Cuplul si depresia

Ce are a face depresia cu diferentele dintre creierele barbatilor si cele ale femeilor? Are multe de-a face, daca tinem seama de cine este afectat de acesta maladie...
Ce are a face depresia cu diferentele dintre creierele barbatilor si cele ale femeilor? Are multe de-a face, daca tinem seama de cine este afectat de acesta maladie: din cei 19 milioane de americani care sufera din cauza depresiei, 12 milioane sunt femei.

Doua autoritati de clasa mondiala, doctorii Jules Angst de la Clinica de Psihiatrie a Universitatii din Zurich, Elvetia, si Myrna Weissman, de la Universitatea Columbia, se afla in posesia unor date care arata ca proportia pe sexe, in cazul depresiei, este de 2 la 1, cu o remarcabila constanta, in cel putin 11 tari ale lumii.
(...)

Atat Jules Angst, cat si Myrna Weissman au ajuns, independent unul de altul, la concluzia ca aplecarea femeilor catre depresie este reala si fundamentata bilogic. De asemenea, femeile resimt depresia intr-un mod diferit: devin deprimate la varste timpurii, au sanse mari de a suferi si tulburari de panica si reclama mai multe simptome de ordin fizic, precum epuizarea, lipsa poftei de mancare si un somn deficitar.

Cele doua sexe se si "auto-doftoricesc" in moduri diferite. Femeile considera adesea ca anumite comportamente de cautare a recompensei, cum ar fi mersul la cumparaturi sau mancatul, sunt de natura sa le atenueze depresia, fie si temporar.
Barbatii, in schimb, sunt mult mai inclinati sa se dedea unor comportamente antisociale, cum ar fi violenta sau consumul de alcool.

Dar de ce? De sunt femeile mult mai predispuse la depresie decat barbatii si ce anume face ca reactia lor sa fie atat de diferita? Nimeni nu stie precis. Aproape cert este faptul ca vina nu o poarta un singur factor, ci o combinatie de factori: bagajul nostru genetic, echilibrul nostru hormonal, reactiile chimice din creierul nostru si rolurile pe care le jucam in societate.


Se stie insa ca aceasta maladie are efecte complexe. Mark Whisman si Lauren Weinstock, de la Universitatea statului Colorado, au studiat 774 de cupluri casatorite si au constatat un lucru fantastic: nivelul anxietatii si al depresiei la fiecare dintre soti era determinat nu numai pentru satisfactia sotului respectiv fata de casnicie, dar si pentru a celuilalt sot. Depresia ii influenteaza atat pe barbatii, cat si pe femeile casatorite - mai mult decat anxietatea - in privinta parerii pe care si-o fac amandoi despre casnicia lor.


Mai mult decat atat, copiii mamelor deprimate sunt mai susceptibili sa prezinte tulburari comportamentale, dificultati de dezvoltare si alte probleme de ordin social si sa cada ei insisi prada depresiei, fata de alti copii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod