Scopul ei este de a identifica cauza majora a gastritei si a bolilor ulceroase, in speta Helicobacter pylori si de a recomanda un tratament eficient pentru eradicarea ei. Consultul si reconsultul de specialitate gratuit le poti face la Gral Medical pana la finalul lunii noiembrie. In plus, fiecare pacient va beneficia de 20% reducere pentru orice alta investigatie suplimentara. Programarile se pot face apeland numerele de telefon: 021.323.00.00 (02) - Clinica de Diagnostic Gral, 021.317.83.95 - Clinica Gral Colentina sau online pe www.gralmedical.ro De asemenea, un consultant va raspunde la intrebarile cititorilor in termenul cel mai scurt posibil daca adresezi o intrebare pe site-ul oficial in perioada campaniei.
Helicobacter Pylori, inamicul bunei functionari gastrice
Cauza cea mai frecventa a afectiunilor stomacale (gastrite, ulcer) nu este stresul, cum multi cred, ci o bacterie-descoperita relativ recent, numita Helicobacter Pylori sau mai pe scurt Hp. Chiar daca pare ciudat ca ulcerul si gastritele sa fie cauzate de un microb s-a demonstrat ca acesta este adevaratul inamic al bunei functionari gastrice in majoritatea cazurilor de leziuni gastrice evidentiate la endoscopie.
Simptomele unei posibile gastrite sau boli ulceroase sunt: arsuri sau dureri in abdomenul superior, greata, varsaturi, senzatie de disconfort abdominal.
Modul de transmitere al infectiei cu Hp este banal, ca si in cazul hepatitei virale tip A: mainile murdare si alimentele sunt sursa principala.
La ce complicatii ma pot astepta?
Daca nu sunt respectate indicatiile terapeutice, complicatiile posibile ale bolii ulceroase sunt: hemoragia digestiva superioara, stenoza pilorica, penetratia in organele vecine si perforatia. Gastrita cronica, prin aparitia zonelor de metaplazie intestinala creste riscul de cancer gastric.
"Un procent (mic) de pacienti ce prezinta infectie gastrica cu Helicobacter, unii chiar fara sa acuze simptome, vor ajunge in decurs de ani, sa fie diagnosticati cu cancer gastric. Cum nu se stie care pacienti infectati vor face cancer gastric si care nu, este de dorit sa primeasca toti tratamentul de eradicare a bacteriei", avertizeaza dr. Dana Bucur, medic specialist gastroenterologie, competenta in endoscopie digestiva si ecografie generala la Gral Medical
Cum se pune diagnosticul?
In general, sunt recomandate testele neinvazive pentru detectarea Helicobacter Pylori: determinarea antigenului Hp din materialele fecale si dozarea anticorpilor IgG antiHelicobacter din sange. In functie de gravitatea afectiunii stomacale, specialistii pot sa recomande endoscopia superioara, care poate detecta prezenta infectiei cu Hp in cateva minute (testul rapid la ureaza) si va pune diagnosticul exact de ulcer/gastrita sau il va exclude, prin vizualizarea directa a mucoasei gastrice.
Ce tratament trebuie sa urmez?
Specialistul gastroenterolog va poate recomanda cel mai eficient tratament pentru ulcer sau gastrita si va poate vorbi despre regimul cel mai indicat in acest tip de afectiuni. "Popular exista credinta ca pentru ulcer trebuie urmat un regim sever o lunga perioada de timp. , explica dr. Dana Bucur. Acest lucru era valabil inainte descoperirii bacteriei Helicobacter. Actual, regimul pentru ulcer sau gastrite este permisiv, pacientul putand sa manance tot ce tolereaza. Singurele restrictii clare vizeaza fumatul, alcoolul si consumul de antiinflamatorii precum aspirina, diclofenac, ibuprofen, etc"