Greata si starea de voma nu sunt afectiuni, dar acestea sunt siptomele mai multor probleme:
- rau de mare;
- primul stadiu al unei afectiuni (greata apare la 50-90% dintre oamenii care sufera de o boala si voma la 25-55%);
- medicamente care iti provoaca stari de voma;
- durere intensa;
- stres emotional;
- afectiune a fierii;
- "otravirea" stomacului cu anumite alimente;
- reactie a creierului la un anumit miros;
- atac de inima;
- lezare a creierului;
- tumora pe creier;
- unele forme de cancer;
- bulimie sau alte boli psihologice.
Cauze pentru greata si voma
Cauzele starii de voma difera in functie de varsta. In cazul copiilor, aparitia starii de voma poate fi cauzata de o infectie virala, de unele alimente, in acest caz fiind vorba despre supraalimentatie, de alergie si de tuse, daca persoana in cauza are febra sau alte afectiuni.
Distributia starilor de greata sau de voma poate indica cauzele. Cand apare pentru o scurta perioada de timp dupa masa, greata sau starea de voma este cauzata de o hiperalimentaie, gastrita (inflamare a stomacului), ulcer sau bulimie. Greata si voma aparute la cateva ore dupa ce ai servit masa poate, de asemenea, sa indice o hiperalimenatie. Oricum, alimentele infectate cu bacterii, cum ar fi salmonella, produc aceste siptome dupa mai mult timp.
Este voma periculoasa?
De obicei, voma este periculoasa, dar acesta poate fi semnul unui afectiunii mult mai serioasa. Iata cateva exemple astfel de afectiuni: soc, meningita, blocaj intestinal, apendicita sau tumora pe creier.
Un alt motiv de ingrijorare este deshidratarea. Adultii prezinta un risc mai scazut sa se deshidrateze deoarece de obicei acestia detecteaza simptomele (senzatia de sete, buze si gura uscate). Dar, copiii prezinta un risc crescut, mai ales daca acestia au si diaree, deoarece copiii adesea au probleme de comunicare cand vine vorba despre comunicarea simptomelor.
Adultii care au grija de copii afectati trebuie sa fie atenti la semnele vizibile ale deshidtratarii: buze si gura uscate, ochii afundati si respiratie sau puls crescute. La sugari, trebuie sa urmaresti, de asemenea, daca se micsoreaza cantitatea urinara si daca exista un punct mai moale in capul copilului.
Cand trebuie sa ajungi la doctor daca te confruncti frecvent cu greata si voma?
Suna medicul
- daca greata se termina dupa mai bine de cateva zile sau daca exista posibilitatea sa devina pregnanta;
- daca tratamentele de acasa nu au dat rezultate, deshidratarea este prezenta sau a aparut o leziune neasteptat (lezare la cap sau o infetie) care poate cauza starea de voma;
- adultii ar trebuie sa ajunga la doctor daca voma persista mai mult decat o zi, daca diarea si voma se tremina dupa mai bine de 24 de ore sau daca exista semne ale unei deshidratari moderate;
- sugarii si copii sub 6 ani trebuie dusi la doctor daca starea de voma se termina dupa cateva ore, daca diareea este prezenta, apar semne ale deshidratarii, copilul face febra sau daca copilul nu a urinat de mai bine de 6 ore;
- copilul peste 6 ani trebuie dus la medic daca starea de voma de termine dupa o zi, diareea in combinatie cu voma inceteaza dupa 24 ore, exista semene ale dishidratarii, copilul are febra si nu a urinat de mai bine de 6 ore.
Trebuie sa ajungi la medic IMEDIAT ce apare unul din semnele:
- voma cu firicele de sange ( rosii deschis sau maronii);
- durere puternica de cap sau gatul iti este teapan;
- confuzie, amorteala sau sau te simti slabita;
- dureri abdominale severe;
- febra;
- diaree;
- plus rapid.
Cum sunt tratate starile de voma?
Tratamentul starii de voma include (in functie devarsta si cauze):
- consumarea treptata a unor cantitati cat mai ridicate de lichide;
- evitarea alimentelor solide pana cand starile de voma dispar;
- intrerupe temporal orice tratament medicamentos (deoarece poate irita stomacul si poate cauza starile de voma). Aceasta hotarare trebuie luata impreuna cu un medic specialist.
- daca starea de voma si diareea inceteaza dupa mai bine de 24 ore, un rehidratant oral ar trebui luat pentru a preveni si pentru a trata deshidratarea.
- femeile gravide care au greturi in fiecare dimineata trebuie sa manance cativa biscuiti sarati inainte de a se da jos din pat sau trebuie sa manance un baton bogat in proteine inainte de a se duce la culcare.
- starea de voma asociata cu tratamentul pentru cancer poate, de asemenea, sa fie tratat cu medicamente. Si in aceasta situatie sunt medicamente prescrise si interzise care pot fi folosite pentru a tine starea de voma sub control, insa in aceasta situatie este necesar sfatul unui specialist.
Cum putem preveni greata?
- mananca de mai multe ori pe zi insa in cantitati mici;
- mananca incet;
- evita alimentele greu digerabile;
- consuma alimente reci sau la temperatura camerei pentru a evita greata cauzata de mirosul fierbinte;
- consuma lichide inainte de masa si nu in timpul mesei si consuma cel putin 8 pahare cu apa de zi pentru a preveni deshidratarea;
- incearca sa mananci cand simti ca nu ai stari de greata.