Nu ai nevoie decât de 2-3 luni în care vei realiza o dietă eficientă cu ajutorul semințelor pentru a uita de problemele cauzate de dezechilibrele hormonale. În cazul unui organism perfect sănătos producția de progesteron și estrogen va avea loc în mod natural, fără nicio intervenție din exterior, dar acest lucru nu se întâmplă pentru majoritatea femeilor. Stresul crescut, care cauzează un nivel ridicat de cortizol, poluarea din jur, meniul deficitar, afecțiunile digestive sau consumul ridicat de cafea și alcool contribuie la apariția menstruațiilor neregulate sau dureroase și chiar la problemele de fertilitate.
Susținerea organismului cu rețete benefice va favoriza producția de estrogen și progesteron la momentul potrivit în cadrul ciclului menstrual. Este o metodă noninvazivă, ușor de aplicat și care nu presupune costuri ridicate.
De ce să adaugi estrogen meniului tău?
Foarte multe femei sunt îngrijorate pentru că presupun că au deja un nivel prea ridicat al estrogenului, așa că ideea de a adăuga o cantitate suplimentară prin intermediul fitoestrogenilor poate fi întâmpinată cu scepticism. Principalul lucru care trebuie clarificat este că nu toți estrogenii sunt nocivi.
Dominanța estrogenică este legată de estradiol, cunoscut și sub numele de E2. Un nivel excesiv de estradiol este în conexiune directă cu riscul mare de cancer de sân și prostată.Fitoestrogenii, în special cei conținuți de semințele de in, nu numai că suprimă producția de estradiol, dar și stimulează metabolizarea estradiolului existent pentru prevenirea riscurilor pentru sănătate.
Cum reglezi ciclul menstrual
Din prima zi până în ziua cu numărul 15 vei avea nevoie de mai mult estrogen pentru susținerea endometrului, iar din ziua cu numărul 16 până în ultima zi a ciclului menstrual (28 sau 30) vei avea nevoie de progesteron.
Iată ce rețete trebuie să integrezi în meniul tău pentru a te simți mai bine:
1. Biscuiți pentru stimularea producției de estrogen
Acești biscuiți crocanți cresc producția de estrogen, lucru foarte util în prima jumătate a ciclului menstrual, dar și pentru femeile aflate la menopauză.
Ingrediente:
- o cană de migdale;
- o cană de semințe de in;
- o cană de semințe de dovleac;
- o cană de felii de măr confiate, tăiate mărunt;
- o cană de fulgi de cocos, neîndulciți, rumeniți în tigaie;
- o lingură de oțet de mere;
- o lingură de pudră de curry;
- o linguriță de sare de mare.
Cum se prepară:
Lasă migdalele la înmuiat timp de 12 ore, iar semințele de in și cele de dovleac timp de 2 ore, în 3 căni cu apă. Scurge apa în exces și amestecă migdalele, semințele de dovleac și de in cu restul ingredientelor.
Tapetează o tavă cu hârtie de copt, întinde amestecul în strat uniform, apoi lasă la foc mic timp de 50-60 de minute.
2. Biscuiți pentru stimularea producției de progesteron
Reprezintă o gustare ideală pentru femeile care trec prin faza luteală, a doua jumătate a ciclului menstrual, când producția de progesteron este esențială pentru a menține calmul și tonusul general.
Ingrediente:
- o cană de migdale;
- o cană de semințe de susan;
- ¾ cană de semințe de floarea soarelui;
- ½ cană de semințe de chia;
- ¾ cană de fructe goji confiate;
- ½ cană de sirop de rodie;
- o linguriță de cardamom pudră;
- ½ linguriță de sare de mare.
Cum se prepară:
Lasă migdalele la înmuiat timp de 12 ore, iar semințele de susan și de floarea soarelui timp de 4 ore. Pune semințele de chia în 2 căni de apă și lasă-le într-un bol separat timp de 3-4 ore.
Strecoară apa în exces și combină toate ingredientele. Tapetează o tavă cu hârtie de copt, întinde amestecul uniform, apoi lasă la foc mic timp de 60 de minute.