O ceasca de ceai poate fi cea mai buna solutie intr-o zi rece. Ceaiul este a doua cea mai consumata bautura pe planeta, dupa apa si inainte de cafea. Practic nu exista loc unde aroma si beneficiile unei cesti de ceai sa nu fie apreciate si savurate. Dupa ce a cucerit planeta, ceaiul a devenit un adjuvant pretios in mentinerea si redobandirea sanatatii.
In ceea ce priveste ceaiul, fie ca este vorba despre cel verde sau negru sau despre cele incluse in categoria ceaiurilor medicinale, eficienta este sustinuta de un consum contant si adecvat nevoilor tale. Plecand de la aceasta, in jurul cestii de ceai s-au construit mituri si legende. Unele sunt adevarate, altele false. Eva a dezlagat pentru tine cateva dintre acestea.
Mituri despre ceai
1. Ceaiul nu trebuie baut fierbinte - Fals.
Ceaiul poate fi baut cat de fierbinte suporti. Cald sau fierbinte, ceaiul are efect vasodilatator, iar acest lucru este benefic si iarna si vara. Iarna te incalzeste - pentru ca stimuleaza circulatia sangelui care ajunge pana la degetele de la picioare, de regula reci, dar si pana in varful nasului, rece si el. Vara te racoreste, pentru ca prin acelasi fenomen de vasodilatatie ajuta degajarea de caldura.
2. Baut constant are efect anticarie. Adevarat.
Ceaiul verde sau negru, dar si cel albastru, precum si unele ceaiuri de plante, clasice, contin polifenoli care au ca efect imediat impiedicarea dezvoltarii bacteriilor din cavitatea bucala, responsabile de producerea acizilor care ataca smaltul dintilor. Chinezii isi calmeaza durerile de masea mestecand frunze de ceai verde.
3. Ceaiul poate produce insomnii. Adevarat.
Consumat la ore nepotrivite, sau in cantitati prea mari, poate produce insomnii. Ceaiul negru, in special contine o substanta similara cofeinei, numita teofilina, insa mult mai putin intensa decat surata din cafea. Diferenta dintre acestea este ca teofilina se elimina mult mai lent din organism, comparativ cu substanta similara din cafea. Teofilina este solubila in apa calda si are efect diuretic. Stimuleaza miocardul si secreta gastrica, relaxeaza musculatura neteda si stimuleaza sistemul nervos central. In concluzie, daca nu vrei sa stai treaza toata noaptea, nu bea mai mult de 2-3 cani de ceai negru sau verde, pe zi.
4. Ceaiul impiedica absorbtia fierului. Adevarat.
Polifenolii din ceai sunt solubili in apa si se combina cu fierul provenit din alimentatie, impiedicand absorbtia acestuia. In consecinta, este contraindicat consumul de ceai (mai ales cel negru), dupa masa, mai ales daca nu ai o dieta bogata in carne si alte alimente bogate in fier. Un remediu pentru aceasta problema este sucul de lamaie sau alte alimente bogate in vitamina C care impiedica actiunea polifenolilor ce anihileaza fierul. Fie adaugi suc proaspat de lamaie in ceai, fie bei si o limonada, sau mananci o portocala, inainte sau dupa o ceasca de ceai. Cel mai bine este ca ceaiurile sa fie baute intre mese, pentru ca polifenolii din ceai sa nu se intalneasca cu fierul din mancare.
5. Te fereste de bolile cadiovasculare. Adevarat.
Ceaiul negru si cel verde contin o cantitate impresionanta de antioxidanti, care anuleaza efectele radicalilor liberi, substante rezultate din metabolism, care iti imbatranesc organismul si pe dinauntru si pe dinafara. Efectul este cu atat mai accentuat la nivelul inimii si al vaselor de sange, in plus antioxidantii te feresc si de aparitia majoritatii formelor de cancer, al cataractei si te mentin tanara din punct de vedere biologic. O cana de ceai verde are la fel de multi antioxidanti cat sunt in sapte pahare de suc de portocale proaspat sau cat 20 de pahare de suc de mere.
6. Ceaiul slabeste. Fals.
Consumul de ceai nu duce la scaderea in greutate. In schimb ajuta, daca face parte dintr-o dieta si dintr-o alimentatie rationala. In plus, o cana de ceai verde sau negru pe zi duce la scaderea colesterolului, stimuleaza tranzitul intestinal si diureza impedicand retinerea apei.
Una peste alta, ceaiul este benefic pentru sanatate, daca il consumi constant si in cantitati rezonabile.
Retete... pentru ceai
Preparat cu apa proaspata si de buna calitate, cu proportiile optime de planta, ceaiul, fie ca este verde, negru, albastru sau cine stie ce alta minune orientala, sau din plante, poate fi baut simplu cu sau fara zahar, cu sau fara lamaie. Iata cateva sugestii:
- Cu zahar - cel mai bun, zaharul alb lipsit de aroma proprie, pentru a nu schimba aroma ceaiului. Ceaiurile de plante merg insa cu zahar brun, care imbogateste si gustul si aroma ceaiului.
- Cu miere - ceaiurile de plante se potrivesc perfect cu mierea de albine. Aroma plantelor (tei, menta, soc sau amestecuri de plante) se combina perfect cu aroma specifica mierii de albine.
- Cu lapte - englezii nu concep ceaiul fara un strop de lapte. Proportia de lapte din ceai o stabilesti dupa propriul tau gust. Sunt putine lucruri mai placute decat o ceasca de ceai cu lapte si miere. Merge la fel de bine si cu si fara zahar. Trebuie sa stii ca sunt tipuri de ceai (cum ar fi cel de macese) care nu merg cu lapte pentru ca acestea sunt acrisoare, iar laptele se taie. Ceaiul negru este delicios cu lapte, iar cel verde devine catifelat.
- Cu lamaie - toate ceaiurile merg foarte bine cu un strop de lamaie, cu sau fara zahar sau miere. Lamaia exclude insa folosirea laptelui, pentru ca acesta din urma se taie.
- Cu rom sau un strop de coniac - cel mai bine merge ceaiul negru. Aromele bauturilor alcoolice sunt foarte bine puse in valoare de caldura ceaiului, iar alcoolul se pierde in aburi. In aceasta combinatie este recomandat ca ceaiul sa fie indulcit cu miere sau zahar.