Unt sau margarina - avantaje si dezavantaje

In Uniunea Europeana, unt e considerat doar acel produs care contine cel putin 80% grasime animala din substanta uscata. In ce masura putem sa consumam unt sau margarina si ce parere au specialistii despre aceste doua optiuni alimenentare?

Potrivit Dr. Ciprian Constantin, medic rezident Diabet, Nutritie si Boli Metabolice de la Fundatia pentru Alimentatie Sanatoasa, grasimile au un rol esential in energizarea organismului. "Daca alegem un produs trebuie sa avem mare grija la ingredientele inscriptionate pe eticheta si tipul de grasimi din compozitia lui", ne atrage atentia specialistul.

Numeroase cercetari au aratat ca grasimile hidrogenate si partial hidrogenate (indica si prezenta grasimilor trans in acel produs) sunt periculoase pentru sanatate pentru ca se transforma in grasimi saturate sau sunt supuse unui proces industrial numit hidrogenare si elibereaza grasimi trans (acizi grasi nesaturati cu o configuratie modificata prin hidrogenare). De aceea, medicului specialist Ciprian Constantin ne sfatuieste sa evitam sau sa limitam in alimentatia noastra grasimile saturate si trans, deoarece "cresc colesterolul sanguin si predispun la aparitia bolilor cardiovasculare".  


Untul - consumat in cantitate moderata

Persoanele care au o predispozitie la cresterea colesterolului trebuie sa evite untul, avertizeaza dr. Ciprian Constantin. De asemenea, specialistul atrage atentia ca fiind un produs cu o cantitate mare de grasimi, "untul trebuie consumat in cantitate mica". De asemenea, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti recomanda untul pentru persoanele sanatoase, care nu sunt sensibile la colesterol. In special pentru copii si adolescenti, untul este o optiune sanatoasa deoarece faciliteaza absorbtia vitaminelor liposolubile A, B, D, E, K, adauga prof.

dr. Mencinicopschi.


Ce trebuie sa contina untul si margarina? 

Uniunea Europeana considera ca untul trebuie sa contina peste 80% grasime animala din substanta uscata, 16% apa si 2% substanta uscata lactata negrasa. Daca vrei sa cumperi un unt de calitate trebuie sa acorzi atentie catorva detalii: o consistenta onctuoasa, omogena si o culoare alb-galbuie. Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania specifica faptul ca este foarte important ca untul sa provina din smantana pasteurizata si nu trebuie sa contina aditivi alimentari.

Nu alege niciodata un pachet de unt daca are miros si gust ciudat, daca are o culoare neuniforma si gasesti impuritati in compozitia lui. Normele de etichetare sunt foarte stricte, de aceea pe orice eticheta de unt trebuie sa gasesti informatii despre: denumirea produsului; numele si adresa completa a fabricantului/ importator/ distribuitor; termenul de valabilitate; cantitatea neta; conditiile de pastrare; lista ingredientelor (inclusiv aditivii alimentari si o mentiune speciala in cazul adaosului de sare); continutul de grasime exprimat in procente.

De asemenea, margarina trebuie sa respecte aceleasi norme stricte de etichetare, iar in cazul in care are mai mult de 0,5 % sare trebuie mentionat pe ambalaj.

"In principiu, prin simpla verificare a etichetei produsului ne putem da seama daca acesta contine sau nu grasimi hidrogenate sau partial hidrogenate, pentru ca producatorii sunt obligati sa mentioneze pe eticheta prezenta acestui tip de grasimi in cazul in care il folosesc ca si ingredient", explica Dr.
Ciprian Constantin, medic rezident Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.


Margarina sau unt? Ce spun specialistii nostri?


Majoritatea dintre noi ne-am intrebat la un moment dat cat de sanatos este untul sau margarina si pe care dintre ele putem sa le consumam in siguranta. Specialistii in nutritie sunt de parere ca la momentul actual cele mai multe variante de margarina nu contin grasimi hidrogenate sau trans si ca margarina este inca asociata, in mod eronat, cu grasimile hidrogenate.

Astfel, aflam de la Dr. Ciprian Constantin, medic rezident diabet, nutritie si boli metabolice ca margarinele tartinabile de calitate nu contin astfel de grasimi si au o compozitie nutritionala foarte buna. "Acestea sunt recomandate de catre autoritatile in domeniu din diferite tari sau de asociatiile internationale de sanatate (WHO, AHA) tocmai pentru ca au o cantitate mare de grasimi bune. Cele mai multe contin ulei de floarea soarelui si in consecinta sunt surse bune de acid linoleic (Omega 6). Exista insa si margarine care contin alte uleiuri vegetale (de in, de rapita) si prin urmare contin o cantitate importanta de acid alfa – linolenic (Omega 3). In plus, margarina este o sursa buna de vitamine liposolubile (A, D si E)", spune specialistul.

Aceeasi parere o are si dr. Corina Zugravu, lector universitar UMF Carol Davila si specialist in nutritie care ne spune ca "majoritatea margarinelor tartinabile nu au grasimi hidrogenate.
In calitate de medic nutritionist si nu de expert pe piata de margarina, nu pot face considerente vizavi de toate produsele care exista pe piata, pentru ca nu am astfel de informatii".


De cealalta parte a baricadei aflam de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare ca materia prima in fabricarea margarinei sunt grasimile sub forma de uleiuri si care prin procesul de hidrogenare se transforma in grasimi saturate solide la temperatura camerei. "Prin acest proces se distrug acizii grasi esentiali si se nasc acizii trans. Practic prin aceste modificari chimice este distrusa grasimea naturala, care nu mai este recunoscuta de organism, ceea ce inseamna ca o materie prima naturala supusa chimizarii se transforma intr-un produs artificial", adauga speclialistul.


Multe produse contin grasimi hidrogenate

Atentie! Specialistii ne avertizeaza ca grasimile hidrogenate si partial hidrogenate se gasesc intr-o gama larga de produse: maioneza, produse de patiserie, cofetarie, chipsuri, biscuiti, eugenii, sticksuri, ciocolata cu o compozitie complexa, produsele prajite in seuri vegetale sau care contin margarine industriale. Verificarea cu atentie a etichetei ne ajuta sa facem alegerea potrivita!

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania ne atrage atentia asupra importantei de a citi eticheta alimentelor, deoarece scopul etichetarii alimentelor este de a furniza consumatorilor toate informatiile necesare.

Daca un produs nu respecta regulile de etichetare pe care le puteti gasi AICI, pastreaza produsul cu bonul de cumparare si adreseaza-te Autoritatii Nationale Sanitar - Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), str.
Negustori nr. 1B, sector 2, Bucuresti, cod postal 023951;
Telefon: 021-3157875; Telverde: 0800.826.787
E-mail: office@ansv.ro