Descopera-ti sexualitatea

Actul sexual consta in realizarea dorintei sexuale. Actul sexual nu reprezinta o limitare a cuplului la pozitie, frecventa, durata, ci cuprinde o problematica mult...
Actul sexual consta in realizarea dorintei sexuale. Actul sexual nu reprezinta o limitare a cuplului la pozitie, frecventa, durata, ci cuprinde o problematica mult mai complexa care se caracterizeaza prin dimensiuni esentiale din punct de vedere psihologic. "Esential" este utilizat aici chiar in sensul de esenta a vietii noastre emotionale.

Actul sexual nu este doar manifest, ci si latent. Dorinta sexuala este manifesta in noi si ia diferite forme concrete, perceptive pe care avem tendinta sa le numim act sexual. Denumirea sub formatul de act sexual pare a delimita un domeniu paralel cu alte acte pe care le facem - serviciu, cumparaturi, activitate in bucatarie, etc.

Actul sexual nu exclude aceste activitati fiind ca o energie primara, vesnic dispusa sa se materializez. Evident, este important ce devine act si ce ramane latent.

Caracterul latent al actului sexual versus act manifest, concret, este important de analizat in viata fiecaruia. Mediteaza putin la lumea ta erotica, la lumea ta imaginara, la ceea ce este latent din punct de vedere sexual. Vei putea simti tot felul de stari atunci cand te apleci asupra lor si vei simti o stare de tensiune care poate fi numita cumva si descrisa in cuvinte.

Poate ca aceasta lume te sperie. Este pozitia ta fata de sexualitate ta. Poate ca aceasta lume a dorintei iti produce placere sau poate iti provoaca repulsie. Tot felul de stari sunt posibile. Aici devine esentiala atitudinea ta fata de ceea ce este in tine.

Cum ai putea sa faci asta?


Aceasta preuspune o stare de a fi cu tine. Este o minima forma de analiza si ceea ce isi propune psihoterapia in contactul direct cu pacientul. In primul rand, este necesar sa accepti ca aceasta lume interioara, latenta, este lumea ta si ca nimic nu o justifica sa existe decat simplul fapt ca tu existi. Poate consideri ca aceasta lume este prea sensibila si te poate stapani mai mult decat este cazul.

Tendinta generala a oamenilor este de a da o valoare de adevar lumii lor interioare. Temeri relativ ciudate pun stapanire deseori pe oameni. Tendinta de a acorda o judecata de valoare este una des intalnita si nu foarte reusita de cele mai multe ori. A cantari o asemenea stare este o incercare sortita esecului pentru ca nu ai cum sa cantaresti ceva ce nu exsita decat prin tine.

Nu poti compara cu lumea altuia pentru ca nu o cunosti, iar daca ai cunoaste-o nu ai vedea decat un diferit. Evident, sunt si experiente care par comune dar acest "comun" este un mod de asociere a doua situatii - ascultand, vazand ceea ce ti se intampla tie ma gandesc ca aceasta ar putea sa mi se intample si mie. Ce este cu adevarat sexualitatea ta latenta, iata o intrebare la care oamenii uita sa raspunda. De fapt, iata o intrebare pe care nu stii sa o pui de cele mai multe ori.

Pentru a exista un act sexual manifest este necesar sa existe un act sexual latent. Frecventa cazurilor in care contactul sexual nu functioneaza din acest motiv - al dificultatii dintre actul sexual latent si cel manifest - este foarte ridicata.

Am intalnit foarte multe cazuri de barbati care se plang de probleme de neputinta sexuala in relatie cu o femeie, fie cu "amanta", fie cu "sotia" ca si cum lumea lor interioara, actul sexual latent ar fi eronat conceput. Imi iubesc sotia, o percep ca pe o sora, in familia mea totul merge perfect, doar ca nu avem contact sexual. Organic totul este in ordine. Si atunci ar aparea o intrebare logica? De ce se intampla acest lucru?

Daca ne intoarcem spre actul sexual latent, gasim un prim raspuns. Actul sexual nu este conceput ca un act in sine sau, dimpotriva, exista un alt act sexual latent care interfereaza cu primul, generand o incompatibilitate. A nu concepe un act sexual latent presupune a avea o imagine diferita despre contactul sexual.

O femeie poate accepta contacte sexuale pe care nu si le doreste dar pe care se simte obligata sa le intretina. Este vorba despre faptul ca ea nu concepe in lumea sa interioara actul sexual ci, in fapt, isi doreste ca acel act sa nu existe. De ce o face? Pentru celalalt este explicatia sa preferata, explicatie care scoate in evidenta "altruismul". Daca mergem un pic mai departe, gaism un alt motiv - un exemplu ar putea sa fie "teama de a-si pierde partenerul". Acest motiv este unul care determina pe cineva sa faca un lcuru pentru "celalalt". Teama pierderii partenerului este una care preocupa multi oameni.

Se poate spune ca din punctul de vedere al actului sexual dorinta este energia care defineste trairea psihologica si face posibila relationarea cu celalalt din punct de vedere sexual. Aceasta dorinta este nevoie sa fie acceptata si lasata sa se manifeste la nivel latent in sufletul fiecaruia.

Actul sexual latent este o manifestare a psihicului tau. Cum poti sa traiesti actul sexual latent? Cum se manifesta acesta act la tine?

Lumea sexualitatii proprii este suficient de vasta, dar putem sa-i surprindem noi complexitatea si starile profunde? Poti oare intelege ce se intampla in tine? Constat ca aceste lucruri conteaza cu adevarat atunci cand se manifesta probleme in actul sexual, cand sexualitatea fiecaruia transmite un mesaj.

Oamenii sunt destul de preocupati de viata sexuala, curiosi, dar atentia lor este cu adevarat captata de propria sexualitate numai atunci cand intampina probleme.

In ceea ce priveste axa latent - manifest, v-as propune aceasta tema de meditatie: cum este la voi aceasta axa.
  • Functioneaza ea adecvat?
  • Simti ca ceea ce este latent este acceptat?
  • Actul manifest are baza trairilor tale latente?
  • Cum simti actul latent?
  • Te satisface actul manifest?

Sunt cinci intrebari prin care putem intra in aceasta arie a sexualitatii autentice. Aceasta axa este o poarta prin care poti intra si prin care poti incepe sa descoperi lumea asa cum este ea.

In relatia cu celalalt, cele trei axe functioneaza mereu si definesc sau redefinesc ceea ce se intampla in acel cuplu. In actul sexual aceste trei axe sunt decisive si poate vom intelege candva cum functioneaza acestea, ce relatie este intre ele, cum putem sa dam o forma la eeea ce este in noi.

Scoaterea la lumina a acestor axe devine un element de orientare si de lucru, pe care orice profesionist care se intalneste cu problematica sexuala este necesar sa le evidentieze. Scopul lui nu este de a le cataloga intr-un profil psihologic, ci este, in primul rand, de a permite accesul clientului / pacientului la propria subiectivitate.

Terapia pe probleme sexuale nu poate exista in afara acestor trei axe daca incercam sa conturam o abordare autentica a relatiilor din cadrul unui cuplu. Pe masura ce aceste axe se clarifica, viata sexuala a fiecaruia cunoaste modificari semnificative.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod