Stii cum este produsa cafeaua solubila?

Exista diferente foarte mici in procesul de productie a cafelei sub forma solubila si macinata, ambele pastrand calitatea boabelor intacta. Afla cum este produsa cafeaua solubila si in ce cantitate se consuma!

Exista diferente foarte mici in procesul de productie a cafelei sub forma solubila si macinata, ambele pastrand calitatea boabelor intacta. Afla cum este produsa cafeaua solubila si in ce cantitate se consuma!

 

Este usor sa ne inchipuim etapele prin care se ajunge la produsul final de cafea macinata, insa ce se schimba in procesul de productie pentru a obtine cafeaua solubila? In primul rand, specialistii sustin ca tehnologia utilizata in producerea cafelei macinate si solubile nu afecteaza calitatea boabelor si pastreaza intacte proprietatile lor.

Daca este sa vorbim despre diferentele in producerea celor doua produse finale, singura etapa care se adauga in cazul cafelei solubile consta in filtrarea apei prin una dintre cele doua tehnologii: spray-drying sau freeze-drying.

Iar in final, cafeaua solubila contine doar boabe de cafea si apa, fara sa fie adaugate si alte ingrediente.

 

 

Cele 5 etape ale procesului de productie


Elena Casapu, specialist Nescafe in nutritie ne explica toate etapele esentiale prin care trec boabele de cafea pana sa ajunga la produsul final:

1. Recoltarea
Fructele plantei de cafea (numite cirese) se culeg manual, intrucat acestea se coc in diferite perioade ale anului;

2. Uscarea si selectarea
Fiecare fruct contine doua boabe verzi, care se extrag prin uscarea sau decorticarea fructului. Selectarea si amestecarea boabelor de cafea se face pe categorii de calitate si in functie de culoare si marime;

3.

Prajirea
Prajirea determina toate modificarile fizice si chimice ale boabelor verzi: greutatea boabelor este redusa cu 16%, se dubleaza in volum, culoarea trece de la verde pal la maro intens si capata gustul si aroma specifica. O conditie esentiala a prajirii este de a raspandi caldura, astfel incat toate boabele sa fie prajite pe toate partile in mod egal si in acelasi timp. Temperatura si durata procesului de prajire sunt controlate cu grija pentru a nu pierde aroma cafelei. In general, prajirea usoara confera boabelor o aroma mai blanda, prajirea medie produce o aroma bine definita si bogata, iar prajirea puternica da o aroma tare si distincta;

4.
Macinarea
Boabele de cafea prajite, sunt apoi macinate pana capata aspectul unei pulberi aspre;

5. Spray drying si freeze-drying, doua metode folosite pentru cafeaua solubila

  • In cazul metodei de spray drying, solutia de cafea este trecuta printr-un jet continuu de aer fierbinte la capatul unui cilindru inalt, iar pe masura ce picaturile cad, ele se usuca si se depun pe fundul cilindrului sub forma unei pulberi fine;
  • In cazul freeze-drying, solutia de cafea este inghetata la -40°C, astfel incat se formeaza o pojghita subtire, care va fi apoi sparta in bucatele mici. Granulele formate sunt apoi puse in camere de vacuum.
    Vacuumul scade temperatura de fierbere a apei si aceasta se evapora chiar si la temperaturi atat de scazute, mentinand aroma cafelei si lasand in urma granule de cafea solubila.