- relaxarea iti ofera ocazia de a lua o pauza si de a uita de stresul zilnic oricand doresti;
- iti ofera momente precise in care sa-ti reincarci bateriile fizice si psihice;
- relaxarea constituie unul dintre punctele cheie pentru a combate eficient stresul;
- datorita relaxarii, problemele si conflictele raman in spate; in momentul in care te reintorci asupra lor poti observa detalii, aspecte si solutii care-ti scapasera anterior;
- daca te confrunti cu frici intense si fobii, metodele de relaxare te vor ajuta sa-ti dizolvi temerile.
Cum sa te relaxezi?
1. Este bine sa te simti cat mai confortabil din punct de vedere fizic. Casca, intinde-te si aseaza-te confortabil pe un scaun sau pe un fotoliu cu mainile pe langa tine sau in poala. Inspira adanc si respira lent pentru a-ti gasi starea de liniste. Deocamdata tine-ti ochii deschisi.
2. Acorda mare atentie la ceea ce vezi, auzi si simti.
3. Inchide ochii. Procedand astfel creierul tau se va simti mai liber in procesarea datelor venite din exterior.
4. Acum fii atent la ce vezi, auzi si simti cu ochii inchisi.
5. Expira adanc de cinci ori. In timp ce faci aceste exercitii respiratorii, relaxeaza-ti mainile si picioarele, spatele, gatul si capul. Urmareste cu atentie efectele relaxarii dupa fiecare inspirare-expirare profunda.
6. Respira normal, dar continua sa dai atentie modului in care se relaxeaza corpul tau la fiecare expirare.
Indicatii pentru sesiunea de relaxare
- Ani intregi de suportare a stresului te determina sa uiti de capacitatea naturala de a te deconecta si de a te relaxa oriunde si oricand. Acum nu faci altceva decat sa-ti reinsusesti aceasta abilitate fireasca.
- Relaxarea constituie un proces ce se desfasoara numai daca ii permiti acest lucru. Nu poti grabi lucrurile in nici un fel. Este un proces treptat de redescoperire a felului in care poti sa elimini tensiunea fizica si emotionala.
- In primele saptamani in care incepi sa aplici tehnicile de relaxare incearca sa stai jos. Este mult mai usor sa stai lungit, dar ai grija. In cazul in care iti alegi o pozitie prea confortabila risti sa adormi sau sa te simti prea toropit pentru a te mai concentra la ceea ce faci. Daca procedezi astfel, beneficiile vor intarzia sa apara.
- Nu exista nici o modalitate corecta pentru a te relaxa. In loc sa te chinuiesti sa descoperi felul "corect" in care sa te relaxezi, este mult mai bine sa descoperi ce ti se potriveste.
- Calitatea relaxarii variaza de la un minut la altul. Intr-un moment poti simti ca pierzi senzatia de liniste interioara pentru ca in urmatoarea clipa sa te simti mai relaxat ca niciodata. In cazul in care simti ca orice ai incerca nu da rezultate, mai asteapta cateva minute inainte sa renunti definitiv. Daca este necesar, intrerupe-ti sesiunea de relaxare si reincepe-o peste o jumatate de ora sau peste o ora.
- Nu exista timp "potrivit" pentru a te relaxa. Ia o pauza oricand doresti - mai ales cand resimti ca starile tensionate si negative incep sa se adune. In primele saptamani este posibil sa optezi pentru scurte sedinte de relaxare de cate 3-4 minute de mai multe ori pe zi. Majoritatea persoanelor gasesc folositoare momentele de relaxare la inceputul diminetii.
Comentarii (8)
oare ce inseamna relaxarea?nu cred ca e pt toti la fel,sunt persoane care se relaxeaza f repede si persoane care au un nivel de stres mare si mai mult decat relaxare au nevoie de prieteni adevarati,persoane care sa poata intelege de ce are nevoie
Parerea mea este ca a te relaxa inseamna a te odihni fizic si psihic.
Te relaxezi foarte frumos asa dar de cele mai multe ori ne simtim stresati in public si nu avem timp si cum sa trecem peste stres asa usor. Eu cred ca fiecare persoana si-a gasit un mod individual de relaxare si scapare de stres, dar de cele mai multe ori nu stim cum sa reactionam si ne sperie frica de a nu inebuni
Oare pentru o persoana de 54 de ani aceste metode sunt eficiente? Este vorba de tatal meu, la care a disparut cheful de viata.
Ela, asta nu e neaparat o relaxare... iti soliciti ochii, deci ar trebui sa te deconectezi de la tot ce inseamna tehnologie (sa-ti inchizi mobilul si fixul, sa scoti televizorul si computerul din priza) sa-ti lasi apa in cada sa pui niste uleiuri parfumate sau spumante si sa stai acolo timp de cel putin jumatate de ora. Pe urma iti pui prietenul/sotul sa-ti faca un masaj si continuati o pardita de... :-). Abia apoi poti sa zici ca te relaxezi. Eu si sotia mea asa facem.
Dac
metoda lui radu este cea mai eficace si cea mai la indemana.
Eu ma relaxez cand vin de servici navigand pe net .
Posteaza comentariu