Dacă te întrebi la ce te ajută să deosebeşti alimentele acide de cele alcaline află că tocmai acest lucru te va scuti de numeroase probleme digestive cum ar fi arsurile stomacale, balonarea sau refluxul gastroesofagian. De asemenea, trebuie să ştii că aciditatea excesivă duce la îmbolnăvirea organelor prin care se excretă acizii: rinichii, plămânii, pielea, ficatul şi intestinele, avertizează dr. Tania Bejan, medic imunolog şi specialist Ropharma.
Astfel că dacă vei cunoaşte câteva lucruri noi despre proprietăţile anumitor alimente poţi să ţii cont de ele şi să le aplici pentru le verifica.
În general, nivelul pH-ului sanguin trebuie să aibă valori între 7,35-7,45 - uşor alcalin. Cel mai la îndemână mod de a menţine acest nivel constant este printr-o alimentaţie alcalină. Aceasta ajută pH-ul sângelui să se menţină în limitele normale fără prea mult efort. Potrivit doctorului imunolog Tania Bejan, specialist Ropharma, 60-80% din dietă trebuie să fie constituită din alimente ce conţin elemente alcaline şi 20-40% din alimente ce conţin elemente acide.
Recomandările specialistului
Alimente alcaline
- Legume (ridichi, dovleac, cartofi noi, salată verde, pătrunjel, usturoi, vinete, conopidă, busuioc, coriandru, andive, varză, mazăre, chilli, asparagus etc);
- Fructe (avocado, lămâie, nucă de cocos proaspătă, grepfrut etc);
- Cereale şi leguminoase (știr, mei, linte, soia, Kamut, orez brun, fasole etc);
- Seminţe (migdale, seminţe de in, de susan, de floarea soarelui, cocos etc);
- Ulei (de in, de avocado, de cocos etc);
- Germeni (de soia, de ridiche, de broccoli, de quinoa, etc);
- Verdeaţă (mlădiţe de grâu, de orz, ovăz, pir târâtor, coada calului etc);
- Pâine (pâine cu germeni, lipie cu drojdie etc);
- Ceaiuri (negru, alb, verde).
Alimente acide
- Carne (viţel, porc, pește, vânat, midii, cârnaţi, slănină etc);
- Lactate (unt, brânză, lapte, zer, frişcă, brânză de soia);
- Ouă;
- Îndulcitori (zaharină, zaharoză, sucraloză, miere, sirop de arţar, roşcove, sirop de fructoză);
- Băuturi (energizante, cafea, ceai negru, pasteurizate, cacao etc);
- Sosuri (maioneză, wassabi, muştar, ketchup).
De reţinut!
1.Mărul, portocala şi banana se consumă dimineaţa pe stomacul gol. Potrivit specialistului, acestea au un efect alcalin atunci când sunt consumate dimineaţa pe stomacul gol, însă dacă le mănânci seara vor da acea senzaţie de arsură la stomac.
2.Evită sau limitează consumul alimentelor procesate, cum ar fi pâinea, pastele, cerealele dulci, cafeaua, zahărul şi produsele din conservă, deoarece induc starea de hiperaciditate. Optează pentru alimentele proaspete şi neprelucrate industrial care au un efect alcalin asupra organismului.
3. Dacă eşţi adepta unei diete raw (cu hrană crudă) te poţi baza pe banane, coacăze, mure, prune, dovleac, cacao, fistic, susţine specialistul.