De altfel, specialistii in resurse umane spun ca persoanele sociabile isi gasesc mult mai rapid de lucru, pentru ca ele sunt conectate “la lumea reala”, afla in timp util cand o companie, indiferent de marimea ei, are joburi disponibile, sau chiar cand vreun patron se gandeste sa infiinteze vreun post.
Cum sa-ti dezvolti “reteaua”
Familia si prietenii constituie surse inepuizabile de “stiri”. Pe lista ta de contacte trebuie sa se afle si vecinul de la colt, si soacra, si verisorul nepoatei, si amicul prietenului tau. Si asta pentru ca asemenea persoane sunt in masura sa-ti ofere informatii din interiorul companiilor la care lucreaza. In plus, te pot prezenta altor persoane care ar putea sa te ajute.
Si colegii din domeniul tau de activitate, oamenii cu care ai colaborat la un moment dat sau pe care i-ai intalnit la diverse evenimente, fostii amici din facultate sau prietenii din copilarie te pot ajuta.
De aceea, este util sa-ti reactivezi vechile prietenii. “Uita-te in agenda telefonului si sigur vei gasi cativa amici pe care nu i-ai sunat demult. Poate stiu ei cate ceva despre un post! Daca ti-e jena sa le telefonezi pentru a-i intreba despre un post, foloseste-te de un pretext pentru a incepe conversatia, de exemplu de o urare de Paste sau de Sfantul Gheorghe. Ocaziile sunt nenumarate!
Important este ca aceste persoane sa nu uite ca existi si sa afle faptul ca tu esti in cautarea unui job. Oamenii, in general, vor sa ajute. Insa trebuie sa stie ca ai nevoie de o slujba”, spune trainerul Alin Ghizasan.
Diferenta dintre pile si networking
Trainerul Alin Ghizasan atrage atentia ca este o diferenta foarte mare intre pile si “networking”. “Sa presupunem ca ai auzit de la un prieten despre un post, ai aplicat pentru job si l-ai si capatat. Asta inseamna ca ai avut pile? Nicidecum! Inseamna ca ai stiut sa te folosesti de oportunitatea aparuta. Pila ai fi avut doar in cazul ai fi trecut de toate probele concursului fara sa fi fost capabil”, explica specialistul.
De altfel, multe companii, cu precadere cele multinationale, obisnuiesc sa dea bonusuri celor care recomanda o persoana competenta, care trece de toate probele concursului si ramane in cadrul firmei un interval de timp.
Ponturi:
- Stai “vizibila” pe Messenger, iar la “status” scrie “caut job”.
- Trimite e-mailuri prietenilor, in care sa le spui ca te intereseaza un loc de munca. Atentie! E-mailul trebuie sa fie personalizat. Nu trimite acelasi text tuturor!
- Mergi la toate petrecerile la care esti invitata, chiar daca nu-ti face placere. Ai ocazia sa-ti faci noi cunostinte!
- Du-te mai des in vizite la prieteni si rude.
- Telefoneaza-le si celor care nu sunt din acelasi oras cu tine sau celor de peste hotare (si ei pot sa stie cate ceva despre joburile din orasul in care locuiesti).
- Participa la conferinte si seminarii din domeniul tau de activitate.
- Scrie-le sau telefoneaza-le si persoanelor care ti-au dat candva cartea lor de vizita.
- Roaga-ti prietenii sa-si intrebe, la randul lor, reteaua de cunostinte, despre tipul de job care te intereseaza. Dupa o saptamana-doua, intereseaza-te de rezultatul actiunii lor.
- Fii activa pe formurile de specialitate. Chiar daca nu mai lucrezi, trebuie sa fii vizibila!
Comentarii (8)
cind esti calificat intr-un anumit domeniu,lucrezi o buna perioada ramai fara servici-din motive de "criza"unde frate gasesti alt job?peste tot vor experienta,etc...neavand-tot fara servici ramai!asta in cazul in care vrei sa ramai un om respectabil.daca nu -vorba tipei de mai sus-destrabaleaza-te uita ca esti om si poti ajunge o vedeta.servici cinstit si corect in Romania?-greu de crezut ca exista!
Rar am citit un articol atat de pueril. Sunt tare curioasa cati ar putea sa se angajeze folosind "sfaturile" din acest text. Eu inteleg ca aveti niste norme cantitative de articole pe care trebuie sa le publicati, dar chiar trebuie sa ajungeti pana la a scrie texte atat de superficiale?
ca sa parafrazez o mai veche "zicala".canta la alta masa! nu exista examen, pentru ocuparea unui post,sa fie dat la sange, draga.....nu cred o iota din ce spui.dar poate esti un caz de exceptie.asa zisul Networking exista de cand lumea sub forma de "pile si relatii".am avut si eu o bibliografie cu zeci de acte pe care l-am "mancat"nu alta,dar sti ca intotdeauna sau aproape intodeauna, daca ma gandesc la cazul tau,exista cineva care are un Networking sus pus,asa ca ........sorry nu cred
lucrez intr-o institutie publica, unde am intrat in 2003, cu o bibliografie de 22 de acte normative si examen la sange cu 10 subiecte si spetza. lucrurile s-au schimbat mult pana azi. au inceput sa apara ca ciupercutele dupa ploaie tot felul de individe si indivizi ale caror nume rezonau asha de placut cu cele ale altor sus-pushi din interior si care propulsau cu viteza in functii de conducere. pana a citi acest articol sustineam sus si tare ca sunt oameni cu pile... acum m-am desteptat: AU FACUT NETWORKING SI IATA CE BINE AU AJUNS! mai sa fie! ce face cate un cuvat pretentios, intr-o engleza de rectrutant! uimitor! parerea mea? networking e doar un pretext pentru ceea ce se se intampla cu adevarat in viatza reala si nescrisa in pagini virtuale de reviste destepte! networking=a uza fara rushine si cu tupeu de pilele ce graviteaza in jurul tau. doar ca e o leaca mai frumos zis, ca sa anestezieze realul! ca sa fiu in asentimentul antescriitorilor, putem uza si de sfaturi mai bune!
si daca n-ai relatii????????
asemenea sfaturi (ma refer la articolul de mai sus!) le pot da numai cei care nu au fost intr-o situatie disperata sa-si gaseasca o slujba!!
Tare sfatul de la 'Sfaturi'
Prostitueaza-te! Rupe baierele! Treci la sex in grup, lesbianism, ia sotul alteia, baga-te sub biroul sefului al mare si asa o saa ajungi o femeie de succes, cu cariera, cu interviuri despre cum ai reusit s iti iei jeep, lustruind....birourile. E jenant. E dezumanizant.
Posteaza comentariu