Vitamina A

Vitamina A este o vitamina solubila in grasimi (liposolubila) si este binecunoscuta pentru contributia ei la imbunatatirea vederii pe timpul noptii, la dezvoltarea

Vitamina A este o vitamina solubila in grasimi (liposolubila) si este binecunoscuta pentru contributia ei la imbunatatirea vederii pe timpul noptii, la dezvoltarea sistemului osos, la mentinerea sanatatii pielii si a celulelor epiteliale care definesc orificiile corpului (nas, gat, plamani, gura, stomac, intestine, vagin si tractul urinar). Vitamina A ajuta de asemenea la reglarea si sustinerea sistemului imunitar.

Retinolul (adevarata vitamina A) se gaseste numai in alimente de origine animala.

Beta si alfa carotenul sunt surse de vitamina A din plante si se gasesc in fructele si legumele galbene, verzi si portocalii. Acestea transforma in vitamina A numai cantitatea necesara organismului. Ficatul regleaza nivelul de vitamina A din sange. Vitamina A necesita proteine pentru a fi transportata in intregul corp, asa ca este nevoie de un aport suficient de proteine si grasimi pentru o absorbtie corespunzatoare a vitaminei A.

Rolul vitaminei A

Vitamina A ajuta la imbunatatirea vederii pe timpul noptii, formand un pigment numit rodopsin, care detecteaza lumina difuza, de maxima importanta pentru imbunatatirea vederii pe timpul noptii.
Vitamina A contribuie de asemenea la mentinerea umiditatii ochiului, in special a corneei, prevenind uscarea acesteia, fapt care ar conduce la afectiuni ale retinei. Vitamina A ajuta la sustinerea sistemului imunitar in urmatoarele moduri:

• Prin mentinerea sanatatii pielii, a membranelor mucoase si a altor suprafete, astfel incat bacteriile si virusii sa nu poata patrunde in organism
• Prin sporirea producerii si activitatii globulelor albe care distrug bacteriile si virusii daunatori pentru organism.


Necesarul zilnic
Desi poate parea mai usor sa consumam o cantitate prea mica de vitamina A, este de asemenea foarte usor sa consumam o cantitate prea mare. O cantitate prea
mare de ficat, de exemplu, poate duce la consumul prea mare de vitamina A. In special femeile insarcinate trebuie sa consume o cantitate adecvata de vitamina A. Cantitatea zilnica de vitamina A recomandata curent de Uniunea Europeana (EU DZR) este de 800 g.

Surse de vitamina A:
Retinol - Alimente de origine animala, in special ficat, dar si carne, oua, unt (adevarata vitamina A)
Carotenoide - Legume, de exemplu morcovi, spanac, varza