Vitamina E sau vitamina fertilitatii

Tocoferolii si tocotrienolii sunt grupati in patru categorii: alfa, beta, gama, delta si constituie sursa unui nutriment foarte important

Doza zilnica recomandata: 12-20 mg.


Surse
  • Uleiurile vegetale bogate in acizi grasi nesaturati (soia, porumb, floarea-soarelui), fructe oleaginoase (arahide, seminte de floarea-soarelui), germenii de cereale, legumele verzi (spanacul, in special), si rosiile reprezinta principalele surse de alimentare cu vitamina E. In cantitate foarte mica se gaseste in carne.


  • Roluri si caracteristici ale vitaminei E
  • Datorita actiunii antioxidante previne aparitia cancerului pentru ca protejeaza celulele sanatoase de radicalii liberi si agentii poluanti;
  • Intareste sistemul imunitar;
  • Permite o buna irigare sanguina in intregul organism;
  • Ajuta la combaterea aparitiei nitrosaminelor (celulele cancerigene);
  • Conserva "integritatea" vitaminei A;
  • Atenueaza senzatia de oboseala, amelioreaza randamentul psihic, ajuta organismul sa se recupereze dupa efort sustinut (este o vitamina esentiala pentru sportivii de performanta);
  • Are actiune anticoagulanta ce impiedica agregarea plachetelor sanguine;
  • Accelereaza cicatrizarea ranilor provocate de arsuri.


  • Note utile
  • Tratamentele chimice la care sunt supuse uleiurile vegetale, le reduc continutul de vitamina E;
  • Vitamina E constituie obiectul unei controverse: din vechime este considerata un afrodiziac, remediu antisterilitate, dar unele studii recente contrazic aceasta ipoteza, considerand ca este valabila in cazul animalelor, nu si al fiintelor umane;
  • Fierul nu trebuie luat simultan cu vitamina E; este necesara o pauza de 8 ore intre administrarea celor doua;
  • Vitamina E este necesara in cazul folosirii medicamentelor anticonvulsive, a anumitor antibiotice sau hipercolesterolemiante.


  • Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro