Nunta fara plic

Un nou obicei incearca sa-si faca loc printre romani, cu ajutorul internetului: cadouri de nunta in loc de plicuri cu bani.

Cand ma gandesc la cadouri de nunta, primul lucru care-mi vine in minte e plicul cu bani. Si, cu siguranta, nu mi se intampla numai mie treaba asta, pentru ca la romani a devenit traditie ca tinerii insuratei sa sfarseasca noaptea nuntii nu in fosnetul asternuturilor de matase, ci in cel al banilor numarati la lumina zorilor.

Liste de cadouri pe internet


Ce-ati spune, insa, daca odata cu urmatoarea invitatie la nunta, ati primi o lista de cadouri pe care si le doresc viitorii miri? Sau, in cazul in care n-ati facut inca pasul cel mare, cum vi s-ar parea ideea sa va pregatiti nunta pe internet, cu ajutorul caruia sa explicati invitatilor ce v-ar placea sa va daruiasca?

Recent lansat, site-ul MyWeddingGift.ro te lasa sa-ti faci un cont si sa alcatuiesti, online, lista de invitati si lista de cadouri.

Intentia declarata a agentiei de calatorii Round The World Travel (RTW), care a investit vreo 15.000 de euro in site, este sa schimbe mentalitatea plicului cu bani. Sigur, pana la coada site-ul e o modalitate de a atrage clienti pentru ofertele turistice ale companiei, care ofera pachete de vacante si alte servicii, inclusiv
pentru luna de miere.

Sunt, insa, oare, romanii prea ancorati in obiceiul de a oferi cadouri in bani, pentru a fi deschisi la astfel de registre de nunta? Si in ce masura pot trece ei peste jena, pe care multi o recunosc, de a spune clar "vreau aia si aia"?

Nunta, la romani si nu numai, este nu doar un prilej de celebrare, ci o adevarata intreprindere financiara.

O ocazie pentru rude, prieteni si colegi sa ajute noua pereche sa porneasca in viata.

In Romania, cash-ul e de baza


Va amintiti reclama la magazinul de electrocasnice, in care nunta cu strigare permite etalarea de frigidere, televizoare, aspiratoare sau cuptoare cu microunde? In realitate, desigur, la astfel de petreceri se striga sume de bani, afara de cazurile (rare) cand vreun mesean generos ofera o masina, un apartament ori o excursie exotica si costisitoare.

In unele zone din Romania sau Republica Moldova, mirii trec, cu cosuletul, de la masa la masa, pentru a recolta cash-ul, guristul de serviciu anunta la microfon fiecare suma, iar la sfarsit toata lumea afla cifra de afaceri a serii.

In lumea buna, insa, obiceiul e considerat barbar si jenant, iar mirii colecteaza discret, la spartul targului, plicurile cu bani, fara sa faca din asta un spectacol.

Carmen Baltac, managing partner la RTW, spune ca noul serviciu oferit de compania ei ii vizeaza pe cei care gasesc si plicul cu bani stanjenitor.

"Noi ne adresam acelora care pretuiesc amintirile, mai degraba decat plicul cu bani, mai precis acelora care doresc sa primeasca un cadou ce le va aduce o experienta, o traire frumoasa de care cu siguranta isi vor aminti peste ani… fie el o vacanta exotica, fie cina romantica", precizeaza Baltac, intr-un interviu pentru eva.ro.

Practica de succes in Occident


Modelul are succes in Occident, unde nuntasii ofera de obicei cadouri, nu bani. Registrele de cadouri de nunta au aparut din nevoia evitarii situatiilor in care insurateii primesc, sa spunem, 14 cuptoare cu microunde sau 23 de prajitoare.

In Europa de Vest sau in Statele Unite, multe magazine ofera asemenea registre, o strategie aplicata si la noi, de cativa retaileri, dar fara mare succes.

"Asta e o practica copiata dupa americani - nu stiu daca la noi a prins inca radacini - banuiesc ca nu - eu personal nu as publica ce vreau", spune Monica Roman, un analist IT in varsta de 36 de ani, referindu-se la initiativa celor de la MyWeddingGift.ro.