Cum aduci armonia in cuplu dupa situatii conflictuale

Gottman si Silver au spus ca un cuplu fericit poate fi recunoscut, spre deosebire de unul nefericit, si dupa tonul vocii pe care il folosesc partenerii atunci cand isi vorbesc.
Gottman si Silver au spus ca un cuplu fericit poate fi recunoscut, spre deosebire de unul nefericit, si dupa tonul vocii pe care il folosesc partenerii atunci cand isi vorbesc. Partenerii aflati intr-o stare cronica de conflict folosesc un ton aspru, nemultumit, sarcastic sau iritat atunci cand se adreseaza unul altuia, in timp ce cuplurile fericite nu vorbesc niciodata pe acest ton. Oare cuplurile nefericite au inceput sa-si vorbeasca pe acest ton dupa ce au ajuns sa fie nefericite sau acest ton a contribuit la nefericirea lor? Cine stie? Ceea ce stim cu siguranta este ca, daca nu renuntati la arme si munitii, nu veti pune niciodata capat luptelor.

Asteptati pana cand s-au limpezit apele


Nu va abordati partenerul atunci cand situatia este incendiara. Pana cand nu posedati tehnici mai eficace de administrare a conflictelor, va aflati in pericolul de a va pierde calmul si de a cadea intr-una dintre capcanele certurilor. Asa ca numarati pana la cinci, sau pana la cat aveti nevoie, pentru a va lamuri ce vi se intampla.(...)

Umorul

Cercatarile arata ca mania si umorul nu pot coexista, pentru ca reactiile biochimice care insotesc umorul sunt incompatibile cu cele care insotesc mania. Cel mai indicat este ca umorul sa aiba drept tinta situatia sau persoana dumneavoastra, niciodata partenerul.

Spuneti nu sarcasmului

Umorul nu trebuie confundat cu sarcasmul - o potentiala capcana care apare atunci cand cineva pretinde a fi de acord cu ceva cu care, de fapt, nu este. Sarcasmul poate deasemenea lua forma unor remarci taioase. Daca va doriti armonie conjugala, renuntati la orice forma de sarcasm.

Creati o atmosfera agreabila, respectand dorintele celuilalt

Regula de platina
Majoritatea cuplurilor nefericite traiesc conform regulii de aur (Ce tie nu-ti place altuia nu-i face). Partenerii se comporta ca si cum ar fi uniti printr-un cordon ombilical, oferindu-i celuilalt ceea ce de fapt isi doresc ei insisi. De exemplu, o sotie care are nevoie de multa tandrete ii ofera foarte multa afectiune sotului, care se simte sufocat de atata iubire. In astfel de cazuri, nici unul dintre parteneri nu e fericit.(...) In casniciile fericite, sotii sesizeaza diferentele dintre ei si traiesc dupa regula de platina (Fa pentru partener ceea ce stii ca ii place).

Acceptarea diferentelor
In casniciile fericite, ambii parteneri sunt dispusi sa tolereze diferentele. In casniciile nefericite, opiniile si atitudinile divergente sunt considerate insulte personale. Pentru ca o casnicie sa prospere, partenerii trebuie sa fie suficient de increzatori in sine incat sa recunoasca dreptul celuilalt de a exista ca persoana separata.

Nu faceti presupuneri
Din moment ce barbatii sunt invatati sa ia fraiele in maini, ei pornesc de la presupunerea ca stiu care sunt dorintele si necesitatile sotiilor lor, actionand conform acestor presupuneri, fara sa le verifice. Aceste presupuneri pot foarte usor sa zdrobeasca inimi.(...) Partenerii nefericiti complica si mai mult situatia atunci cand fac presupuneri cu privire la ceea ce gandeste, simte si isi doreste celalalt, actionand apoi conform acelor presupuneri. Partenerul care "beneficiaza" de aceste "daruri" se simte adesea ignorat sau respins. Asadar, luand in calcul diferentele si pentru a evita necazurile conjugale, nu presupuneti niciodata ce vrea partenerul.

Nu luati decizii unilaterale
O cale de face sa creasca brusc temperatura in casnicie este aceea de a lua decizii care il afecteaza pe partener fara sa-l consultati in prealabil. Nu uitati sa discutati in prealabil fiecare plan, mare sau mic, inainte de a-l transpune in realitate.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Minea veronica pe 11 Apr 2010, 17:42
    reguli ale armoniei familiale

    am avut la un examen un subiect care suna cam asa formulati cel putin 15 reguli ale functionarii armonioase a familiei. Bineinteles ca am specificat si aceasta regula de platine dar am gasit vreo 5 care credeti ca ar mai fi pana la 15?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod