Ce sunt colicile?
Colicile nu reprezinta o boala, ci "este unul dintre incidentele care apar la aproape toti sugarii, dupa prima saptamana de viata. Este un fel de adaptare a organismului la alimentatie," explica dr. Rodica Lazar, medic primar pediatru.
Simptome
Daca bebelusul tau este nelinistit, asta nu inseamna neaparat ca are colici. Dintre simptomele colicilor, dr. Lazar aminteste:
- copilul plange, aparent fara motiv, fiind curat si hranit;
- se inroseste la fata, se contracta;
- este agitat, se misca continuu;
- nu poate dormi;
- se intampla ca dupa eliminarea gazelor, sa se relaxeze un moment si apoi sa reinceapa sa planga.
"Copiii reactioneaza in mod diferit. ," completeaza medicul pediatru. Unii sunt mai sensibili si plang mai mult
Cauze
Nu sunt inca cunoscute cauzele exacte ale colicilor. Exista cateva posibile cauze, precum: alergii, intoleranta la lactoza, sistem digestiv nedezvoltat, aerul inhalat in timpul suptului, alimentatia mamei care alapteaza, temperamentul bebelusului. Nu se stie inca nici de ce la anumiti copii apar colicii, iar la altii nu.
Colicile si alimentatia mamei
"Teoretic, alimentatia mamei nu are legatura cu aparitia colicilor, practic insa alimentele care produc flatulenta la adulti, pot avea acelasi efect si la bebelusi," declara dr. Lazar.
Specialistul sfatuieste tinerele mamici care alapteaza sa evite alimentele care pot produce flatulenta, precum fasolea uscata, mazarea, bauturile acidulate sau dulciurile concentrate (ciocolata).
Metode de calmare a copiilor cu colici
Pentru calmarea bebelusilor, medicul pediatru iti poate recomanda "medicamentele pe baza de simeticona care actioneaza prin absorbtia gazelor din intestin si a lichidului in exces. De asemenea se pot administra medicamente pe baza de plante sau ceaiuri, insa nu cantitati mari." Dr. Lazar sfatuieste mamicile sa isi calmeze bebelusii cu ajutorul compreselor caldute aplicate pe burtica, a masajelor, a bailor caldute si sa nu uite ca "este important sa-si tina bebelusul in brate sau sa-l plimbe pana cand da aerul afara (eructatie)," dupa ce copilul a fost hranit.
Cand trebuie sa te ingrijorezi?
Mergi la medicul pediatru daca te ingrijoreaza plansul micutului sau daca "are scaune frecvente si moi, face temperatura, ii lipseste pofta de mancare si vomita des (nu regurgitari)," recomanda dr. Lazar.