Toti avem o oarecare intuitie in legatura cu cine este demn de incredere - un al saselea simt. Femeile si-au dezvoltat, in ansamblu, un simt al intuitiei mai bun, deoarece fiind mai slabe din punct de vedere fizic, au fost nevoite sa fie mai atente la dispozitiile si atitudinile barbatilor. Asa ca au devenit mai pricepute in citirea si intelegerea mesajelor transmise prin intermediul limbajului corporal si al particularitatilor vocii.(...) Femeile au atins un nivel mai inalt de expertiza in preluarea informatiilor primite de la cele cinci simturi, asamblandu-le pe toate intr-o clipa si interpretandu-le.
Totusi, cu totii detinem aceasta "cunoastere". Deseori este numita "reactie viscerala". Reprezinta abilitatea de a selecta schimbari ale tiparului, transformari ale normei si de a interpreta sensul acelor schimbari. Aplicam aceasta capacitate la relatiile noastre - desi uneori alegem sa ignoram astfel de semnale, deorece nu stim ce sa facem cu ele.
Intuitia dumneavoastra nu numai ca va tine departe de relatiile dificile, dar va si confera increderea de a va implica intr-o relatie. Intuitia va va proteja. Cum o dezvoltati?
Acordati-va in primul rand un "spatiu" mental. Aceasta inseamna sa nu aveti incredere in toata lumea. Nu presupuneti ca toata lumea este demna de incredere. Lasati ca increderea sa va fie castigata. Pe de alta parte, nu presupuneti automat ca nu trebuie sa aveti incredere in oameni. Oamenii sunt diferiti. Daca un partener va dezamageste, nu inseamna ca si urmatorul o va face. Tot ce s-ar putea sa aiba in comun partenerii dumneavoastra este faptul ca va gasesc atragator.
Fara asteptari prea mari si idei preconcepute veti putea sa vedeti, sa auziti si sa simtiti o persoana intr-un anumit moment. Acordati-i atentie cu adevarat. Ce fel de limbaj corporal are? Se potriveste cu cuvintele sale? (...) Limbajul corporal al fiecarei persoane este apreciabil. Pentru a-l interpreta, trebuie sa ajungeti sa o cunosteti, sa o vedeti si sa o ascultati in mai multe situatii, pentru a descoperi modelele. Asadar, daca, de exemplu, observati ca partenerul are obiceiul de a-si transfera greutatea corpului pe piciorul drept atunci cand minte, fiti suspicios daca o face cand vorbeste cu dumneavoastra!
Opriti sonorul televizorului si observati cat de mult puteti spune despre oameni si despre starea in care se afla pe baza expresiei lor faciale. Atunci cand vorbiti cu cineva la telefon, observati cat de mult interpretati conversatia nu prin cuvintele rostite, cat prin modul in care sunt spuse.
Ochii transmit multe mesaje. Pierderea contactului vizual direct este deseori caracterizata drept viclenie sau lipsa de onestitate. Poate fi si asa, dar nu neaparat. Ca si in cazul tuturor semnalelor nonverbale, miscarea ochilor este particulara. Acordati-i atentie intuitiei dumneavoastra. S-ar putea sa nu o intelegeti dar nu o respingeti. (...) Observati cum se comporta partenerul dumneavoastra cu familia si prietenii si daca si alti oameni au incredere in el. Daca o persoana i-a dezamagit pe altii s-ar putea sa va dezamageasca si pe dumneavoastra.
Exista de asemenea unele semnale de alarma care ar putea sa va faca sa va ganditi de doua ori daca sa aveti incredere in cineva sau nu. Daca cealalta persoana este foarte rigida, ganditi-va de doua ori inainte de a avea incredre in ea. Poate nu este foarte capabila sa se adapteze usor si e posibil sa fie demna de incredere doar daca circumstantele in care se afla nu se modifica.
Preluare din cartea "NLP si relatiile de cuplu" de Robin Prior si Joseph
O'Connor, aparuta la editura Curtea Veche.
© Copyright:
Cum iti poti dezvolta simtul increderii
Toti avem o oarecare intuitie in legatura cu cine este demn de incredere - un al saselea simt. Femeile si-au dezvoltat, in ansamblu, un simt al intuitiei mai bun, deoarece...
Posteaza comentariu