Postul Paştelui: 8 idei pentru micul dejun ca să nu-ţi fie foame toată ziua
Ţi-ai propus să ţii post, însă nu găseşti soluţii săţioase pentru micul dejun? Dacă vrei să mănânci bine dimineaţa şi să eviţi senzaţia de foame excesivă din timpul zilei, iată 10 reţete care te pot salva!
1. Salată cu boabe de fasole
Fasolea boabe este săţioasă şi bogată în proteine de calitate.
Ingrediente:
- 1 cană cu fasole fiartă
- foarte puţină ceapă, doar pentru aromă delicată
- 1 ardei roşu
- 3-4 linguri ulei de măsline
- sare de mare
- piper
- cimbru uscat
- suc de lămâie
- 10 măsline verzi, fără sâmburi.
Mod de preparare:
1. Se feliază ardeiul, ceapa şi se amestecă împreună cu boabele de fasole.2. Adaugă restul ingredientelor şi consumă salata cu o felie de pâine prăjită, peste care ai presărat ulei de măsline.
2. Hummus (pateu de năut)
Ingrediente
- 1 cană cu năut fiert
- 4-5 linguri cu ulei de măsline
- 1 căţel mic de usturoi sau usturoi granulat (opţional)
- 1/2 ardei roşu
- zeamă de lămâie
- 2-3 linguri pastă de susan (opţional)
- 1/2 legătură de pătrunjel proaspăt
- piper
- sare de mare
- apă.
Mod de preparare:
1. Se fierbe năutul, se scurge şi se pune în robotul de bucătărie.
2. Se combină cu ulei de măsline, puţin usturoi, piper, sare, apă, ardei roşu, zeamă de lămâie şi verdeaţă proaspătă (mărar, pătrunjel).
3. Opţional poţi să adaugi tahini (pastă de susan) care face pateul mai cremos şi îi oferă un gust aparte.
3. Salată de quinoa şi crudităţi
Ingrediente
- 1/2 cană cu quinoa fiartă
- 1 ardei roşu
- 1 ardei verde
- puţină ceapă, pentru o aromă delicată
- puţin curry (opţional)
- 3-4 linguri de ulei de măsline
- sare
- piper
- verdeaţă proaspătă (mărar, pătrunjel).
Mod de preparare:
1. Se pune quinoa la fiert împreună cu o cană de apă şi puţină sare. Se lasă la foc mic, sub capac, fără să amesteci timp de 15 minute.2. Se feliaza ardeii şi se amestecă împreună cu celelalte ingrediente.
4. Salată de linte cu ardei şi fasole verde
Ingrediente
- 1 cană cu linte fiartă
- 1 ardei roşu feliat
- 1/2 cană cu fasole verde congelată
- puţină ceapă pentru gust
- sare de mare
- piper
- 3-4 linguri ulei de măsline.
Mod de preparare
1. Se fierbe lintea, se scurge şi se lasă la răcit.2. Se fierbe fasolea verde, doar de jumătate pentru a rămâne crocantă.
3. Se amestecă toate ingredientele împreună.
5. Omletă din tofu (brânză de soia) cu ceapă şi ardei
Ingrediente
- 1 cutie de tofu
- 1 lingură ulei de măsline
- 1/2 linguriţă praf de curry
- 1 ceapă tocată
- 1 ardei roşu mărunţit
- verdeaţă
- 4-5 ciuperci (opţional).
Mod de preparare
1. Se scurge tofu, se fărâmiţează şi se pune într-o tigaie cu 1 linguriţă de ulei.2. Se presară peste ea praf de curry pentru a-i da o savoare şi se lasă puţin la călit (5 minute), amestecând-o des cu o lingură de lemn.
3. Se adaugă apoi puţină ceapă şi ardei, ambele tocate mărunt şi se mai lasă la călit încă 5 minute până se îmbină aromele.
4. Opţional poţi să adaugi câteva felii de ciuperci şi verdeaţă.
6. Pateu de dovlecel cu mărar
Ingrediente
- 1 dovlecel
- 1 legătură de mărar proaspăt sau mărar uscat
- zeamă de lămâie
- sare de mare
- piper
- puţină ceapă
- curry
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 1 vârf de linguriţă cu chimen măcinat.
Mod de preparare:
1. Se curăţă dovlecelul şi se amestecă în blender cu restul ingredientelor.Se pune dovlecelul curăţat în robot şi se combină cu zeama de lămâie, sare, piper, mărar, curry, puţină ceapă verde sau usturoi, ulei de măsline şi chimen măcinat.
Credit foto: http://www.cottoecrudo.com
7. Terci de ovăz cu lapte vegetal
Ingrediente:
- 1/2 cană cu fulgi de ovăz
- 1/2 cană apă sau lapte vegetal
- 1 linguriţă de zahăr brut sau miere de albine
- 1/4 linguriţă scorţişoară
- 1/4 linguriţă nucşoară
- 1 lingură de stafide
- 1/2 banană pisată cu furculiţa
- 1/2 măr.
Mod de preparare:
1. Pune la încălzit laptele sau apa, adaugă fulgi de ovăz şi lasă compoziţia la foc mic 5 minute.
2. Se ia de pe foc şi se lasă sub capac 2-3 minute.
3. Se consumă adaugă celelalte ingrediente şi se amestecă bine.
8. Clătite de post
Ingrediente:
- 200 grame de făină
- 200 mililitri de apă minerală
- 100 mililitri de ulei
- 50 grame de zahăr brut
- un vârf de cuţit de sare.
Mod de preparare:
1. Se amestecă bine toate ingredientele până obţii o compoziţie cremoasă.2. Se încălzeşte tigaia şi se fac clătitele. Le poţi face şi mai groase, după modelul vestitelor "pancakes".