Dacă ai gastrită, regimul alimentar este crucial. Vezi care sunt cele 10 categorii de alimente pe care trebuie neapărat să le eviţi dacă te confrunţi cu această problemă!
Gastrita apare datorită unei secreţii gastrice crescute, asociată cu iritarea mucoasei gastrice prin alimente inadecvate sau medicamente. Organismul uman are tendinţa naturală sezonieră de creştere a acidităţii gastrice primăvara şi toamna.
Din acest motiv simptomele gastritei se manifestă mai ales în aceste sezoane, iar regimul alimentar este indicat pentru 3-4 săptămâni tot în aceste perioade.Cele mai importante 10 categorii de alimente care pot creşte aciditatea gastrică şi deci trebuie evitate 3-4 săptămâni în gastrită în perioada dureroasă sunt următoarele:
1. Supele şi ciorbele de carne cresc aciditatea gastrică, deci trebuie evitate.
2.
3. In categoria alimente interzise dacă ai gastrită sunt si dulciurile concentrate cum ar fi dulceaţa, gem, halva, bomboane, ciocolată, frişcă, marmeladă, rahat.
4. Grăsimile de origine animală: şuncă, slănină, afumături, salamuri uscate şi grase, untul, untură, smântână, caşcaval sau brânză grasă.
5.
6. Prăjelile, inclusiv pâinea prăjită, rântaşurile, pâinea proaspătă.
7. Fasole uscată, varză, sarmale.
8. Pizza, mâncăruri tip fast food.
9. Unele băuturi: cafea, alcool, cola, băuturile gazoase de orice fel, inclusiv apa minerală.
10. Mâncăruri prea fierbinţi sau reci, mesele prea abundente.