Renunţă la E-uri: Fă-ţi pateu de ficat în casă. Ieftin şi sănătos

Ai nevoie de câteva ingrediente în funcţie de gusturile tale şi îţi va lua o jumătate de oră ca să faci un preparat fără aditivi.

Pateu din comerţ poate să conţină ingrediente periculoase pentru sănătate, iar atunci când este consumat cu regularitate riscul de a suferi de diverse probleme medicale este mai ridicat. "Principalele ingrediente sunt: apă, aditivi alimentari, polifosfaţi, emulgatori, agenţi de îngroşare, antioxidanţi. Aceştia reţin apa şi o stabilizează împreună cu amidonul din grâu, porumb şi proteina vegetală din soia, plus sarea ascunsă în compoziţie", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.



De asemenea, grăsimea, sarea şi zaharurile ascunse în produs îi scad valoarea nutriţională şi nu este recomandat persoanelor care suferă de diabet, colesterol mărit, hipertensiune, boli de inimă, celiachie (intoleranţă la gluten), avertizează specialistul.

Ca să eviţi aceste probleme poţi să prepari acasă cel mai bun pateu din lume, ţinând cont doar de gusturile tale.

Există reţete mai simple, dar şi unele mai complicate care folosesc vinul alb, smântâna sau unele mirodenii.
Însă, dacă vrei o reţetă simplă poţi să începi cu cea recomandată mai jos, după care se poate să jonglezi cu ingredientele şi să faci pateul pe gustul tău.


Ingrediente

  • 500 de grame de ficăţei de pui sau de porc
  • 1 cană cu rondele de praz (opţional)
  • 5 linguri de ulei
  • apă
  • 100 grame de unt la temperatura camerei
  • sare
  • piper negru
  • puţină nucşoară.


Ficăţeii se spală bine, se curăţă şi se scurg de apă pe un prosop de hârtie.
Se pune o lingură de ulei într-o tigaie, se toarnă ficăţeii şi se acoperă cu apă.
Se lasă la fiert sub capac, la foc mic până se evaporă apa şi se călesc în uleiul care s-a ales.

În acest timp se adaugă şi rondelele de praz care se lasă până se înmoaie puţin.
După ce s-au răcit bine se mixează în robotul de bucătărie cu untul, cele 4 linguri de ulei şi condimentele.
Topeşte puţin unt şi toarnă puţin deasupra pateului, după ce l-ai aşezat în caserole.

Urmăreşte un video cu o reţetă mai elaborată, dar care poate să te ajute să-ţi dai seama de aromele care-ţi plac cel mai mult pentru pateul tău. Filmuleţul a fost realizat de JamilaCuisine:

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • VALI pe 11 Feb 2014, 15:51
    pateu de casa

    se pastreaza surplusul de apa de la fierbera ficatului care se adauga in caz ca pateul se va intari si la reteta pisca 50 g. de coniac si mai vorbim despre gust

    0
    1

  • VALI pe 11 Feb 2014, 15:44
    ciorba de burta

    nu are ce cauta morcovul ras in ciorba,se pune doar uleiul strecurat ,cateva cubulete de gogosar pt. decor si jumatate de lamaie curatata de coaja si taiata cubulete,ca sa nu mai vorbesc ca rasolul de vita se scoate dupa fierbere, nu se serveste in ciorba asta este reteta clasica

    1
    2

  • sarariu stela pe 11 Feb 2014, 13:48
    pateu de casa

    am sa-l incerc si eu. multumesc

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod