În mod sigur spațiul în care lucrezi și relațiile cu restul colegilor și șeful tău îți vor afecta nivelul de stres și gradul de satisfacție, dar te-ai gândit că uneori acneea poate fi consecința unui mediu de lucru nefavorabil?
Poluarea și grăsimile
Dacă lucrezi într-o zonă foarte poluată sau dacă în timp ce faci naveta petreci destul de mult timp în centrul unui oraș cu trafic intens precis pielea ta va avea de suferit. Substanțele poluante și toxinele din aerul care te înconjoară pot ajunge în compoziția sângelui, iar de acolo vor fi absorbite de capilare și vor ajunge și la nivelul pielii. Problema este că aceste toxine au ca efect general acneea și punctele negre.
Dacă locul tău de muncă favorizează contactul pielii de pe față cu diferite grăsimi riscul de a avea probleme din cauza coșurilor inestetice va crește foarte mult.
Pentru persoanele care lucrează într-o bucătărie riscul de expunere la un exces de grăsimi care intră în contact cu pielea este cu 80% mai mare și trebuie să aibă grijă să nu-și atingă fața cu mâinile pentru a nu transfera și mai multe grăsimi la nivelul tenului. Grăsimile din mediul de lucru se vor combina cu bacterile și celulele moarte de la suprafața pielii, cauzând noi coșuri pentru că astupă porii.
Combaterea unui mediu de lucru nefavorabil
Probabil că nu este un lucru practic să te gândești să-ți schimbi jobul pentru că ești expus la factori care agravează aspectul tenului, dar poți lua măsuri pentru a-ți proteja pielea și a nu favoriza creșterea numărului de imperfecțiuni și agravarea inflamațiilor de la suprafața pielii.
Iată ce poți face pentru a reduce acneea și celelalate efecte negative asupra pielii:
1. Respiră aer curat
Aerul curat este foarte important, mai ales pentru persoanele care lucrează într-un oraș aglomerat. Asigură-te că există un sistem de filtrare a aerului în clădirea în care lucrezi și unul special chiar în încăperea în care-ți desfășori activitatea.
Funcționarea optimă a aerului condiționat reduce problemele dermatologice și previne transpirația care poate agrava aspectul pielii, dincolo de factorii deja prezenți în jurul tău. În acest mod cantitatea de toxine care intră în circulația sângelui va fi mai redusă, iar efectele asupra pielii nu vor fi atât de vizibile.
2. Ieși afară
De fiecare dată când ai o pauză este bine să ieși din clădire. Alege un parc sau un alt spațiu deschis pentru a te relaxa în intervalele libere. Este o soluție utilă pentru a diminua nivelul de stres, care poate afecta felul în care arată tenul. Dacă simți că devii foarte îngrijorat sau ai simptome specifice anxietății este bine să-ți iei pauze de 5-10 minute pentru a ieși afară și a-ți reface echilibrul emoțional care este esențial atât pentru a obține rezultate foarte bune în plan profesional, cât și pentru te asigura că nu agravezi acneea și alte afecțiuni dermatologice.
3. Schimbă produsele de îngrijire
Ritualul de îngrijire a pielii devine și mai important în condițiile în care mediul de lucru îți periclitează aspectul tenului. Este recomandat să-ți modifici felul în care ai grijă de piele în funcție de problemele cu care te confrunți.
Astfel, dacă poluarea este inconvenientul major pentru tine alege produse care conțin antioxidanți, în special vitamina C, vitamina E și acid hialuronic. De asemenea, utilizează formule cu un indice ridicat de protecție solară, SPF 50 preferabil. Acest strat protector va reduce impactul negativ al soarelui și poluării, prevenind simultan ridurile și acneea. În cazul grăsimii din jurul tău este bine să apelezi la șervețelele care absorb excesul de sebum pe bază de ceai verde sau argilă pentru a preveni inflamarea și infecțiile care pot cauza coșurile.