Dintre cele cinci simturi doar doua se bazeaza pe substante chimice - mirosul si gustul. Ele ne permit sa testam in detaliu elementele care ne inconjoara. In evolutia noastra mirosul este cel mai probabil primul simt care s-a dezvoltat - el ne-a indicat alimentele pe care le puteam consuma fara riscuri.
Cand sarutam, un torent de senzatii olfactive si gustative ne strabate corpul. Fiecare sarut ne gadila nasul si detine potentialul de a activa senzatii puternice, senzuale. Nasul este intotodeauna deschis catre stimuli noi; de fapt el se dezvolta datorita variatiei de mirosuri. Asadar, de fiecare data cand ne stropim pielea cu un nou parfum, ne imbatam bulbul olfactiv (partea din creier care proceseaza mirosul) cu impulsuri directe, intrucat mirosul este singurul simt care ajunge la creier, fara intreruperi sau intarzieri.
De aceea mirosul este simtul cel mai "cochet". Dar si cel mai batran. Proiectia proeminenta, dublu-arcuita, a nasurilor noastre face inevitabil contactul dintre nasuri atunci cand ne sarutam. Pentru a evita o coliziune trebuie sa ne aplecam usor capetele inainte de a ne lasa in voia simturilor. Iubitii isi respira unul altuia sarutarile inainte ca buzele sa li se atinga. Apoi, buzele preiau comanda. Sarutul este o senzatie olfactiva si jumatate gustativa, cele doua amestecandu-se intr-un mod incantator.
De ce oare, figurativ vorbind, luam in seama nasurile si nu perechile de buze? Poate pentru ca nasurile sunt atat de proeminente. Ele ies in evidenta pe fetele noastre si cer sa li se acorde atentie. Interpretarea limabjului nasurilor nu este insa la fel de simpla ca si prezenta lor pe fata. Platim unele placeri pana "ne ies pe nas". Anumitor indivizi nu le ajungi nici cu prajina la nas. Tinem "nasul pe sus". Instinctul ne spune sa ne urmam nasul, chiar daca si cu riscul de a cadea in el. Unii oameni au un nas bun si, desi se afla departe de tinta, o pot mirosi.
Dar cum facem distinctia intre zecile de mii de mirosuri care ne ataca din toate partile? Cum functioneaza mirosul? Oamenii miros cu ajutorul unui tesut galbui localizat in ochi, in capatul superior al fiecarei nari. Acest element ultra-sensibil, de marimea unei stampile, este numit epiteliul olfactiv. In interiorul epliteliului, exista o clasa de proteine celulare numite receptori olfactivi care actioneaza pe post de receptori principali ai corpului. Celulele receptoare sunt cele care "miros" de fapt, sesizand structurile olfactive din aer.
Un numar senzational de zece milioane de celule receptoare transforma datele chimice in semnale electice care circula de-a lungul nervilor olfactivi, transmitand semnalele celor cincizeci de mii de celule ale bulbului olfactiv din interiorul cavitatii craniene. (Neuronii receptori olfactivi sunt diferiti de toti ceilalti neuroni din corpul uman, intrucat sunt singurii care se pot regenera, lucru pe care il fac cam o data la treizeci de zile.)
Cand suntem implicati intr-un sarut senzual, impulsurile sunt transmise catre zona limbica a creierului, o regiune veche care este raspunzatoare de emotii precum placerea, dorinta si extazul. Aici se face asocierea mirosurilor - saruturile anonime pot fi transformate in parfumul unei amintiri olfactive. "Am mai fost aici, cunosc iarba de dincolo de usa, / Mirosu-i dulce si patrunzator", isi aminteste poetul englez din secolul al XIX-lea, Dante Gabriel Rossetti, in poezia Lumina orbitoare: asemenea unui sarut prelung, mirosul produce o senzatie care persista.
Este oare posibil sa retraim senzatia de dragoste doar amintindu-ne un miros imbatator? Poate ca da. Imaginati-va un sarut pe fundalul ierbii proaspat cosite, al unei brize oceanice tropicale, al unui brad de Craciun sau al frunzelor de toamna � si o cascada de senzatii placute va vor patrunde. Mirosurile ne ofera o cantitate remarcabila de trairi, care persista mult timp dupa intalnire. De asemenea, mirosurile pot anticipa saruturile ce vor urma.
Cu siguranta ca mirosul trandafirilor este cel mai potrivit pentru a crea o atmosfera romantica. Rafinatul trandafir, cu nuantele si parfumurile sale imbatatoare, a sedus simturile mai mult decat orice alta floare. Poeta greaca Safo l-a numit "regele florilor". Rozele ne incanta narile de fiecare data. Si buzele. In mod instinctiv, ducem trandafirul la gura si ne atingem buzele de petalele sale moi, inrouate, in timp ce inspiram parfumul imbatator.
Elena Francisc Publishing">
/b>