Cand ii dai celui mic pentru prima data un anumit sortiment de mancare, nu te speria daca se stramba si refuza sa manace.
Este o simpla modalitate prin care sugarul iti transmite ca nu recunoaste mancarea respectiva.
Toti copiii au un talent innascut pentru a refuza noile alimente.Cercetari recente au demonstrat ca unui copil ii ia in medie 10-15 minute pentru a-si da seama daca ii place noua mancare sau nu.
Incercarile repetate il pot ajuta sa se obisnuiasca cu acel fel si chiar sa-si doreasca sa-l manace. Asa ca in cazul in care esti refuzata de copilas, nu renunta prea repede. Repetitia este mama invataturii.
Mofturile facute la mancare
Mofturile facute de cei mici, mai ales in perioada in care copilasii sunt limitati la anumite alimente constituie plangeri des intalnite printre parinti.
Inspira-te din urmatoarele indicatii pentru ca mesele celui mic sa nu devina o povara:
- Nu-l forta pe cel mic sa manance. Lasa-l sa decida daca ii este foame si cat vrea sa manance.
- Ofera-i o arie larga de alimente nutritionale si asigura-te ca incluzi si produsele care-i plac celui mic.
- Permite-i sa-si aleaga ce sa manace, dar daca nu vrea nimic, respecta-i decizia. Se va razgandi fie la urmatoarea masa, fie in ziua urmatoare.
Cu toate ca poate produce frustrare, mofturile reprezinta o treapta normala de-a lungul procesului de crestere si dezvoltare si nu va dura pentru eternitate. In situatia in care persista, spune-i pediatrului/medicului de familie ingrijorarile tale.
Cum sa previi inecarea cu mancare?
- alege alimentele care au o dimensiune mica precum cerealele care se dizolva, bucatele din mancarea gatita si felii subtiri de fructe si de legume;
- nu-l lasa pe copil sa manance cat timp desfasoara o alta activitate - se joaca sau alearga;
- trebuie sa te afli langa cel mic de fiecare data cand mananca sau cand bea lichide; ai grija la cantitatea de mancare pe care o pui in lingurita; daca este prea multa se mareste riscul de a se ineca.
Alimente ce trebuiesc evitate pentru a preveni inecarea
- floricele;
- strugure;
- nuci si alune;
- crenvusti;
- mazare;
- acadele si boamboane tari.
Cum sa reduci riscul alergiilor alimentare?
Cand introduci noi produse alimentare in mesele copilului, urmareste-i cu mare atentie reactii de tipul - aparitia bubitelor, probleme cu stomacul sau dificultati respiratorii. Daca observi vreunul din simptomele de mai sus, consulta medicul pediatru de urgenta.
Urmatoarele 8 alimente sunt considerate a fi dintre cele mai alergice:
- oua;
- grau;
- alune;
- peste;
- lapte;
- soia;
- nuci;
- scoci.
Bebelusul invata privindu-te si imitandu-te, asa ca ai grija ce exemplu ii oferi:
- daca mananci o mare varietate de alimente si copilul observa ca esti dornica sa incerci noi produse, poate o noua leguma, va fi tentat sa o incerce si el;
- nu stramba din nas in fata nici unui produs alimentar si nu refuza sa-l mananci; bebelusul este posibil sa reactioneze in acelasi fel;
- daca vrei sa bea lapte in timpul meselor, procedeaza si tu la fel si toarna-ti un pahar de lapte la masa;
- mananca fructe si legume intre mese, in fiecare zi;
- in timpul meselor aduna toata familia la masa si nu permite intreruperi pentru a vorbi la mobil sau pentru a urmari ceva la televizor;
- ajuta-ti copilul sa-si dezvolte independenta in a se hrani singur, invatandu-l practic cum sa foloseasca o lingura si o furculita; nu te multumi sa dai explicatii numai la nivel verbal fara sa si exemplifici.
Nutrientii esentiali ce nu trebuie sa lipseasca din masa celui mic
- Fier si Zinc - aceste doua elemente sunt esentiale si nu trebuie sa lipsesca sub nici o forma din dieta sugarului; include obligatoriu in planul lui alimentar cereale cu un continut bogat in fier si zinc si carne lipsita de grasime. Din moment ce vitamina C ajuta la absorbtia acestor nutrienti, asigura-te ca imbini in dieta celui mic si alimente bogate in acid ascorbic - broccoli, capsuni.
- Grasimile esentiale - o masa sanatoasa destinata sugarului nu semnifica in mod obligatoriu o dieta cu un continut scazut de grasimi. De fapt, cei mici au nevoie de caloriile din grasimi pentru o crestere si o dezvoltare normala. Din totalul caloric aproximativ 30-40% ar trebui extras din grasimi. Laptele matern constituie una dintre cele mai importante surse de acizi grasi esentiali. In momentul in care faci schimbul cu laptele din magazin, pregateste mancare pentru cel mic cu o lingurita de ulei (ulei de soia sau de floarea-soarelui) sau foloseste garniturile cu salata pentru a-i oferi aceaste grasimi esentiale.
- Vitamina E - Un important antioxidant, vitamina E indeplineste, de asemenea, un rol valoros in cresterea si dezvoltarea celui mic. Se gaseste in multe din alimentele care au un continut ridicat de acizi grasi esentiali, motiv pentru care iti va fi usor sa alcatuiesti un meniu sanatos pentru copil.
Nutrienti | Folositori pentru: | Se gasesc in: |
Proteine | crestere sanatoasa si puternica | - lapte integral si alte produse lactate (iaurt, branza), carne, in special carne de pui si inlocuitori ai acesteia (soia), oua, fasole verde |
Grasimi | Sursa de energie | - lapte integral, iaurt, branza, ulei vegetal, salate, carne de pui, ton |
Fibre | Digestie sanatoasa | - fasole verde, cereale integrale, fructe si legume |
Calciu | Oase si dinti puternici | - lapte integral, iaurt si branza, sucuri de fructe si produse cu o cantitate suplimentara de calciu |
Fier | Sistem circulator sanatos | - sortimente de carne macra si cereale cu un continut ridicat de fier |
Zinc | Sistem imunitar puternic | - sortimente de carne si cereale cu un continut bogat in zinc |
Vitamina A | Vedere sanatoasa | portocale, fructe si legume galbene si legume verzi |
Vitamina C | Articulatii sanatoase; ajuta organismul sa absoarba fierul | - sucuri bogate in vitamina C, fructe si legume - capsuni, broccoli, ardei |
Vitamina E | Dezvoltare sanatoasa | - ulei vegetal, avocado, cereale cu un continut ridicat de vitamina E |
Dimensiunile portiilor
Portiile pentru adulti nu se potrivesc cu portiile celor mici. Cum poti sa fii sigura ca sugarul a mancat suficient?
- da-i 3 mese pe zi plus 2-3 gustari - formate din biscuitei, cereale, fructe sau legume - pentru a-i oferi cantitatea de energie de care are nevoie zilnic;
- este bine ca intotdeauna sa-i faci portii mai mici; numai daca ii este foarte foame, ii poti da o portie suplimentara;
- faptul ca i se face foame constituie un proces normal; daca ii dai un aliment sau un fel de mancare, dar alegerea sa este sa nu o manance, nu te ingrijora. O va manca la urmatoarea masa.
- nu-i da mancare intre mese. Senzatia de foame si de satietate trebuie controlate; astfel eviti supraalimentarea celui mic si reduci riscul aparitiei obezitatii mai tarziu in viata.
Grupul de alimente | 1 portie |
Lapte | o jumatate de ceasca de lapte integral |
Fructe si legume | un sfert de ceasca de continut feliat subtire |
Paine si cereale | o jumatate de felie de paine; o jumatate de briosa; |
Carne si alternative ale acesteia | - carne 32g; - peste 32g; - branza 32g; - o jumatate de ou; - iaurt 32g |
Nu uita!
- Copiii dezvolta o legatura cu alimentatia de cand sunt foarte mici. Ei sug pana cand simt ca s-au saturat si in acel moment se opresc. In momentul in care se trece la alimentatia solida, incearca sa vezi pe fata copilului expresia "Sunt satul" sau "Este ceva nou". Daca intoarce capul din fata linguritei cu mancare, isi acopera fata cu manutele, arunca din gura un aliment preferat sau il respinge este timpul sa te opresti. Ofera-i ceva de baut. Daca aceste semne continua si-ti spun "Nu mai vreau nimic", nu mai insista. Nu forta niciodata un copilas sa manance totul din farfurie.
- Nu folosi mancarea drept recompensa pentru un comportament frumos - aceasta maniera poate stabili o relatie negativa dintre cel mic si mancare. Pentru a-ti rasplati copilul este mai bine sa recurgi la imbratisari sau laude.
- Pregateste-i mese cat mai diversificate, dar ai grija ca de fiecare data sa incluzi cel putin un aliment preferat de-al copilasului. Lasa-l pe el sa aleaga cat de mult sa manance si, in cazul in care refuza totul, respecta-i decizia. Caloriile refuzate vor fi acumulate la urmatoarea masa sau a doua zi.
Comentarii (6)
Dupa cum ati relatat si dumneavoastra in articolele de mai sus copilul trebuie sa manance de trei ori pe zi si cat se poate de regulat.In afara de acest lucru copilului nu trebuie sa i se dea separat mancare ci o data cu restul familiei.Totodata toti membrii familiei trebuie sa fie veseli, sa creeze o admosfera placuta in jurul copilasului sau chiar sa asculte o muzica ambientala.Mancarea poate sa fie prezentata copilulului ca un joc, in care noi parintii trebuie sa intram.De asemenea si copilasul trebuie sa fie relaxat si nu obosit.Daca acesta este obosit si vrea sa doarma chiar daca este ora lui de masa il vom lasa sa se odihneasca si abia dupa aceea ii vom da mancare.Daca copilul este nervos de asemenea nu va manca si va fi speriat de ora mesei in cazul in care il vom forta sa manance.Nu uitati copii trebuie sa se simnta iubiti in orice moment, deci nu va lasati stapaniti de oboseala sau nervi.Cand simtiti ca sunteti coplesiti apelati la ajutorul celorlalti membri ai familiei.Pe curand.Maria Iacob
Baietelul meu de un an si doua luni,mananca orice numai ca de cateva saptamani face mofturi la mancare,acum o vrea acum nu,ne jucam de-a soarecul si pisica cu mancarea.mananca numai ce vrea el pufuleti,fructe,biscuiti, etc.Asi dori un sfat daca e posibil.Multumesc
am un baietel de un an si cinci luni,incerc sa-i ofer o hrana variata in conformitate cu varsta lui,dar tot ce-i propun refuza si nu pare sa reactioneze pozitiv la nimic.refuza mesele cu regularitate si prefera produsele care ii sunt interzise.Chiftele,mancururi condimentate si alte feluri care nu-i fac bine.Nustiu cum ar trebui sa procedez.Am nevoie de un sfat.
are obrajiorii rosii si parca i se descojeste pielea.fata ia devemit aspra la pipait.acum are si pe picioruse in partea din spate niste bubite mici,mici ca niste cosulete si se simt la pipait.nu stiu ce e si sunt speriata. fetita are un an si trei luni.
Sunt stresata ca nu vrea sa manance.E prea ocupat ca sa stea locului si sa inghita ceva. Umblu cu lingurita dupa el sa ii dau. Uneori accepta iaurtel, branzica, ou, cartofi prajiti si branza topita.Stiu ca nu trebuie fortat, dar de unde ia vitamine daca nu mananca? numai din lapte si niste suc de fructe? mi-as dori sa il vad ca mananca bine si ii place.Si sa nu se mai strambe sau sa fuga.
SUNT IN STUATIA IN CARE COPILUL MANANCA SI ELIMINA TOT. ARE DOUA -TREI SCAUNE PE ZI.MICUTUL ARE LA UN AN SI TREI LUNI DOAR 9 KG SI 75 CM, IAR MEDICUL LUI IMI SPUNE CA ASTA E METABOLISMUL LUI SI SA FIU LINISTITA .DORESC SA STIU CARE ESTE MOTIVUL PENTRU CARE NU ASIMILEAZA SI CE AS PUTEA FACE PETRU A LUA IN GREUTATE.MULTUMESC
Posteaza comentariu