Sau ai încercat și să scapi de firele de păr crescute sub piele? Iar după ce faci aceste lucruri, fața ta rămâne ca un front afectat de sângerări, cruste și cicatrici. Conform specialiștilor, există anumiți oameni pentru care stoarcerea coșurilor are o corelație la nivel psihologic.
Care este legătura dintre stoarcerea coșurilor și anxietate?
Atunci când oamenii se concentrează la diferite acțiuni la nivelul feței, îi ajută să se detașeze puțin de viață și de problemele lor. Aceștia intră într-o transă, un moment în care nu sunt 100% conștienți de lumea din jurul lor.
Persoanele care fac asta au recunoscut că simțeau că au stat în baie 5 minute storcându-și coșurile și de fapt au realizat că au stat 2 ore.Această practică nesănătoasă îi face pe oameni să se simtă deprimați și poate deteriora stima lor de sine. Stoarcerea coșurilor este un rezultat al anxietății și poate fi o problemă cronică și ciclică. În perioadele cu un nivel ridicat de anxietate și de stres, oamenii își storc coșurile mai mult decât de obicei. Iar când stresul dispare sau este atenuat, dorința de a-și stoarce coșurile dispare.
Există o multitudine de tulburări de anxietate corelate cu stoarcerea coșurilor, inclusiv tulburări obsesiv-compulsive și atacuri de panică.
De asemenea, acest obicei poate fi cauzat de depresie sau psihoză. Oamenii își pot deteriora tenul deoarece cred că există anumite probleme în pielea lor, iar această condiție se numește iluzia parazitozelor.Cum poți evita stoarcerea coșurilor?
Vestea bună este că această problemă este tratabilă. Este important ca oamenii care fac aceste lucruri să știe că nu sunt singuri. Condiția aceasta nu este pe lista lucrurilor pe care le discută cu partenerii lor, așa că se simt foarte izolați. În cazuri extreme, este recomandată terapia cognitiv comportamentală împreună cu un psiholog.
Această formă de terapie îi ajută pe oameni să rezolve problemele care stau la baza acestei afecțiuni și să-și schimbe modul în care se gândesc la diferite situații.Până să fie nevoie de sfatul unui specialist, există și câteva lucruri pe care le poți încerca acasă. De exemplu, intervenția unei persoane cu care locuiești este folositoare. Însă atitudinea acestei persoane nu trebuie să fie agresivă și nici nu trebuie să judece persoanele care suferă de această condiție. Iar persoanele care locuiesc singure își pot lipi bilețele în baie, pe oglindă sau pereți, care să le aducă aminte să nu mai facă aceste lucruri.
De asemenea, poate fi setată o alarmă la telefon, care să le amintească să iasă repede din baie.