil ca aceste stari sa fie date de fiere? Ce pot sa mai fac? Este necesara si o encefalograma? Mi-a fost recomandat sa mai fac un consult oftalmologic, unul neurologic si un EKG.
am o fetita de 4 ani de doua saptamani o doare capul si are cearcane pronuntate.ce poate fi?astept raspuns.multumesc
am o fetita de 5 ani . de vreo 2 saptamani are cearcane pronuntate si se vaita de dureri de cap din cand in cand nu in fiecare zi . ce poate sa fie ? ma puteti ajuta ? multumesc
am 2 fetite gemene una din ele la o perioada de 2luni poate mai bine are dureri de cap urmat de voma galbuie am fost la oftamologie dar mi a spus ca nu are nevoie de oachelari la analize ia iesit o usoara anemie a urmat un tratament dar degeaba la varsta lor de9ani mi a spus doctora ca are kg unui copil de10 ani deci nu sunt slabe
am o fetita de 6 ani si are dureri de cap in general in timpu somnului se trezeste cu durere de cap
am 2 copii si amandoi au dureri de cap groaznice.fetita care are 8 ani duoa ce am depistat ca are nevoie de ochelari nu le mai are asa dese dar baiatul are10ani nu are nevoie de ochelari si are in continuare dureri.medicul de familie a spus ca nu are nimic dar durerile le are in special seara.ce este de facut?multiumesc
Acum 17 ani prima criza a constat in accea ca nu am mai vazut cu ochiul drept aprox. 4 min, treptat am vazut multe stelute, apoi am vazut ceva ca o perdea ale carei ochiuri s-au inchis complet. Revenirea a fost un proces invers. Fara durere. Diagnosice(pareri) puse(spuse) au fost: de la tumoare, scleroza multipla, crize senzoriale(comitialitate) pana la migrena. RMN normal ( am 5 facute , ultimul martie 2008), PEV facute acum 17-16-15 ani ( am facut mai multe) au iesit cu unda P100 cu latenta mare si amplitudine scazuta, fund ochi normal atunci si recent. Acum 3 luni am avut singurul episod dureros: am vazut stelute in partea dreapta a ochiului drept, de fapt nu mai vedeam nimic in campul vizual al jumatatii ochiului drept, dupa1/2 ora am avut o durere cumplita. Ar cam semana cu o migrena. Dar este singura durere de cap ( specifica migrenei-foarte mare durere) in toti acesti ani. Acum am o vedere putin incetosata la distanta, stare aproape permanenta, vederea o am foarte buna (confirmata de oftalmolog). Exista cumva o forma nedureroasa de migrena? Nimeni nu mi-a spus un diagnostic sigur desi am fost prin 1992 la raposatul dr. acad. Vlad Voiculescu care a spus ca s-ar putea sa fie o migrena. Ma ingrijoreaza vederea incetosata mai mult decat orice. ?????????????????
Posteaza comentariu