Alzheimer

Semne si simptome "Exista o perioada de cativa ani de la debutul modificarilor cerebrale pana la aparitia manifestarilor clinice. Primele semne sunt pierderea pierderea capacitatii de fixare a informatiilor si de reproducere a acestora", declara Dr. Cristian Popa, medic psihiatru.

"In timp, subiectul devine constient de scaderea capacitatii sale intelectuale, de unde posibilitatea instalarii unor stari depresive cu caracter reactiv. Timp de 2-3 ani, deficitul de memorie poate fi "mascat" de catre subiect, prin eforturi sporite de concentrare, disimulare, evitare in contexte sociale", a adaugat specialistul.

Odata cu accentuarea deficitului de memorie, apare alterarea judecatii, scade capacitatea de concentrare, abstractizare, organizare etc. Subiectul are nevoie de ajutor in activitati uzuale (ex: plata unei facturi, formarea unui numar de telefon).

Potrivit Dr. neurolog, Ioana Mandruta, "simptomele care ne pot duce cu gandul ca o persoana sufera de aceasta boala sunt: tulburarile de memorie, de limbaj, incapacitatea de a efectua diferite activitati motorii, incapacitatea de a recunoaste si de a identifica obiectele din jur etc - simptome cognitive.
Mai sunt cateva simptome non-cognitive, ca de exemplu: agitatia, halucinatii, depresie sau tulburari legate de alimentatie
".


Clasificarea simptomelor afectiunii Alzheimer

1. Simptome cognitive

Aceste simptome se caracterizeaza printr-un debut gradat, declinul cognitiv fiind progresiv.

  • tulburari de memorie: persoana nu mai invata noi informatii dar nici nu isi reamintest informatii invatate anterior. De regula, persoanele afectate pastreaza mult timp amintirile vechi, insa uita ce au facut cu o zi inainte.
  • tulburari de limbaj: nu isi gasesc cuvintele, sau inlocuiesc unele cuvinte din propozitie, astfel incat aceasta devine de neinteles.
  • nu pot efectua anumite activitati motorii: de exemplu, nu mai stie cum se imbraca adecvat, nu stiu sa isi perie parul sau sa se spele pe dinti etc;
  • nu recunosc sau nu idenficita obiectele din jur: de exemplu, persoanei i se arata o vaza, acesta vede obiectul dar nu stie ca e vaza si nici nu poate spune la ce foloseste.
  • probleme legate de rationament: persoanele cu Alzheimer nu pot face calcule matematice simple, sau pot uita complet semnificatia numerelor.  
2. Simptome non-cognitive

  • tulburari ale dispozitiei: include anxietatea, iritabilitatea, agresivitatea, depresi, nelinistea motorie care determina adesea plecatul de acasa si tendinta de a se rataci;
  • psihoza: se refecta ca 3 categorii principale de simptome: halucinatiile (ideea ca in casa mai locuieste cineva) idei derilante (convingerea ca este persecutat, ca va fi parasit)
  • altele: tulburari ale comportamentului alimentar, tipete, solicita atentia din partea celor din jur.


Semnele in functie de stadiul bolii


1. Faza incipienta
"In stadiul moderat al bolii depresia apare la 40-50% din cazuri, la 20-30% din cazuri apare delirul (predominent idei de persecutie, gelozie), halucinatii vizuale si auditive, agitatie psiho-motorie.
Subiectul rataceste, patrunde in locuinte straine, dar de fapt, dezorientarea in spatiu, inclusiv in spatiul imediat, face ca bolnavul iesit in fata casei sa nu mai stie sa se intoarca
", precizeaza Dr. Popa, medic psihiatru.

De asemenea, bolnavul isi pierde capacitatea de a articula corect cuvintele (afazie), nu intelege limbajul vorbit, face perifraze cu cuvinte uzuale. Nu pronunta cuvintele intregi, ci silabe sau parti de cuvant, vorbirea capatand astect de jargon. Concomitent isi pierde abilitatea de a recunoaste obiectele si persoanele (agnozie).

"Tot in acest stadiu deficitul neurologic motor devine important. Bolnavul nu mai poate executa miscari voluntare coordonate (apraxia). Gesturile elementare nu reusesc si sunt inlocuite cu miscari dezorganizate, astfel, pacientul nu se mai poate ingriji, nu mai poate manca singur, nu-si poate face igiena personala sau sa foloseasca toaleta", a adaugat acesta.


2. Faza tardiva
"Tardiv, bagajul de cuvinte se diminueaza pana la disparitie, ajungadu-se astfel la imposibilitatea comunicarii. Tabloul neurologic se agraveaza si apare hipertonia musculara, ulterior rigiditate", sustine Dr. Popa.

Treptat, pacientul nu mai poate merge, apoi isi pierde capacitatea de a-si pastra pozitia asezat in scaun, apare si incontinenta sfincteriana. In final, pacientul nu mai poate nici macar sa zambeasca sau sa ridice capul. De asemenea, apar dificultati la inghitirea alimentelor solide si lichide.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pasztayzoltan pe 3 Dec 2008, 08:14
    Sa Nu facem !

    Felicitari pentru acest articol, pentru informare si preventie este excelent. Sa Nu ajungem niciodata sa facem aceasta boala. Deci conformati-va sfaturilor. Zoltan P.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod