In prezent nu exista un test pe baza caruia sa se poate stabili cu certitudine ca o persoana are Alzheimer. "Pentru ca o persoana sa fie diagnosticata cu Alzheimer trebuie sa treaca de un examen fizic, o examinare psihiatrica si psihologica si cateva teste de laborator (investigatii neuroimagistice precum CT), RMN (imagistica prin rezonanta magnetica), EEG, sau analiza la sange", sustine Dr. neurolog Mandruta.
Deci, diagnosticul poate fi stabilit de medici din diferite specialitati.
Consultatiile de specialitate
In primul rand, trebuie sa ajungeti la medicul de familie, care in functie de varsta si simptome va va face trimitere catre unul dintre specialistii de mai jos:
1. : specializat pentru a diagnostica si a trata o serie de afectiuni mintale. Medicul psihiatru
2. Medicul neurolog: se ocupa cu afectiunile creierului si ale cailor nervoase.
3. Medic geriatru: specializat in evaluarea si solutionarea afectiunilor specifice varstnicilor.
Evaluarea persoanei
Potrivit, Dr. psihiatru Popa diagnosticul de dementa se stabileste prin:
1. Istoricul medical al pacientului si al familiei acestuia
Analizarea istoricului pacientului (anamneza) relatat de catre pacientul insusi si a istoricului relatat de catre apartinatori (unii pacienti neaga manifestarile din fazele precoce ale bolii, minimalizeaza gravitatea, le justifica in context etc).
De asemenea, vor exista intrebari legate de afectiunile pe care pacientul le-a avut in trecut, precum si despre afectiunile rudelor apropiate.
2. Examinarea clinica a statusului mental al pacientului
Aceasta se face in mod obisnuit cu ajutorul unui chestionar standardizat (MMSE=Mini-Mental State Examination). Subiectului i se pune o serie de intrebari care reveleaza capacitatea acestuia de orientare in timp si spatiu, atentia, memoria, capacitatea de intelegere si rationamentul.
Aceste evaluari arata doar prezenta deficitului cognitiv, deci ele pot indica doar diagnosticul de dementa, deoarece nu exista un test clinic care sa identifice dementa de tip Alzheimer.
3. Examenul fizic
Vizeaza depistarea altor cauze posibile ale simptomelor, astfel, medicul ca incerca sa depisteze eventualele disfuntii ale ficatului, inimii, glandei tiroide etc. De asemenea, vor fi testate tonusul, forta musculara si coordonarile oculare.
4. Investigatii de laborator si imagistice
Aceste investigatii se fac doar pentru a elimina alte cauza de dementa.
Printre acestea se numara:
- investigatii hematologice (hemoleucograma, teste hepatice si renale, determinari ale concentratiilor de hormoni tiroidieni, test HIV etc.);
- determinari ale unor substante toxice;
- electrocardiograma, examene radiologice;
- electroencefalograma, tomografia computerizata, rezonanta magnetica nucleara.
Nu exista un test de laborator sau o investigatie imagistica care sa confirme dementa de tip Alzheimer. In unele laboratoare se face analiza lichidului cerebro-spinal care poate evidentia concentratii crescute ale unor proteine specifice, dar aceasta nu confirma decat faptul ca pacientul este se incadreaza la risc crescut de a avea dementa de tip Alzheimer.
5. Examinarea psihiatrica si psihologica
Evaluarea psihiatrica a pacientului poate fi utila pentru identificarea unor afectiuni precum depresia, care se manifesta intr-un mod destul de asemanator cu boala Alzheimer. Testele neuropsihologice vor investiga memoria, gandirea, capacitatea de calcul, de exprimare verbala si in scris, etc.
Comentarii (1)
Felicitari pentru acest articol, pentru informare si preventie este excelent. Sa Nu ajungem niciodata sa facem aceasta boala. Deci conformati-va sfaturilor. Zoltan P.
Posteaza comentariu