Ghidul disfunctiei sexuale

Acest articol-comunicat survine in urma a circa 3 ani de lucru in aria disfunctiilor sexuale. In cabinete sau pe mail, CPAP a primit numeroase solicitari prin care ni se cerea...
Acest articol-comunicat survine in urma a circa 3 ani de lucru in aria disfunctiilor sexuale. In cabinete sau pe mail, CPAP a primit numeroase solicitari prin care ni se cerea sa ajutam, sa "sfatuim" diferite persoane cum sa depaseasca stari variate. Ca urmare, pare logica nevoia unui ghid orientativ pe tema disfunctiilor sexuale, fie ele masculine sau feminine.

Acest comunicat nu epuizeaza sfera disfunctiei, pentru aceasta urmand a exista un serviciu online specializat care sa raspunda nevoilor diferitelor persoane.

Diagnostic


Rolul sexualitatii in cuplu este important, deoarece prin ea, o persoana poate sa aiba acces la stari aparte, inexistente in viata de zi cu zi. Sexualitatea este si un instrument diagnostic a ceea ce se intampla in sufletul si viata persoanei.

Disfunctiile, tulburarile, marcheaza o serie de alte probleme care pot fi localizate la diferite niveluri astfel:

  • Probleme de cuplu, tulburari ale dorintei; cand intre cei doi nu se poate vorbi despre o functionare a relatiei sexuale aceasta presupune ca intre cei doi exista o problema pe care acestia nu si-o asuma. Este necesar ca sa inteleaga ce spune acest simptom despre ei. In acest caz, vorbim despre o problema a cuplului la care acesta va raspunde cumva (o va ignora, o va discuta, se va adresa unui psiholog);

  • Absenta orgasmului, ejacularea precoce sau impotenta sunt disfunctiile care nu au nevoie de o prezentare suplimentara, ele fiind recunoscute ca atare de toata lumea;

  • Starile de depresie, de pierdere a apetitului sexual, de scadere a dorintei si atractiei fata de partenerul de cuplu, sunt des intalnite. Depresia este boala societatii de consum. Cand aceste momente apar pentru perioade scurte de timp ele sunt stari firesti care nu se constituie intr-un "semnal de alarma" .Exista si persoane care au dificultati generate de stari de anxietate, de neasumare a propriei agresivitati. In acest caz, este necesara orientarea spre propria sexualitate, spre propria agresivitate sau pasivitate si spre intelegerea a ceea ce se produce in toate rolurile pe care o persoana le joaca la un moment dat. Am putea numi si timiditate o astfel de stare, dar numele cel mai adecvat este de neasumare a sexualitatii. Practic, la aceste persoane nu se poate vorbi despre probleme sau disfunctii sexuale ci de inexisteta vietii sexuale desi aceasta este dorita;

  • Inexistenta satisfactiei. Actul sexual s-a desfasurat. Cei doi resimt o stare de neplacere. Actul sexual a decurs firesc, dar starea este una de tristete. Unde gasim problemele? Intr-o investire emotionala si inconstienta suficient de inadaptata pentru ca starile respective, pentru ca actul sexual sa produca insatisfactie.

Interventie prin mijloace personale


Poate psihoterapia, psihologia sa intervina? In multiplele cazuri pe care le observam in activitatea noastra punctam urmatoarele aspecte:

1. Inceputul relatiei de cuplu. Absenta orgasmului la debutul vietii sexuale este o situatie frecvent intalnita. Nu este cazul sa va alarmati daca o persoana nu poate avea un act sexual reusit din primul contact sexual. Actul sexual, ca si orgasmul, se invata sau, mai corect spus, se descopera, impreuna cu celalalt, intr-un interval de timp.

In acest proces, cunoasterea celuilalt, comunicarea cu partenerul, manifestarea libera a spontaneitatii si creativitatii sunt tot atatea componente importante pentru o viata reusita de cuplu.

Exista tendinta de a vedea actul sexual rezumat strict pe de o parte la actiunea de penetrare si, pe de alta parte, la finalitatea orgasmica a acestuia, fara a se tine cont de faptul ca actul sexual se compune dintr-o suma de variabile ce tin de sexualitatea si structura fiecarui partener.

Si in ceea ce priveste viata sexuala, ca si in celelalte aspecte ale vietii, este important sa observam frecventa cu care se produc esecurile (rateurile) cu care ne confruntam, precum si contextul in care acestea apar.

A ne grabi sa spunem "am/ai/avem o problema sexuala" poate sa conduca in plan real la aparitia acesteia, desi initial semnalele disfunciilor sexuale se constituie in semne ce atrag atentia ca in cuplu exista probleme de comunicare.

2. Cauze medicale. Este posibil ca problemele de erectie existente la un moment dat sa aiba cauze medicale. In acest caz, medicul de specialitate te poate ajuta si nu psihologul. Principala forma prin care poti sa evaluezi starea este data de existenta sau absenta erectiei de dimineata.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod