Salata de boeuf. Cine a inventat-o şi care e cea mai bună reţetă

Nu este o mâncare franţuzească, iar iniţial conţinea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar. Se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierţi şi castraveţi muraţi în oţet.
Nu există sărbătoare tradiţională românească sau masă festivă la care să nu mănânci salată de boeuf, aşa-i? Este atât de gustoasă încât nu îţi trebuie un motiv anume pentru a o prepara. Dar te-ai gândit vreodată cine a inventat-o? În continuare găseşti câteva detalii despre istoricul celei mai bune salate făcute de bunica. De asemenea, te invităm să încerci şi reţeta pentru salata de boeuf.

Salata de boeuf nu este o mâncare franţuzească

Termenul "boeuf" provine din limba franceză şi înseamnă "vită". Deşi pare a fi un aliment franţuzesc, salata de boeuf este o specialitate românească, ruşii denumind-o salată Olivier ori salată de iarnă.
Sovieticii o numeau Salat Stolinchny (salată capitoliu). În zilele noastre, acest preparat se regăseste în meniurile din Rusia.

Până acum vreo două secole, aristocraţii ruşi angajau numai bucătari francezi, renumiţi pentru îndemânarea şi precizia pe care o aveau în bucătărie. În a doua jumătate a secolului XIX, renumitul chef francez Lucien Olivier a inaugurat Hérmitage, un restaurant în mijlocul Moscovei. Acesta era invitat în casele aristocraţilor pentru a le găti mâncăruri spectaculoare.

El este considerat inventatorul salatei boeuf, care iniţial era denumita "Vânat în maioneză". Salata conţinea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar, iar, de dragul decorului, în mijloc se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierţi şi castraveţi muraţi în oţet.
Aceast fel de mâncare era considerat preparatul simbolic al restaurantului Hérmitage.

Alte ingrediente erau trufe, piept afumat de raţă sau aspic, deoarece reţeta salatei era diferită de la un anotimp la altul. În acele vremuri, maioneza era creată din oţet din vin franţuzesc, muştar şi ulei de măsline. Nici la momentul actual nu se cunoaşte reţeta iniţială a lui Lucien Olivier, iar fiecare bucătar este liber să încerce orice consideră el că este necesar.

"Vânatul în maioneză" a fost adaptat de un bucătar rus cu ingrediente accesibile oricui. Reţeta iniţială a fost înlocuită cu piept de pui, castraveţi, morcovi şi cartofi.

Cum să prepari o salată de boeuf pentru opt persoane

Ingrediente:

1 piept de pui (cantitatea de carne trebuie să fie aproximativ 40% din cantitatea totală de salată)
3-4 morcovi mari
2 rădăcini mari de pătrunjel
5-6 cartofi
1 ţelină
1 borcan mare de castraveţi muraţi
500 g maioneză
sare
piper
muştar

Mod de preparare:

După ce ai fiert carnea şi legumele cu puţină sare în apă, le scoţi din apă şi pui totul deoparte într-un castron.
Până se răcesc acestea, taie castraveţii cubuleţe si stoarce-i bine în pumn, apoi aşază-i într-un lighean. Tot de aceeaşi mărime taie şi restul legumelor, tot cubuleţe. La final, dai carnea de pui prin maşina de tocat şi apoi carnea tocată o adaugi la legumele deja tăiate.

Adaugă sarea, piperul şi câteva linguri de muştar. Lasă totul deoparte şi prepară 500 g de maioneză. Pune în salată 3/4 din maioneză şi amestecă. După ce s-a omogenizat toată compoziţia, poţi aranja totul pe platouri, iar cu ultimul sfert de maioneză rămas şi cu alte legume decorează salata.
anca-pintilii