Daca si azi dimineata, cand te-ai trezit, te-ai intristat doar la gandul ca trebuie sa porti din nou ochelari, atunci am o propunere pentru tine. Ce-ar fi sa incerci o pereche de lentile de contact? Si crede-ma ca ai de unde sa alegi. Iar acum ai posibilitatea sa optezi si pentru lentile de contact cu durata prelungita pana la 30 de zile.
Lentilele de contact sunt o chestiune de alegere. Si sunt deja din ce in ce mai multi oameni care aleg sa poarte lentile de contact, atat in urma indicatiilor medicului, dar si pentru ca vor sa fie mult mai liberi. Pentru ca isi doresc o schimbare. Sau pentru ca nu le place cum arata cu ochelari. Si sa nu mai punem la socoteala ca lentilele de contact nu aluneca de la ochi, nu se aburesc si nici nu risti sa le pierzi atunci cand esti mai agitata.
Lentilele de contact sunt disponibile pentru doua "orare" de viata: purtare zilnica, ceea ce presupune ca in fiecare seara, inainte de culcare, sa le scoti, si purtare prelungita sau purtare peste noapte - lentile dispozabile. Diferenta de baza intre aceste doua tipuri de lentile de contact consta in faptul ca lentile cu purtare prelungita iti permit o mai buna oxigenare a corneei, cu peste 40% mai mare decat in cazul celor zilnice.
Lentilele de contact de 30 de zile sau lentilele cu purtare continua aduc cu ele o inovatie medicala si tehnica de exceptie. Ele sunt produse dintr-un material hidrogel silicon. Acest tip de lentile furnizeaza mult mai mult oxigen ochiului decat lentile de purtare indelungata conventionale, transformandu-le intr-o optiune mult mai sigura decat inainte.
Daca porti lentile de contact cu durata prelungita, poti sa iti reduci riscul dezvoltarii infectiilor doar prin simpla indeplinire a prescriptiilor medicale. In plus, poti sa te protejezi de radiatiile ultraviolete ale soarelui. Nici prin cap nu cred ca iti trece faptul ca razele UV pot contribui la aparitia bolilor, precum cataracta si tumorile oculare, sau ca si ochii se pot arde din cauza soarelui (keratitis). Dar ce este cel mai important este ca lentilele de contact iti protejeaza ochii in timpul sportului.
Lentilele de contact se gasesc intr-o varietate foarte mare si se diferentiaza in functie de:
modul si timpul de purtare;
material;
efectul optic obtinut si eroarea de refractie corectata;
raza de curbura;
diametru.
Modul si timpul de purtare:
purtare zilnica;
lunara;
lunara (zi si noapte);
trimestriala;
anuala;
ocazional.
Materiale:
hidrogel silicon;
polymacon;
alfafilcon;
hilafilcon;
methafilcon;
balafilcon.
In general, putem afirma ca orice persoana cu o eroare de refractie si, ca atare, purtatoare de ochelari este teoretic un candidat posibil pentru adaptarea lentilelor de contact. Daca acest candidat devine purtator, depinde de multi factori:
- personali: felul si marimea erorii de refractie, aspecte psihologice, atitudinea fata de ochelari si de lentile si cunostintele legate de acestea, profesia si alte preocupari in timpul liber etc.;
- externi: cunoscuti, prieteni si colegi purtatori de ochelari ori de lentile de contact, nivelul social, moda, idealul estetic ori de sanatate si modul de a solicita vederea, de a corecta erorile de refractie; pretul si nivelul reclamei facute pentru lentile de contact in societatea si epoca respectiva, cat si profilul si nivelul profesional al oftalmologilor si optometristilor.
Avantajele lentilelor de contact moi:
lentila usor de suportat, confortabila;
adaptarea lentilei e relativ simpla, exista un risc foarte mic de dizlocare (se preteaza si pentru sportive), praful din mediul inconjurator nu poate intra in spatial dintre lentila si cornee;
avantajoasa din punct de vedere estetic, se preteaza si adaptarii la copii, batrani, se preteaza pentru ochi sensibili;
stabilitate optica a imaginii in timpul clipitului.
Spre deosebire de ochelari, lentilele de contact nu se aburesc, nu trebuie curatate in timpul purtarii, permit miscarea libera (sport, diverse meserii), nu au o greutate proprie considerabila, largesc campul vizual, inlatura aberatiile optice tipice la marginea lentilei de ochelar, imaginea optica se apropie de starea (ideala) de isokonie.
"Secretele" lentilelor de contact cosmetice
Lentilele de contact cosmetice dispun de cele mai diverse nuante, colorate puternic sau usor vizibile, schitate prin nervuri fine, lentile care schimba total culoarea irisului, o amplifica sau ii dau mai multa stralucire.
Ce nu trebuie sa uiti inainte sa iti alegi lentilele cosmetice este in primul rand confortul ochiului. In functie de culoarea pe care ti-o doresti si de marimea pupilei tale, vei jongla cu o lentila care sa ti se potriveasca.
Simti cumva o usoara jena? Usturime? Lentila e prea mica sau prea larga? Atunci nu ai ales bine. Si, desi sunt la moda, lentilele cosmetice nu sunt o joaca. Ele reprezinta mai mult decat niste cercuri colorate pentru ochi. Noua culoare pe care ti-o daruiesc ochiului trebuie sa fie dispusa radial, sub forma de striatii fine, asemanatoare celor naturale ale ochiului. Unele lentile permit nuantei naturale a irisului sa se zareasca printre striatiile lor colorate, personalizand in acest fel nuanta obtinuta in final. Daca vrei ca nuanta lentilei de contact sa se armonizeze cu aspectul natural al ochilor, atunci poti sa iti alegi ca zona colorata de pe lentile sa aiba contur. Asa ca nu ezita sa te joci cu cap!
Comentarii (5)
bună! De curând am fost la un consult la medic, și mi-a urcat dioptria de la -7 la ambii ochi, la -8. Aș vrea să știu dacă îmi pot achiziționa o pereche de lentile cu aceste dioptrii, că deja lentila de la ochelarii mei este cam groasă :( Să înțeleg din articolul ăsta că lentilele sunt de mai multe tipuri în funcție de modul de purtare. Cele cu purtare de 30 de zile, presupun purtarea lor 30 de zile apoi trebuiesc date jos, și pot fi puse la loc? și iar purtate 30 de zile? :)
abia mi-am facut lentile de contact,sunt la a2a purtare,dar am o mica problema...sunt un pic speriata tot am impresia ca or sa-mi cada si sunt inca foarte constienta de ele,deci le simt...o sa-mi treaca vreodata?!
as dori si eu un site pentru a comanda lentile de contact...pentru lup...vampir...albastru...etc..
Sunt o foarte "proaspata" purtatoare de lentile de contact, doar a 3-a zi (daca nu pun la cocoteala perioada de adaptare cand le-am purtat doar cateva ore pe zi). Nu stiu daca este prematur sa-mi spus parearea, dar eu gasesc comentariile putin exagerate. Repet, este a 3-a zi cand le port, nu ma deranjeaza deloc, nici macar nu le simt si ajung sa mi le pun destul de repede (2-3 incercari). Mai lung este sa le scot :-( Sigur ca asistenta oftalmologului meu a petrecut destul timp alaturi de mine pana am invatat sa le pun si sa le scot in mod corect. Daca toti oftalmologii ar proceda in felul asta ar mai putine opinii negative. D-le Croitoru, daca miopia d-voastra este (adica nu a mai evoluat de cel puitn un an) puteti opta pentru o operatie. Sigur ca nu stiu care sunt preturile in Romania. Eu traiesc in Franta si ajunge in jur de 2000 euro. (rambursare zero de la asigurarea de sanatate). In schimb ma surprind preturile, afisate pe internet de "comerciantii" din Romania sunt mai mult decat duble fata de cele din Franta (ex o cuite de 3 lentile Air Optix costa in Romania 95 lei - 24 euro in Franta, insa cutia de 6 -faceti diferenta) Unde mai pui ca Asigurarea de Sanatate imi ramburseaza 108 euro pe an (adica mai mult de jumatate)
Maine ma duc si eu sa-mi iau pentru prima data lentile de contact si sunt foarte incantata de idee.inainte sa iau aceasta decizie am citit mult despre ele.asa k cine isi doreste sa nu mai poarte ochelari ii sfatuiesc sa apeleze la lentilele de contact,dar sa se gandeasca dak poate pastra igiena necesara..pentru ca sa nu apara alte complicatii!succes!
Posteaza comentariu