Un număr de factori, precum anumite boli sau dezechilibrele hormonale, pot contribui la căderea părului. Dacă eşti îngrijorata de numărul de fire de păr pierdute zilnic, trebuie să stabileşti cauza acestei probleme pentru un tratament corect. Iată câteva dintre posibilele cauze care pot provoca o cădere excesiva a părului, enumerate de specialiştii de la EverydayHealth.com:
1. Bolile tiroidei. Atât hipotiroidismul (când glanda tiroidă nu produce suficienti hormoni) cât şi hipertiroidismul (când glanda tiroidă secretă hormoni în exces) poate provoca o cădere excesiva a părului şi asta din cauza dezechilibrelor hormonale. Hormonii au un rol important în reglarea funcţiilor organismului, chiar şi a creşterii părului. Tratând aceste afecţiuni vei reuşi să controlezi şi problemă căderii părului.
2. Sarcina. În timpul şi după sarcină, dezechilibrele hormonale specifice acestei perioade, pot duce la pierderea unui număr mare de fire de păr. Organismul are nevoie de puţin timp că după sarcină să reechilibreze nivelul de hormoni şi din acest motiv, proaspetele mămici întâmpina în mod frecvent probleme. Însă, această problemă este temporară şi, de obicei, este nevoie de cateva luni pentru că lucrurile să revină la normal.
3. Anumite medicamente precum citostaticele, hipocolesterolemiantele, anumite antihipertensive şi retinoizii pot afecta sănătatea părului. De asemenea, anticoncepţionalele orale pot determina căderi de păr la începutul tratamentului, schimbarea lor sau la întreruperea acestora. Încetarea administrării medicamentului va rezolvă problema căderii parului.
4. Alopeciile. Acestea reprezintă afecţiuni caracterizate prin pierderea locală sau completă a părului şi afectează de obicei scalpul. Pot apărea însă şi în alte zone ale corpului. Nu reprezintă boli din punct de vedere medical. Cu toate acestea reprezintă afecţiuni stresante din punct de vedere psihologic, din cauza impactului estetic negativ pe care îl au asupra pacientului. Medicul dermatolog este cel care stabileşte tratamentul, în funcţie de tipul de alopecie. Există un număr ridicat de tratamente, iar eficienţa acestora depinde de la caz la caz. "Tratamentul alopeciei trebuie să ţină cont de cauze. În afară de excluderea cauzelor care duc la alopecia difuză rapidă, trebuie să se ţină seama şi de aplicarea unor produse care stimulează creşterea părului. Medicul dermatolog este cel care va investiga şi va recomanda tratamentul adecvat," explică dr. Oana Clatici, medic specialist dermatolog Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
5. Traume fizice sau psihice. În acest caz, părul poate începe să cadă la un interval de 2-4 luni faţă de momentul evenimentului, nu imediat.
6. Stresul emoţional. Dacă traversezi o perioadă mai grea, precum un divorţ sau probleme financiare, semnele pot apărea şi la nivel fizic. Nivelurile ridicate de stres pot provocă o cădere temporară a părului, însă odată cu controlarea acestuia, părul îşi va recăpăta sănătatea.
7. Dieta dezechilibrată. Deficitul de minerale (fier, zinc), proteine şi calorii are drept rezultat o nutriţie neadecvata a firului de păr care, din cauza rădăcinii slăbite va cădea.
8. Îngrijirea agresivă a părului. Folosirea dispozitivelor de coafat fierbinţi şi a produselor de styling poate duce la deteriorarea firelor de păr şi căderea lor din cauza subţierii sau ruperii firului de păr.
9. Modificări sezoniere. Căderea părului este o afecţiune sezonieră şi din acest motiv toamnă şi primăvară un număr mare de persoane se confruntă cu această problemă. În acest caz, căderea părului va fi compensată apoi printr-o creştere rapidă.
10. Afecţiuni autoimune. Alopecia areata este deseori asociată cu anumite boli autoimune, precum diabetul sau lupusul. Căderile de păr provocate de aceste afecţiuni pot fi ireversibile la anumiţi pacienţi, însă anumite tratamente pot fi de folos.
Sfaturi pentru un păr sănătos
- Perie-ţi părul înainte de a-l spăla. În acest fel vei îndepărta o parte din impurităţi;
- Masează-ţi uşor scalpul pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui;
- Alege-ţi şamponul în funcţie de tipul de păr. Nu există o regulă despre cât de des trebuie să-ţi speli părul. Acesta trebuie spălat de fiecare data când îl simţi murdar;
- Clateste-l bine. După spălare, ai grijă să-l clăteşti bine cu apa curată pentru a îndepărta şamponul. Pentru strălucire, poţi adaugă în apa puţin oţet de mere;
- Nu folosi la spălat apă fierbinte;
- Dacă timpul îţi permite, lasă părul să se usuce natural. Stoarce-l de apa şi apoi foloseşte prosopul pentru a-l usca. În acest fel se va păstra hidratat şi va avea un aspect sanatatos;
- Nu folosi peria decât atunci când este uscat. Părul umed este mai fragil şi poate fi rupt uşor. Evită periile de plastic pentru că îţi pot încurca părul;
- Limiteazî pe cât posibil folosirea ondulatoarelor sau a plăcilor pentru îndreptat. Temperaturile ridicate pot afecta sănătatea firului de păr;
- Urmează o dietă echilibrată şi încearcă să reduci nivelul de stres. Un stil de viaţă sănătos te va ajuta să îţi păstrezi sănătatea ta si a părului tău.
Comentarii (1)
buna,vreau sa va rog, cine a trecut prin asta sa imi spuna si mie niste retete naturiste care l-au salvat.eu am diabet de 8 ani si in ultimii 2 ani ma confrunt cu o cadere a parului destul de excesiva,mai ales la schimbarea anotimpului,nu se rupe firul si cade din radacina,adevarul este ca am folosit si vopsea de par cam odata pe luna datorita firelor albe numeroase dar trebuie sa existe o rezolvare,multumesc astept raspuns pe adresa roxymary71@yahoo.com
Posteaza comentariu