Stresul, cine are timp de el?

Stresul desemneaza maniera in care reactionezi fie la situatiile exterioare presupuse de scoala, munca, familie, prieteni, fie fata de propriile tale ganduri, dorinte si sentimente. Stresul este o reactie normala pentru oamenii de toate varstele. El este produs de instinctul de protectie al organismului fata de presiunea fizica si emotionala impuse in diferite momente.
Dauneaza stresul intotdeauna?

Nu, stresul nu are intotdeauna urmari negative. De fapt, o parte din stres produce chiar beneficii. Multi dintre noi nu s-ar motiva suficient de mult pentru diferite activitati - sport, muzica, dans, munca, scoala etc. - in lipsa existentei sentimentului competitiv. In lipsa stresului impus de "un termen limita", un numar destul de mare de persoane n-ar fi capabile sa se organizeze si sa termine la timp proiectele in care sunt implicate.


Daca stresul este atat de normal, de ce ma simt rau?

Insumarea tuturor lucrurilor care se intampla in decursul unei singure zile determina aparitia senzatiei de coplesire si lipsa de putere. Lucrurile pe care nu le poti controla in mod direct creeaza o mare presiune asupra ta, devenind de multe ori frustrante. Poate ca parintii tai nu se mai impaca bine sau poate ca viata ta sociala este un dezastru. De asemenea, te poti simti rau in momentele in care tu singur iti impui anumite standarde - sa obtii note cat mai bune la scoala sau sa fii promovat la serviciu.
O reactie comuna in fata stresului este reprezentata de autocritica. Poti deveni dintr-o data trist sau suparat pentru ca amuzamentul initial al lucrurilor este inexistent in prezent, iar perceptia vietii este departe de fi roz. Cand se intampla asemenea lucruri, cel mai simplu este sa te gandesti ca nu poti face nimic pentru a te simti mai bine. Mare greseala!

Bineinteles ca exista intotdeauna solutii de detensionare ce pot fi facute:
 
  • mananca sanatos respectand un program al orelor de masa;
  • bea mai putina cafeina;
  • odihneste-te cat mai mult; somnul nocturn nu poate fi substituit cu somnul diurn; asigura-te ca-ti rezervi suficient de mult somn pe timpul noptii;
  • nu renunta la activitatea fizica zilnica, chiar daca e vorba de numai 5 minute de exercitii.


Cum pot combate stresul?

Chiar daca nu poti controla intotdeauna factorii stresori, este bine sa stii ca poti controla modalitatile in care ii raspunzi. Sentimentele pe care le simti in legatura cu anumite lucruri sunt strans legate de gandurile pe care le ai fata de lucrurile respective.
Daca esti capabil sa-ti schimbi perspectiva si maniera de interpretare, vei fi apt sa-ti modifici si sentimentele.

Citeste cu mare atentie indicatiile de mai jos si aplica-le pe cele care se potrivesc cel mai bine modului tau de a fi:

  • Intocmeste o lista pe care sa treci toate lucrurile care te streseaza! Gandeste-te la familie, la prieteni si la activitatile in care esti implicat - privind scoala, munca sau modul in care alegi sa-ti petreci sfarsiturile saptamanale. Accepta ca nu vei putea ajunge sa controlezi niciodata absolut toate lucrurile trecute pe lista. Acesta nu constituie insa un motiv de descurajare. Ia lucrurile pe rand si vezi ce nume ce poate schimba si in ce fel.

  • Preia controlul asupra lucrurilor ce se lasa ajustate! De exemplu, daca lucrezi prea mult si simti ca nu mai ai suficient timp liber pentru tine - pentru a citi, studia, pentru a te uita la un film in compania prietenilor, pentru a iesi intr-o cafenea - este bine sa nu te lasi pe o ureche. Actioneaza! Vorbeste cu seful tau - prezinta-i situatia de la munca, starea ta interioara si propune-i o solutie!

  • Acorda-ti pauze din cand in cand! Aminteste-ti faptul ca nu poti face fericite toate persoanele din viata ta.
    Este omeneste sa mai gresesti din cand in cand! Oamenii nu sunt instrumente tehnice lipsite de suflet. Cand simti ca-ti scapa lucrurile de sub control, ia-ti o pauza, retrage-te intr-un loc linistit si fa-ti ordine printre ganduri si idei. Daca lucrurile nu se calmeaza, ia-ti cateva zile libere. Nu uita ca inaintea sanatatii nu exista nici o prioritate!

  • Nu te implica in lucruri ce nu-ti plac si pe care nu vrei de fapt sa le faci! Orice om are nevoie de o lista a prioritatilor. Este imposibil ca intr-o viata de om sa impaci pe toata lumea. Daca esti oricum coplesit de responsabilitatile pe care le ai de indeplinit, nu te grabi sa te implici in alte activitati oricat de atractive ar parea la prima vedere. Daca esti prea obosit si nu te mai simti in stare sa iesi in oras, nu o face! Mai este si maine o zi!

  • Gaseste pe cineva cu care poti vorbi! Discutiile pe care le porti cu familia sau cu prietenii iti creeaza oportunitatea de a-ti exprima sentimentele. Daca nu te simti in stare sa-ti deschizi sufletul nici in fata familiei, nici in fata prietenilor, apeleaza la o persoana ce nu are tangente cu anturajul tau.
    Acesta poate fi un preot, un psiholog sau chiar medicul de familie.


Lucruri ce nu te ajuta sa combati stresul

In lupta impotriva stresului exista atat modalitati eficiente, cat si false modalitati. Este mai mult decat periculos sa incerci sa scapi de probleme prin intermediul consumului de alcool, al fumatului excesiv, al consumului de droguri sau a altor pastile. Aceste alternative pe cat sunt de atragatoare, pe atat sunt de periculoase! Folosirea lor pentru solutionare problemelor nu numai ca nu ajuta in nici un fel, dar agraveaza si adauga noi probleme - aparitia adictiei, a certurilor familiale si a problemelor de sanatate.

 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Elena pe 25 Mar 2009, 09:42
    STRES

    fara STRES nu ar mai exista omenire , astfel nu simnti ca traesti , sresul ne tine in viata pune neuroni la treba

    0
    0

  • Adyna pe 20 Iun 2006, 15:28
    stres,stres,stres!!!

    De ce trebuie totusi sa existe stresul? Ma duc la munca...STRES, ma duc la facultate...STRES, vin acasa, iar ...STRES!!! Simt de multe ori ca nu mai rezist! Ma intreb de unde am atata putere sa trec mai departe peste tot?!

    0
    0

  • Delia pe 25 Mar 2006, 15:01
    stres???

    iti impusti soacra.

    0
    0

  • nicoleta pe 21 Mar 2006, 17:35
    stresul

    ce faci atunci cand stresul este provocat de o soacra sclerozata cu care nu o scoti la capat de nici un fel pentru ca ea are pretentia sa-i speli sa-i calci, sa o speli si pe ea si pe rufe si te mai si ameninta ca de pe urma ei iti ramane o casa pentru care tu platesti toate datoriile si nici macar nu stai in ea momentan, si ca ea das casa pe nimic oricui are grija mai mare de ea.

    0
    0

  • gabitza_dumi pe 19 Ian 2006, 17:49
    cum sa fac?????????

    o mare tragedie s-a produs in viata mea si m-am hotarat sa intreb: cum sa fac sa nu-mi mai fie urat, de 3 sapt mi-a murit sotul si un sentiment NEDEFINIT MA INCOMJOARA!!!!!! IMI E F GREU SA VORBESC , DAR INCERC... nu stiu cum sa fac sa cred ca nu se mai intoarce????????? a plecat intr-o delegatie pt serviciu si a murit intr-un grav accident de circulatie(la bacau)impreuna cu un coleg de serviciu. cred ca stres mai mare ca asta nu poate exista pe lume!!!!!!!!!sper sa nu-mi ziceti ca am nevoie de un psiholog, dar daca stiti un mod de ascapa de starea asta de urat, va rog sa-mi spuneti, sa ma ajutati!!!!! e groaznic sa te trezesti singura!!!!!!!!!!!!!!

    1
    0

  • Cristina pe 19 Ian 2006, 17:49
    imi pare rau

    Of fetita! In astfel de situatii cuvinte sunt de prisos... insa parerea mea e ca ai nevoie de o activitate care sa te tina ocupata, un prieten adevarat langa tine si sa iesi din casa, la plimbare sau undeva unde sa te gandesti... important este sa nu te lasi prada deznadejdii si sa nu te inchizi. uneori exista oameni pe care nu i-ai vazut care astepta ca tu sa intinzi o mana care cauta ajutor pentru a te trage in sus. capul sus! si ... daca nu ai probleme cu diabetul si greutatea... o ciocolata fina e buna oricand esti mai deprimata...si inghetata... multi pupici si fii tare

    0
    0

  • Doina pe 19 Ian 2006, 17:49
    mergi inainte!

    Acum un an, mi-a murit tatal dupa un infarct si ne-a prins pe toti pe nepregatite.Pe moment am simtit ca se scufunda lumea,eu fiind la vremea respectiva bolnava, el fiind pt.mine un revigorant psihic.Eu l-am iubit f.mult.Eu m-am dedicat familiei,copilului,gandindu-ma ca au nevoie de mine sanatoasa si nu bolnava.Am facut toate pomenile timpul vindecand incet, incet ranile.Sa stii durerea pierderii unui parinte este foarta mare.Sfaturile date de Cristina sunt f.bune,si intr-o prima faza cauta sa nu aprofundezi prea tare ce ti s-a intamplat,cauta sa treci peste gandurile negre si sa-ti gasesti alte prioritati in viata;timpul va termina ce ai inceput tu si ai sa-ti dai seama ca durerea se va transforma intr-o stare de duiosie.Roaga-te la Dumnezeu, mergi la biserica, vorbeste cu un duhovnic, sau cu parintele de acolo;ai sa vezi ca ai sa gasesti alinare.Mult curaj,mergi inainte!Viata merita traita!Sa te ajute Dumnezeu sa-ti gasasi linistea sufleteasa!Eventual incearca sa faci un tratament natural pt.depresie

    0
    0

  • carmen pe 19 Ian 2006, 17:49
    de la Psihoterapeut Lena Rusti pentru Gabitza

    Nu va izolati si nu va refugiati in amintiri, ca singura stare de bine. Singura va stiti suferinta, dar faptul ca vreti sa luptati pentru a iesi din aceasta stare e un semn foarte bun. Bazati-va pe instinct si alegeti viata. Iesiti afara, cautati compania celor care va erau alaturi si inainte si nu traiti doar cu amintiri. Asimilati in ritmul dumneavoastra viata impreuna cu fostul sot ca pe o amintire frumoasa si ca pe o sansa a vietii, acceptand faptul ca acum mergeti mai departe. Lucrurile se vor aseza incet. Stiu ca suna crud sa va spun acest lucru acum. Dar pastrati in minte faptul ca aceasta durere, accentuata acum de revolta, se va metamorfoza in timp, nu intr-o durere mai mica, ci intr-o alta forma, mai acceptabila, care sa va permita sa va bucurati din nou de viata.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod