Deși pare mai simplu să previi orice carență de vitamine sau minerale, să știi că nu îți fac bine nici cantitățile excesive.
Iată la ce suplimente consideră medicii că ar trebui să renunțe femeile:
1. Calciu
Femeilor li se spune adesea că au nevoie de mai mult calciu în dietă, dar dacă deja consumi cantități suficiente de produse lactate, cu siguranță nu vei avea nevoie de suplimente pe bază de calciu. De fapt, dacă vei lua aceste pastile în paralel cu un consum ridicat de lapte și iaurt ai putea fi chiar în pericol.
„Este foarte bine să consumi între 400 și 600mg de calciu zilnic, din lapte, brânză și iaurt, dar dacă vei consuma 1.200 mg sau mai mult la nivel de zi îți va crește riscul de atac de cord dacă ești deja la menopauză.
În plus, excesul de suplimente care conțin calciu poate cauza hipercalcemia, o afecțiune care fragilizează oasele, favorizează pietrele la rinichi și afectează funcționarea inimii și a creierului”, spune dr. Tasneem Bhatia, nutriționist.
2. Omega-3
Studiile realizate sugerează că femeile care nu consumă suficienți acizi grași de tip Omega-3 au un risc crescut de fracturi și osteoporoză. „Cu toate acestea, grăsimile Omega-3 subțiază sângele, iar femeile care iau deja anticoagulante ar trebui să le evite. Dacă iei prea multe pastile cu efect de subțiere a sângelui vei crește riscul de învinețire, hemoragii prelungite sau hemoragii cerebrale”, spune dr. Bhatia.
3. Turmeric
Deși se vehiculează des ideea că acest condiment previne cancerul și reduce inflamațiile, experții de la centrul medical al Universității din Maryland consideră că rezultatele obținute până în prezent nu sunt foarte clare. De asemenea, nu s-a stabilit cât de bine se absoarbe curcumina în sânge.
Din acest motiv dacă ești deja sănătoasă este foarte probabil ca efectul acestor suplimente să nu fie decât imaginar. „Femeile care iau deja un tratament cu anticoagulante sau cele care urmează să facă o operație ar trebui să evite complet aceste pastile pentru că turmericul crește foarte mult riscul de hemoragii”, spune dr. Bhatia.
4. Magneziu
Dacă îți închipuiai că numai calciul este important pentru sănătatea oaselor, avem noutăți pentru tine. Studiile realizate au relevat că există o legătură directă între un nivel optim de magneziu și menținerea densității osoase. „Din acest motiv recomand destul de des suplimentele cu magneziu, dar femeile care au diaree tot timpul nu ar trebui să le ia pentru că va înrăutăți disconfortul digestiv”, spune dr.
Bhatia.
5. Acid folic
Acidul folic previne malformațiile, dar cu excepția cazului în care ești însărcinată sau plănuiești să ai un copil în curând probabil că nu ai nevoie de acest supliment. Cereale fortificate conțin deja acest nutrient, ca și produsele cu orez și paste. Potrivit specialiștilor, mai puțin de 1% dintre femei au lipsă de acid folic. Dacă nu consumi suficiente cereale integrale îți poți întruni necesarul zilnic incluzând broccoli, sparanghel, ananas și portocale în meniul tău.
6. Vitamina B6
Având în vedere că această vitamină stimulează producția de serotonină și menține pielea catifelată și părul mătăsos este un supliment pe care multe femei sunt dispuse să-l încerce. „Aproximativ 33% din populație prezintă o mutație genetică incompatibilă cu suplimentarea pe bază de vitamina B6.
Acest segment de populație nu poate tolera decât un nivel redus de B6, iar dacă vor lua suplimente ar putea apărea senzația de înțepături, eczema sau amorțeala. Este mai bine să fii precaută și să obții vitamina B6 numai prin intermediul alimentelor cum sunt somonul, tonul, năutul și cerealele fortificate”, spune dr. Bhatia.
Posteaza comentariu