"De patru ani nu am mai avut in pregatire niciun medic rezident pentru ortopedia pediatrica", atrage atentia prof. dr. Gheorghe Burnei, presedintele Asociatiei Romane a Traumatologilor si Ortopezilor Pediatri. "Noi operam in fiecare zi de dimineata de la ora 7 pana seara la ora 19. In tara sunt 20 de astfel de specialisti, din care 14 sunt ortopezi pediatri si 6 sunt chirurgi si ortopezi pediatri", adauga prof. Burnei.
Ce este ortopedia pediatrica?
Ortopedia pediatrica presupune ingrijirea unei categorii aparte de pacienti, nou-nascuti, copii mici si adolescenti care sufera de afectiuni ortopedice. Interventiile chirurgicale pentru copii nu pot si nu trebuie facute in spitale de adulti, asa cum nu se face in nicio tara membra UE sau in SUA si nu numai.
In ultimii ani, s-a reusit ca in marile centre medicale din Romania, respectiv Bucuresti, Iasi, Timisoara, Tg. Mures si Constanta, sa se trateze pacienti la nivelul marilor clinici din lume pentru ca activitatea ortopezilor pediatri romani se desfasoara la standarde internationale.
"Maladii precum boala oaselor de sticla, displazii femurale, scolioze congenitale, scolioze idiopatice severe, scolioze idiopatice infantile si juvenile, diformitati din cadrul paraliziilor cerebrale, malformatii grave ale piciorului, tumori maligne ale aparatului locomotor, malformatii congenitale complexe ale membrelor toracice si pelvine sunt cele mai dificile afectiuni ale copilului care sunt tratate in aceste centre din tara, cu rezultate bune si prin metode moderne. , sustine dr. Burnei. Astfel, se degreveaza in mod serios cheltuielile statului roman, nemaifiind necesar tratamentul acestor pacienti in clinici de peste hotare"
De ce este nevoie de reinfiintarea acestei specialitati?
In perioada 1997-2006, cat a functionat ca specialitate in nomenclatorul Ministerului Sanatatii, in toate centrele mari din tara s-a acumulat un nivel teoretic si practic similar marilor clinici din lume. "Ar fi bine sa intelegem solicitarile celor peste 100 de medici din tara care practica aceasta specialitate, sa intelegem dorintele miilor de bolnavi care au beneficiat de serviciile acestei specialitati si a miilor de pacienti care sunt programati pentru interventii operatorii in urmatorii 2 ani. In fiecare an la spitalul M.S. Curie din Bucuresti se fac aproximativ 1.200 de operatii, dintre care 800 sunt interventii dificile ce nu pot fi efectuate in spitalele pentru adulti", ne spune prof. dr. Gheorghe Burnei.
Uniunea Europeana nu impune specialitatile din nomenclatorul Ministerului Sanatatii, ci incurajeaza prestarea de servicii de sanatate de o cat mai buna calitate si profesionalism.
In 1997, chirurgia si ortopedia pediatrica, alaturi de inca alte 9 specialitati, s-a divizat in chirurgie pediatrica si ortopedie pediatrica. S-a reusit astfel infiintarea unui sistem de pregatire in domeniu si din punct de vedere practic, ridicarea ortopediei pediatrice la nivel european si international, astfel incat in acest domeniu sa poata fi efectuata orice operatie care se face in Europa sau in alte centre ale lumii. In 2006 insa s-a sistat sistemul de pregatire in acest domeniu, iar ortopedia pediatrica a fost desfiintata, prin ordinul 1044. La fel s-a intamplat si cu alte specialitati: expertiza medicala a capacitatii de munca, genetica medicala, medicina sportiva, neurologia pediatrica, oncologia medicala, epidemiologia, industria farmaceutica si cosmetica, dar acestea din urma au fost reinfiintate prin hotarare judecatoreasca si actualmente figureaza ca specialitati in nomenclatorul Ministerului Sanatatii, avand fiecare sistem de pregatire separat.
"Desfiintarea acestei specialitati va afecta foarte multi pacienti, iar unii dintre acestia vor trebui sa mearga in strainatate, desi in Romania se pot efectua in acest moment toate interventiile care se fac si in clinicile din lume", declara prof. Burnei.
5% din interventiile din domeniul ortopediei pediatrice sunt efectuate de alti specialisti
Copiii au o patologie specifica si cu toate acestea aproximativ 5% dintre cazurile care necesita interventii facute de ortopezi pediatri sunt tratate de alti specialisti, de exemplu de ortopezi pentru adulti. Acestia din urma insa fac intamplator si selectiv operatii.
"In prezent sunt foarte multi specialisti traumatologi pentru maturi. Spre de osebire de acestia, un ortoped pediatru are foarte multi pacienti. Un copil nu poate fi tratat ca un adult. Sunt foarte multi care vin cu malformatii congenitale, care la ora actuala pot fi corectate si copilul poate duce o viata normala. ne spune prof. dr. Petru Moroz, seful Clinicii de Ortopedie Pediatrica din Chisinau. De aceea, pentru a da o sansa acestor copii, ortopedia pediatrica reprezinta o specialitate extrem de importanta care nu ar trebui sa lipseasca din nomenclator. De asemenea, in ortopedie anumite patologii se trateaza pe tot parcursul vietii individului care are nevoie mereu de medicul specialist",
Aceasta specialitate s-a dezvoltat atat in lume cat si in tara noastra ca raspuns al corpului medical la necesitatile unui segment de populatie extrem de bine individualizat, si anume, copiii cu maladii ortopedice. Malformatiile grave ale aparatului locomotor, tratamentul cancerelor osoase la copil, fracturile complexe nu pot fi tratate corect decat in spitalele de copii. De aceea este nevoie permanenta de specialisti care sa rezolve cazurile grave din domeniu fara ca pacientii sa mai solicite plecarea in strainatate unde tratamentele sunt de 4-10 ori mai scumpe.
In spitalele din tara numarul specialistilor este insuficient
Cu exceptia judetelor Giurgiu, Covasna si Harghita, in toate judetele din tara exista centre de chirurgie si ortopedie pediatrica. Interventii de inalt nivel tehnic si stiintific se fac doar in Ploiesti, Pitesti, Baia Mare, Galati, Bacau. In aceste centre exista doar cate un medic chirurg si ortoped pediatru. In Bucuresti, Iasi si Cluj exista sectii de ortopedie pediatrica in care se efectueaza interventii operatorii de inalt nivel tehnic, dar personalul este insuficient. La spitalul M.S. Curie din Bucuresti, de exemplu, exista un singur doctor, restul activitatii fiind desfasurata cu ajutorul a 4 medici specialisti fara post si a 2 medici rezidenti, in anul VI si respectiv, IV.
Numarul total de medici ortopezi pediatri, tineri specialisti si rezidenti din intreaga tara este total insuficient pentru a acoperi necesarul de personal din centrele universitare si pentru a evita prabusirea asistentei medicale si in aceste centre. Potrivit estimarilor ARTOP, daca ortopedia pediatrica va fi inclusa in nomenclatorul de specialitate a Ministerului Sanatatii, va fi nevoie de 10 medici rezidenti pe an in primii 6 ani, apoi cate 8 rezidenti pe an in urmatorii 5 ani, ulterior necesarul fiind determinat de fluctuatiile demografice si de reevaluarea necesarului de medici specialisti.
© Copyright:
Ortopedia pediatrica, o specialitate aparte care trebuie reinfiintata
Desi foarte multi copii sufera de afectiuni ortopedice si au nevoie de interventii chirurgicale care nu se pot efectua in spitalele pentru adulti, ortopedia pediatrica este o specialitate care nu mai figureaza in nomenclatorul Ministerului Sanatatii. Specialistii de la noi fac demersuri pe langa acesta si spera ca ortopedia pediatrica sa redevina un domeniu de sine statator.
Comentarii (22)
Ramona, multumesc mult pentru raspuns. Intre timp am fost la un dr din Tg Mures care, (dupa ce i-am bagat un plic in buzunar , de fata cu vreo 4 rezidenti si cu vreo 3 asistente,fapt care m-a dezgustat) a zis ca baiatul nu are decat picior plat si ca trebuie sa poarte suporti plantari, dar nu s-a mai chinuit sa ne dea vreo recomadare pt aceasta, si ca nu are nevoie de nicio operatie. Acest dr ne-a facut o impresie foarte proasta atat noua parintilor cat si copilului, asa incat in aceeasi zi am ajuns din nou cu el la d-na Vasilescu, care ne-a explicat atat care ar fi riscurile la care este expus in timpul operatiei , cat si cele la care este expus daca nu acceptam operatia. Ca urmare anul trecut in iunie baiatul a fost operat, si desi dupa operatie a zis ca el nu se mai opereaza si la celalalt picior ,dupa ce s-a recuperat si a vazut ca umbla mai bine a cerut sa fie operat si la celalalt picior ( asa cum a intuit si d-na dr Vasilescu). Asa ca acum se recupereaza dupa cea de-a doua operatie, si se pare ca si aceasta interventie a fost la fel de reusita ca si prima, In aceste conditii eu nu pot sa spun decat MULTUMESC d-na dr VASILESCU. Apropos de exagerarea diagnosticelor- eu nu cred ca face asta , pentru ca are suficienti pacienti , si oricum avand in ultimul an niste experiente foarte grele cu fetita noastra, am ajuns la concluzia ca mai bine se exagereaza diagnosticele si se fac investigatii mai amanuntite, decat sa te poarte de la un dr la altul si sa vezi ca starea copilului se agraveaza de la o zi la alta , si doctorii zic ca e sanatoasa clinic si ca nu are nimic, ba mai mult te trimit cu copilul la psiholog care iti spune ca acesta exagereaza ca sa atraga atentia,iar dupa un RMN te loveste un diagnostic crunt si nemilos de nu stii pe unde sa o apuci...
Ramona, multumesc mult pentru raspuns. Intre timp am fost la un dr din Tg Mures care, (dupa ce i-am bagat un plic in buzunar , de fata cu vreo 4 rezidenti si cu vreo 3 asistente,fapt care m-a dezgustat) a zis ca baiatul nu are decat picior plat si ca trebuie sa poarte suporti plantari, dar nu s-a mai chinuit sa ne dea vreo recomadare pt aceasta, si ca nu are nevoie de nicio operatie. Acest dr ne-a facut o impresie foarte proasta atat noua parintilor cat si copilului, asa incat in aceeasi zi am ajuns din nou cu el la d-na Vasilescu, care ne-a explicat atat care ar fi riscurile la care este expus in timpul operatiei , cat si cele la care este expus daca nu acceptam operatia. Ca urmare anul trecut in iunie baiatul a fost operat, si desi dupa operatie a zis ca el nu se mai opereaza si la celalalt picior ,dupa ce s-a recuperat si a vazut ca umbla mai bine a cerut sa fie operat si la celalalt picior ( asa cum a intuit si d-na dr Vasilescu). Asa ca acum se recupereaza dupa cea de-a doua operatie, si se pare ca si aceasta interventie a fost la fel de reusita ca si prima, In aceste conditii eu nu pot sa spun decat MULTUMESC d-na dr VASILESCU. Apropos de exagerarea diagnosticelor- eu nu cred ca face asta , pentru ca are suficienti pacienti , si oricum avand in ultimul an niste experiente foarte grele cu fetita noastra, am ajuns la concluzia ca mai bine se exagereaza diagnosticele si se fac investigatii mai amanuntite, decat sa te poarte de la un dr la altul si sa vezi ca starea copilului se agraveaza de la o zi la alta , si doctorii zic ca e sanatoasa clinic si ca nu are nimic, ba mai mult te trimit cu copilul la psiholog care iti spune ca acesta exagereaza ca sa atraga atentia,iar dupa un RMN te loveste un diagnostic crunt si nemilos de nu stii pe unde sa o apuci...
si eu sunt un pacient de al domnunului profesor....am avut un fixator ptr alungirea piciorului...si acum am fixatorul...poate aveti nevoie de asa ceva...ma puteti contacta la 0721060051
Buna seara am si eu o intrebare la dvs dl doctor baietelul meu de 9 ani a fost diagnosticat cu chist sinovial beker acum 1 an si cateva luni am fost la diferiti medici ortopezi care au zis ca trebuie operat dar noi nu ma dorit acest lucru dupa un an cistul a disparut insa acum dupa 4 luni in care nu am mai avut nimic chistul a reaparut ce putem face mentionez ca are o inaltime de 1.37 si 27 de kg
Dragi parinti, ca parinte patit, va sfatuiesc sa fugiti de "marele" profesor Burnei si de sleahta de asistente ce il inconjoara atat la Clinica privata Regina Maria, unde platesti o consulatie cu 400 lei, trebuie sa astepti cel putin o ora sa intrii si dupa 2 minute doctorul Burnei iti spune ca ai un copil perfect sanatos, insa, doar pentru tine, ca ii esti simpatic, te asteapta in 3 saptamani la Maria Curie pentru o radiografie sau ecografie de sold, ca asa e bine, dar din pacate aparatele de la Regina Maria tocmai s-au stricat. Iti mai sopteste ca e bine sa fii la 7 dimineata, cu copilul de cateva luni, pe holul spitalului sa fii primul, ca altfel nu te poate primi. De dragul copilului pleci la 3 dimineata dintr-un colt al tarii si te grabesti sa ajungi in Bucuresti, insa cand ajungi la Maria Curie constati ca mai sunt inca alti cativa parinti cu copii lor, sfatuiti lafel de amical sa ajunga primii la cabinet. Treaca mearga, astepti sa se faca ora 8, vine doctorul si tu care ai fost primul astepti sa ai privilegiul de a-ti fi oferit un serviciu pentru care platesti lunar cu constiinciozitate cotizatia la sanatate,insa stupefactie: o asistenta acra iese si il ia de mana pe vecinul tau de suferinta si intra la d-l Burnei. In sinea ta accepti pentru ca este vorba de un copil si poate are probleme mai mari si mai urgente, pe care o asistenta foarte importanta si un mare profesor le-or fi intuit in cele 10 secune in care s-au preumblat impaunati pe coridor in fata ta. Dupa 5 minute iese aceeasi asistenta si mai ia de mana un pacient si intra si cu acesta la consultatie. Hmmmm! Incepi sa-ti pui semne de intrebare si incerci sa te convingi ca sunt multi altii cu probleme reale iar tu esti aici doar pentru o confirmare a starii de sanatate a copilului tau, asa cum te-a asigurat maria sa profesorul la consultatia privata. Din bun simt accepti si a treia si a patra familie care vine de la Tulcea si de..., tu nu esti decat de la Craiova, insa cand ai ramas ultimul pe culoar si copilul tau tipa din toti rarunchii pentru ca s-a plicitisit, ii este frig si foame, indraznesti sa o abordezi pe mandra asistenta ce trebuie sa faci ca sa ai aces la o consultatie iar ea te repede si iti spune ca d-l profesor tocmai a plecat la Raport, apoi urmeaza vizita la pacienti, adica ai de asteptat ce putin o ora si jumatate si nu se stie daca maria sa mai are tip si de tine. Gattaaaa..., te enervezi si doar sotia mai reuseste sa te calmeze sa nu faci dezinefctie cu mandra asistenta pe culoar. Trece si ora jumatate in care urmaresti cu forta aparitia lui Burnei la cabinet pentru ca asistenta iti inchide usa in nas, timp in care alte cateva familii intarziate apar la coada. Deja faci legaturi cu toata lumea si ii intrebi dince oras sunt, ce probleme au, daca au programare si multe altele, pentru a-ti face o idee despre cat timp trebuie sa mai astepti. Iese asistenta si ii face cu manuta unei mamici blonde venite ultima, urland in gura mare: Hai mai X ca te asteapta domnul profesor ca stie ca voi veniti de la Oradea (cum naiba ca tocmai vorbisem cu mandra mamica si venea tocmai din Berceni, car din cate stiu eu e doar in Bucuresti, departe foc de Oradea). Atunci se umple paharul si incepi sa tipi. Asistenta se isterizeaza, mai cheama cateva surate in ajutor si tu incerci sa intelegi sistemul. Noroc cu profesorul care apare "calare pe un cal alb sa salveze situatia" si cand afla care e problema, ca tu astepti ca tampitul de 4 ore, plecat de acasa de 10 ore, ai indurat umilinta din partea asistentelor, incepe sa-ti reproseze ca mai bine te chema tot la Regina Maria sa-ti ia banii, ca el ti-a facut un bine sa te cheme sa te vada pe degeaba. Intrii incabinet, se uita la copil si stupefactie: trebuie sa-i facem radiografie de sold si sai punem atele ca altfel copilul va avea probleme de mers. Deja incepi sa fierbi si doar zambetul copilului te mai face sa te abtii. Inghiti in sec si ii zambesti lui Burnei incercand sa intelegi cum se face ca deodata copilul tau a capatat atatea probleme, cand cu trei saptamani inainte era perfect sanatos. Esti trimis la parter la Radiografie si la Sala de Gips pentru atele, iar "draguta"asistenta iti completeaza biletul de trimitere. Imbraci copilul si pleci la parter. La Radiografie, astepri cu copilul intr-un mare curent cam o jumatate de ora si reusesti sa intrii. Stupoare..., ce draq sa faci cu biletul dat de asistenta ca nu e completat corect si doctorita nu-l primeste. Zambesti, inghiti ijuratura si pleci iar cu copilul in brate sa pediatrie sa ti se refaca biletul. Sotia sta la rand sa ia bon de ordine pentru atelele gipsate. Aici, intr-o sclipire de geniu ii strecoara doamnei cateva sute si aceasta da ceteva telefoane la asistentele lui Burnei care ii permit sa completeze biletul de trimitere, astfel reusesti sa intrii la Radiografie fara sa mai induri umilinta doamnleor asistente de la Burnei. Iese radiografia, fugi cu ea la etaj sa o citeasca Burnei insa iar uimire,... tocmai ce a intrat in operatie domn profesor si iese cam in doua-trei ore. Injuri si te duci sa o cauti pe asistenta a carei bunavointa ai cumpaart-o. Aceasta isi ia inima in dinti, intra peste profesor cu radiografia si acesta confirma ca ai un copil sanatos. P.S. De ce draq trebuie sa fugim toti la pomul laudat (dr. prof. Burnei) care sta inconjurat ca un paun de bibilici (asistentele importante) si sa nu primim macar pentru copii nostrii asistenta meritata! FUGITI DRAGI PARINTI CAND CINEVA VA RECOMANDA SERVICIILE LUI BURNEI. O FI EL RENUMIT, INSA NU VA AJUTA CU NIMIC RENUMELE, PENTRU COPII VOSTRII AVETI NEVOIE DE ATENTIE!
Draga Simona, Am inteles ca dna Vasilescu trimite copiii la operatie mai repede decat ar trebui si ca exagereaza gravitatea afectiunilor. E foarte buna ideea ta de a mai cere o opinie inainte.
am un baietel de ani care a fost operat cu onfalocel si a facut o septicemie cu klebziele si i sa tras la articulatii. Nu are rotula de sold si de genunchi. are marfolmatii osoase la femurii lungi de la brat si picioare . ce este de facut? piciorul stg este scurt cu 1cm si il doare foarte tare genunchiul stg . Recomandatimi un medic ortoped bun .
Am o fetita de 3 ani si 9 luni si am observat cand merge calca cu varful picioarelor inspre interior, ce este de facut si unde sa ma adresez? Va multumesc.
FETITA ARE 2 ANI SI ARE GENU VARUM BILATERAL. I-AM FACUT ORTEZE FIXE DE NOAPTE DE ACUM 2 LUNI LA INDICATIA UNUI MEDIC ORTOPED PEDIATRU, DAR PARCA NU SE OBSERVA NICI UN REZULTAT. SUNT SANSE SA SE CORECTEZE?
Baiatul meu de 12 ani are picior plat si acum o saptamana, dupa ce in sfarsit am reusit sa ajungem sa-l consulte si d-na doctor Vasilescu de la Cluj, am aflat ca are modificare osoasa si ca tendoanele ii sunt micsorate, asa ca necesita operatie de alungire de tendoane si ca trebuie sa se intervina si pe os. Fiind luata prin surprindere de diagnostic, nu am intrebat care sunt implicatiile acestei operatii pe viitor: este posibil sa ramana cu dureri la nivelul oaselor si din cauza aceasta sa nu poata umbla asa cum ar trebui? As vrea sa mai cer o opinie, dar in alt judet, eventual in Mures. Imi poate recomanda cineva un ortoped pediatru bun in Targu Mures? Multumesc
fetita mea de 6 ani nu are capul femural la ambele picioare.se poate pune proteza?
am un baiat de 3 anisori care sufera de syndromul stickler coxa vara bilateral scolios si as dori sa stiu daca exista operatie care poate corecta mersul lui el merge cu piciorusele in lateral si nu poate alerga sau efectua anumite eforturi fizice cum ar fi a urca si cobora scarile sunt foarte nerabdatoare sa aflu ceva sa stiu daca pot programa o consultatie
Buna ziua Asi dori sa stiu si eu de la ce varsta este indicat sa porti incaltaminte ortopedica?
In toamna lui 2010 fetita mea a fost diagnosticata de d-nul prof.dr.Burnei cu sindromul Klippel-Trenaunei.De la doua luni am observat ca pulpa dreapta este mai groasa decat cea stanga.La consultatie d-nul dr.ne-a spus ca si lungimea piciorului drept ar fi 5 mm mai scurta si ca toate aceste probleme se rezolva chirurgical dupa varsta de sapte ani.Intrebarile mele (pe care nu l-am adresat dr-lui la consultatie deoarece ne-a luat prin surprindere cu acest diagnostic)sunt:-exista riscuri in acest caz,este o operatie grea?; -poate trai asa fara operatie(lasand la o parte faptul ca este inestetic)? -poate avea efecte secundare mai tarziu(fiind vorba de vascularitate mai puternica)?
Pustiul meu are 8 ani si acum 6 luni am observat ca are piciorul stang mai mic cu cca.1,5 cm. Imi poate spune cineva cauza si cum se poate corecta?
Sunt mama unei fetite de 19 luni care prezinta o problema la nivelul > piciorului stang(in momentul in care calca genunchiul stang ii iese in > exterior).Am consultat diversi medici ortopezi din Brasov(aici locuim)care > mi au spus ca se poate corecta pana la varsta de 3 ani, dar totusi as dori > sa consult si un specialist.Va rog sa ma ajutati, sa mi dati un sfat sau o adresa unde ma pot prezenta cu fetita pentru un consult!
Buna ziua Cu tot respectul cuvenit injumatatirea specialitatii de ortopedie-chirurgie pediatrica in cele 2 specialitati este o mare gresala la ora actuala deoarece medicii care vor profesa in oricare dintre specialitati vor fi muritori de foame patologia fiind in numar foarte mica Pe de alta parte educatia medicala pe perioada de rezidentiat in aceste 2 specialitati sufera datorita LIPSEI cursurilor de specialitate, medici rezidenti invata dupa ureche stiindu-se faptul ca patologia este foarte grea .
am o fetita de 1an si 8 luni si de la nastere a avut probleme cu piciorusele mai exact talpile nu stau in pozitie normala.va rog cu seriozitate sa ma contactati daca se poate face cv urgent.
am o fetita in varsta de 9 ani, diagnosticata cu chist osos radius stg. si paralizie nerv radial stg. Daca sunteti in situatia mea, va rog mult sa ma contactati si sa-mi dati un sfat care poate fi binevenit.
am un copil de 1.6 ani si duce piciorul stang rau de la genunchi in jos ar tb. sa ma ingrijorez va mult.
se mai poate face ceva la o fetita de 11 ani cu paralizie plex brahial daca stie cineva sami trimita un raspuns
Am o intrebare pt dr profesor Burnei.Cum putem stii cand un copil bolnav de tetrapareza trebuie operat la tendoane jos la glezna?
Posteaza comentariu