De ce apar acest modificări ale pleoapelor?
Trebuie să ştii că pleoapele căzute constituie o reală problemă de sănătate. Căderea pleoapelor apare ca urmare a scăderii tonusului musculaturii care controlează mişcările pleoapelor. Ochii devin iritaţi şi uscaţi dacă pleoapele inferioare se răsfrâng în afară şi nu-şi mai pot exercita funcţia protectoare, iar dacă răsfrângerea pleoapei se realizează spre interior, genele vor produce iritaţii şi chiar răni ale conjunctivei.
Căderea pleoapei superioare spre gene, numită şi dermato-chalasis, împiedică machierea ochilor şi uneori poate împiedica vederea în sus. Există cazuri în care această cădere se însoţeşte de o ptoză a sprâncenelor, destul de frecventă la bărbaţi.
Corectarea pleoapelor superioare se realizează de obicei cu ajutorul unei anestezii locale, iar intervenţia durează 20-30 de minute. „Pentru a corecta căderea pleoapei superioare, se îndepărtează pielea în exces şi, la nevoie, se îndepărtează şi din grăsimea herniata, sau chiar o fâşie din muşchiul pleoapei. Linia de incizie va fi ascunsă în şanţul de deasupra ochiului, astfel încât nu va fi vizibilă", explică dr. Călin Doboş.
Corectarea pleoapelor inferioare se realizează tot cu ajutorul unei anestezii. Dacă eşti tânără şi ai probleme cu pungile sub ochi, chirurgul plastician va face o intervenţie de îndepărtare a acestui exces de grăsime. Potrivit medicului Călin Doboş, în anestezie locală, se face o incizie pe partea internă a pleoapei (transconjunctivala) şi se ajunge exact la pungile de grăsime. Se îndepărtează excesul şi se încheie operaţia.
Însă, în cazul în care este vorba despre o persoană mai în vârstă care are atât exces de grăsime cât şi de piele, este nevoie de o intervenţie mai amplă "în care se face o incizie sub gene, prelungită 1 cm la colţul ochiului. Apoi se ridică muşchiul pleoapei şi se ajunge la grăsime. Se îndepărtează sau se rearanjează grăsimea, se suturează muşchiul - eventual într-o nouă poziţie, se îndepărtează pielea în exces şi se suturează. Această intervenţie e mai de anvergură, aşa că poate necesita anestezie generală, şi durează cam 60 de minute”, precizează dr. Doboş.
Care sunt riscurile blefaroplastiei?
Dacă este efectuată corect de către un specialist, riscurile sunt minime. Singurele probleme care pot să apăra sunt echimozele sau formele uşoare de conjunctivită, care dispar de la sine în câteva zile. Însă, în cazul în care chirurgul plastician nu execută corect intervenţia pot să apăra asimetrii ale pleoapelor, imposibilitatea de a închide ochii şi sângerări care îţi pun în pericol vederea.
Cât costă operaţia?
Potrivit specialiştilor, rezultatele operaţiei le poţi observa în câteva zile, iar rezultatul definitiv va fi observabil în câteva săptămâni. Costul unei intervenţii de blefaroplastie variază 600 - 800 de euro.
Posteaza comentariu