Vitamina E este o vitamina liposolubila, prezenta in diferite variatii. Fiecare variatie are o activitate biologica diferita. Cea mai activa forma de vitamina E la oameni se numeste alfa-tocoferol. Tocoferolii actioneaza impotriva radicalilor liberi, protejand lipidele si structurile de lipide impotriva oxidarii.
Rolul vitaminei E
Vitamina E este un antioxidant foarte puternic. Vitamina E protejeaza organismul impotriva actiunii negative a radicalilor liberi asupra celulelor, impiedicand formarea acestora.
Vitamina E joaca un rol foarte important pentru muschi, functionarea membrelor si pentru sistemul nervos. Impreuna cu alti nutrienti cu rol antioxidant, vitamina E ajuta de asemenea la mentinerea unei conditii bune a pielii.
• Protejeaza membranele celulelor cu structura grasa, extrem de sensibile, protejandu-le de actiunea negativa a radicalilor liberi (oxidare) care duce
la leziuni celulare si boli
• Protejeaza ceilalti agenti activi, cum ar fi vitamina A, hormonii si enzimele
• Are capacitatea de a bloca formarea nitrozaminei (carcinogen format in stomac din nitriti, care se gasesc in majoritatea tipurilor de carne procesata)
Necesarul zilnic
Necesarul zilnic stabilit de vitamina E este de 10 mg -TE (echivalent tocoferol - 15 IU) zilnic. Tipul de referinta, d-alfa-tocoferol, este o forma naturala si este cea mai eficienta. Cel mai comun tip de vitamina E folosit in industria alimentara este dl-alfatocoferol, o forma sintetica. Variantele sintetice sunt pe jumatate eficiente in comparatie cu cele naturale.
Surse de vitamina E
Exista o varietate de surse de alimente vegetale care contin vitamina E naturala. Uleiurile vegetale, nucile, semintele si uleiurile rezultate din acestea sunt bogate in vitamina E, ca de asemenea si sofranasul si uleiul de porumb, migdalele, semintele si uleiul de floarea-soarelui, alunele. Persoanele alergice la nuci le pot inlocui cu legume de un verde inchis, cum ar fi varza creata, spanacul, broccoli.