Toata lumea vorbeste despre puterea miraculoasa a fibrelor. Nutritionistii le recomanda ca parte integranta in alimentatia noastra zilnica. Daca deja ai auzit ca acestea au rolul de a regla tranzitul intestinal, trebuie sa stii si de unde sa le obtii. Paine, cereale, legume ... Descopera toate sursele pentru a adauga un plus de fibre in meniul tau!
Nutritionistii recomanda un aport cuprins intre 25 si 30 g de fibre pe zi. Este vorba despre o cantitate nu foarte usor de obtinut, daca avem in vedere faptul ca 100 g de legume verzi nu aduc decat 4-6 g de fibre.
Din fericire insa exista si multe alte solutii pentru a mari aportul de fibre, astfel incat sanatatea ta digestiva sa ramana intacta.1. Un pumn de migdale (20 g) asigura in jur de 3 g de fibre;
2. Un pumn de caise uscate (20 g) asigura mai mult de 2,5 g de fibre;
3. Un mar contine 2 g de fibre.
Alimentele "inamici" pentru digestie
Incearca sa limitezi consumul alimentelor care iti pot perturba digestia.
- alimentele grase (branzeturile, sosurile, produsele de patiserie);
- alimentele care fermenteaza (ceapa, varza, anghinare, boabele de fasole alba, etc) si mancarurile dulci care pot provoca senzatia de balonare si flatulenta;
- alimente feculente si fainoase (cartofi, orez, paste, etc) daca sunt consumate in cantitati mari pot sa te constipe;
- alcoolul;
- guma de mestecat poate cauza uneori probleme digestive.
Nu trebuie decat sa te feresti pe cat posibil sau sa reduci consumul acestor alimente care sunt considerate ca fiind inamici pentru stomacul tau. Pe langa acestea, mai poti sa iei cateva precautii zilnice pentru ca digestia ta sa nu aiba de suferit.
"Igiena cotidiana" pentru o digestie sanatoasa
1. Consuma cat mai multe lichide (1,5 l) in fiecare zi;
2. Mananca de 3 ori pe zi, la ore regulate (pe cat posibil): mananca incet si nu reduce timpul mesei la mai putin de 20 de minute;
3. Mesteca bine inainte sa inghiti;
4. Evita sa porti haine stramte care pot presa abdomenul;
5. Limiteaza administrarea medicamentelor antiinflamatorii si a aspirinei;
6. Fa cate putina miscare fizica in fiecare zi;
7. Limiteaza numarul tigarilor;
8. Controleaza-ti starile de stres.
Asadar, nu este un efort prea mare. Daca vrei sa-ti ameliorezi confortul digestiv si sa nu mai ai probleme cu senzatia de balonare, constipatie, diaree, flatulenta ia in considerare fibrele.
Comentarii (7)
buna...si eu am avut proleme cu constipatia si am fost la un medic si mi-a fost recomadata o dieta bogata in fibre si niste pliculete pe baza de plante....si nu mai am nici o problema...:)
Sufar de constipatie cronica si ies odata pe luna afara. am luat durcolax, ceaiuri diuretice si niciun efect.
consum in fiecare dimineata, telina, pastirnac, mar pt ca toate contin fibre si imi fac un ceai din 2 pliculete de ceai laxativ de la firma Fares, si am scaun in fiecare zi. Sint operata la colon in 2000 si am inca o constipatie cronica rebela, al carei remediu sint legume si fructe ce contin fibre si ceaiuri laxative, fara medicamente.Daria
Nimeni nu iti cere sa elimini alimentele respective, ci sa iti limitezi consumul sau sa iti cumperi, de exemplu: lactate cu un continut redus de grasimi. Regula de baza in nutritie este: mananca cate putin din toate... asta a vrut sa ne spuna si autoarea articolului. O zi mai buna.
S-a scris undeva mai sus ca alimentele "inamici" pentru digestie sunt branzeturile, legumele (varza, fasole alba, ceapa )trebuiesc eliminate din alimentatie... nu sunt de acord... deoare corpul nostru are nevoie de astfel de alimente... fiecare aliment are rolul sau in organism... si sa nu uitam ca nutritionistri recomanda consumul de legume, fructe si produse lactate.
Articolul mi se pare foarte superficial! In ceea ce priveste exemplele de alimente ce contin fibre cred ca se puteau da mai multe detalii, plus ca se repeta niste chestii generale la nesfarsit, intalnite intr-o gramada de alte articole de aceste gen. Va rog, fiti mai originali!
Eu am probleme cu constipatie dar am luat cateva sfaturi de la voi. Mersi.
Posteaza comentariu