Despre angoasa de separare

Despartirea de persoana iubita este o problema care ne produce temeri greu de descris in cuvinte. Si nu numai despartirea in sine. Simplul gand ne face adesea inima sa se stranga.

Despartirea de persoana iubita este o problema care ne produce temeri greu de descris in cuvinte. Si nu numai despartirea in sine. Simplul gand ne face adesea inima sa se stranga. Si cum asemenea ganduri nu vin din senin, probabil ca trebuie analizate mai amanuntit. Iata ce scrie o cititoare referitor la acest subiect:

Buna,
 
Am apelat la dvs. pentru ca nu mai stiu ce sa fac cu relatia pe care o am. Sunt de 1 an si 3 luni cu prietenul meu si ne certam foarte des. Am inceput sa ma simt foarte ranita si de atunci nu ma mai simt "confortabil" in relatie. Mi-a spus ca il enerveaza faptul ca il intreb ce face cand vorbim la telefon si ca ar trebui sa luam mai usor relatia; nu ii place ca in fiecare week-end doarme la mine... si dupa parerea lui ne intalnim prea des. Parerea mea este ca ne intalnim prea putin!

As dori sa va intreb ce inseamna reactia pe care o are? Pe mine ma doare, deoarece eu ma simt bine cand sunt cu el. Il enerveaza daca il intreb cand urmeaza sa ne vedem. Dupa parerea mea, dupa atat de mult timp ar trebui ca lucrurile sa decurga mult mai bine! Mi se pare ca reactioneaza ca si cum ar incerca sa scape de mine... asa credeti si dumneavoastra? A doua zi dupa cearta mi-a zis ca era nervos cand a spus aceste lucruri.

Va rog sa imi dati un sfat, pentru ca sunt foarte confuza... Pana acum nu a fost necesar sa cer vreodata sfaturi, dar de data aceasta simt nevoia s-o fac.
 
Va multumesc,
E.T

Claudiu Ganciu, psihoterapeut la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, raspunde:

In momentele de criza prin care trecem, mai mult sau mai putin des, se vorbeste despre o tensiune, despre o angoasa, despre o suferinta. Cuplurile aflate in aceasta ipostaza sunt deseori in fata unor situatii contradictorii - pe de o parte, fiecare se simte incomod in relatie cu celalalt; pe de alta parte, amandoi pastreaza relatia, niciunul nu se retrage. Deseori se mentioneaza o eventuala despartire: uneori ca amenintare, alteori ca dorinta, alteori ca santaj. Dar, in general, capacitatea reala de separare este foarte mica.

De fapt, aici pare sa se sublinieze portretul unei persoane care se revolta impotriva unui fel de control (telefoanele date, "obligatia" de a dormi la ea in fiecare week-end). Acest control exista; sa fie de comun acord? Autoarea mesajului spune: "sunt de parere ca vrea sa scape de mine".

In cupluri, lucrurile sunt destul de amestecate - exista o nevoie de independenta a fiecaruia, exista o nevoie de "impreuna" a celor doi, dar exista si un mod in care fiecare percepe separarea. Tema separarii pare sa fie un subiect al acestui cuplu. Prin ce poate sa fie o tema separarea daca nu ar exista o temere importanta fata de aceasta perspectiva?

Ceea ce ma face sa consider ca aceasta tema este importanta pentru protagonista este urmatoarea fraza mentionata in scrisoare: "A doua zi dupa cearta mi-a zis ca era nervos cand a spus aceste lucruri". Dupa aceasta cearta, se pare ca E.T. a simtit nevoia de a vorbi cu cineva. Acest lucru are o semnificatie asupra careia putem sa meditam.