Fa dragoste relaxata!

Placerea maxima presupune sa ne aflam intr-o stare profunda de relaxare. De aceea este foarte important sa iti acorzi un ragaz pentru a te relaxa inainte de a face dragoste.

Placerea maxima presupune sa ne aflam intr-o stare profunda de relaxare. De aceea este foarte important sa iti acorzi un ragaz pentru a te relaxa inainte de a face dragoste. Starea de oboseala si tensiune poate cu greu sa creeze cadrul necesar pentru un act sexual foarte intens. Intrucat cei mai multi dintre noi suntem, de obicei, atat de ocupati, este un miracol sa mai fim in stare sa dorim si altceva atunci cand tanjim sa avem un moment de intimitate alaturi de partenerii nostri.

Daca a trecut deja mult timp timp de cand nu te-ai mai simtit cu adevarat realaxat, s-ar putea sa ai nevoie sa ti se aduca aminte cum este!

Pentru o relaxare profunda, incepi sa respiri adanc. Muschii ti se relaxeaza, iar bataile inimii ajung la un ritm mai scazut. S-ar putea sa iti dai seama ca iti mai trec prin minte doar cateva ganduri sau ca acestea iti fug la intamplare, fara sa se mentina. Aceasta constituie raspunsul de relaxare al corpului. Trupul tau se foloseste de aceasta "pauza de ohihna" cu scopul de a conserva energia pantru mai tarziu.

Avantajele acordarii timpului pentru relaxare sunt bine cunoscute. Antrenamentul de relaxare este considerat o strategie buna de prevenire a bolilor mentale si fizice. S-a demonstrat, de asemenea, cum acesta imbunatateste starea generala in cazul multor boli de cancer si inima si cum calmeaza starile de tulburare mentala provocate de neliniste, stres si disfunctii ale dispozitiei. Din fericire, exercitiile de concentrare asupra senzatiilor aduc aceleasi avantaje, la fel ca multe alte practici de relaxare.

Amplificarea raspunsului tau de relaxare


Prin exercitiu, poti in mod constient sa iti activezi raspunsul de relaxare, intr-un interval de aproximativ cinci minute. O metoda foarte buna de a face acest lucru este sa-ti inchizi ochii si sa te intinzi in liniste fara sa te mai misti si sa respiri adanc si rar de cateva ori. Fii constient(a) de faptul ca se poate sa fie nevoie sa faci asta timp de cateva minute pentru ca intregul tau corp sa se relaxeze. Sistemul tau nervos tinde sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a se relaxa decat pentru a se trezi.

Aceasta stare de relaxare a fost descrisa foarte bine de catre Dr. Herbert Benson in cartea sa "Raspunsul de relaxare". Potrivit doctorului Benson, sunt necesare patru elemente pentru a atinge aceasta stare de relaxare:

  • Un mediu linistit;
  • Un element mental (cum ar fi o rugaciune sau expresie preferata, sau un numar asupra caruia sa te concentrezi in mod continuu);O pozitie fizica confortabila;
  • O atitudine receptiva sau pasiva.


Exercitiile de concentrare asupra senzatiilor satisfac fiecare din aceste conditii. Trebuie sa respecti insa conditia ca intotdeauna sa fie facute intr-o camera linistita. Concentrarea asupra senzatiilor si punctul exact de contact iti ofera acel "instrument mental" necesar pentru a-ti pastra mintea ocupata, astfel incat sansele de a fi acaparat(a) de ganduri nelinistitoare sa fie minime. Pe masura ce faci aceste exercitii, tu si partenerul(a) tau(ta) veti incerca sa va simtiti cat se poate de bine din punct de vedere fizic.

Creierul, excitarea si relaxarea


Mintea ta functioneaza altfel cand esti relaxat(a) decat atunci cand esti nelinistit(a). Creierul produce in mod constant o usoara activitate electrica, de obicei cunoscute sub numele de unde cerebrale. Atunci cand te afli intr-o stare de vigilenta alerta, creierul tau produce unde mai rapide, numite beta.

Undele caracteristice unei stari mai relaxare, sunt unde mai lente, denumite alpha. Cea mai buna metoda de a induce unde alpha este sa te intinzi, sa inchizi ochii, sa relaxezi toti muschii, sa incetinesti respiratia si sa iti lasi mintea sa rataceasca din loc in loc, fara sa te concentrezi asupra vreunui lucru in mod particular.

Atunci cand incepi un exercitiu te poti relaxa in starea alpha. In acest stadiu este activat sistemul nervos parasimpatic. Apoi, daca exercitiul include contact genital, vei incepe sa devii excitat(a). Pe masura ce atingi niveluri din ce in ce mai inalte de excitare, sistemul nervos simpatic incepe sa isi faca simtita prezenta. La momentul orgasmului, sistemul nervos simpatic este cel care se activeaza.

Activitatea sexuala este una dintre foarte putinele experiente pe care le poate avea omul, in care sistemul nervos simpatic si cel parasimpatic lucreaza impreuna. Excitarea sexuala si orgasmul depind de influenta reciproca si de echilibrul fin intre cele doua sisteme.

Exista, de asemenea, o alta schimbare care se produce in corpul tau atunci cand atingi niveluri ridicate de excitare sexuala si te mentii in aceasta stare ceva timp. Combinatia dintre activitatea fizica controlata, respiratie grea si excitare sexuala, produce, in general, eliberarea de endorfine (substantele chimice ale placerii produse de creier).

Heroina si alte droguri similare au succes deoarece creierele noastre poseda deja aceste lacasuri receptoare de substante ale placerii. Atunci cand eliberezi endorfine datorita excitarii sexuale, poti experimenta o stare de constiinta alterata sau transcendentala. Endorfinele pot atenua sau chiar elimina durerea, prin urmare excitarea sexuala este un medicament natural impotriva durerii.

Relaxarea si atingerea


Atingerea bazata pe concentrarea asupra senzatiilor este lenta, foarte usoara si linistitoare. Ea incepe de la brate si picioare si se deplaseaza spre organele genitale. A atinge si a fi atins printr-o astfel de mangaiere va activa raspunsul de relaxare deopotriva pentru tine si pentru partener(a).

Pe de alta parte, a fi atins intr-un mod amenintator, imprevizibil, mecanic sau apasator ne face sa devenim nelinistiti. A fi atinsi intr-o zona intima a corpului ne provoaca, de asemenea neliniste daca aceasta se face intr-o maniera brusca si nepotrivita. Prin urmare, ai grija sa iti atingi partenerul(a) in asa fel incat aceasta sa atraga dupa sine relaxare si nu tensiune.