Ouăle: 9 lucruri pe care le ştiai mai puţin

Cu ocazia sărbătorilor de Paşte, ouăle se vor afla pe mesele fiecăruia. Cum le alegi pe cele sănătoase, cum să le păstrezi pentru a nu se altera, în ce combinaţii nu fac rău şi cât de multe putem să mâncăm de Paşte?

Cu ocazia sărbătorilor de Paşte, ouăle se vor afla pe mesele fiecăruia. Cum le alegi pe cele sănătoase, cum să le păstrezi pentru a nu se altera, în ce combinaţii nu fac rău şi cât de multe putem să mâncăm de Paşte?

 

Fii atentă la calitatea ouălor cumpărate, la cantitatea pe care o consumi şi la modul în care le prepari!

1. Oul reprezintă "proteina completă"

Ouăle conţin proteine de înaltă calitate, nedepăşite de niciun alt aliment şi sunt recomandate tuturor persoanelor, aflăm de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie. "Oul are proteină de cea mai înaltă calitate ecologică - ovalbumina - care nu este depăşită de nicio altă proteină şi care a fost luată drept etalon de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru că este cea mai echilibrată în aminoacizi esenţiali şi biodisponibilitate", explică specialistul.



2. O persoană sănătoasă poate să consume săptămânal între 2 şi 5 ouă, provenite de la găini crescute în aer liber şi hrănite ecologic.

3. Ai colesterolul ridicat, poţi să consumi 2 ouă săptămânal

Chiar dacă ai colesterolul ridicat, prof. dr. Mencinicopschi îţi recomandă să consumi săptămânal câte două ouă, fie sub formă de ochiuri fierte în apă, fie scrob fie fierte moi. De asemenea, specialistul a demontat mitul potrivit căruia oul este considerat un aliment aterogen, precizând că "gălbenuşul are cantităţi mari de colesterol, însă se află în compania altei grăsimi care-l împiedică să se depună pe artere. Este important să ştim că un om nu poate sa trăiască fără colesterol, care este esenţial pentru membranele celulare".


4. Niciodată prăjite, ci fierte cu gălbenuşul moale!

Dacă vrei să ştii cum este mai sănătos să prepari ouăle, află că nu ar trebui să le consumăm niciodată prăjite, ci fierte cu gălbenuşul moale. "Dacă oul este fiert tare poate deveni nociv din cauza unor componenţi care devin toxici", avertizează prof. dr. Mencinicopschi.

5. Ouăle umplute plus consum de alcool = pancreatită acută

Acest fel de mâncare, pe care îl servim adesea la masa de Paşte nu este recomandat în cantităţi mari, deoarece ouăle combinate cu pateuri de ficat şi ornate cu maioneză pot să facă ravagii în organism. "Această asociere produce un aliment indigest şi cu foarte multe calorii. În cadrul meselor bogate, ouăle umplute vor compromite şi digestia celorlalte feluri de mâncare, iar combinaţia cu alcoolul ar putea declanşa o pancreatită acută, care este întotdeauna o urgenţă medicală", explică dr.
Menci.

6. Atenţie la cifra 3! Ouă de găini crescute în baterii
Este indicat să citeşti ştampila de pe ouă şi să le alegi pe cele care au cifra 0 sau 1 în faţă (sunt de la găini crescute în aer liber, cu hrană ecologică)! Astfel pe ou vei găsi o ştampilă de genul: 0 - RO - 1234567. Prima cifră este cea mai importantă, deoarece ne spune despre modul de creştere al găinilor, iar aceasta poate să fie: 0, 1, 2 si 3. Următoarele litere "RO" se referă la codul ţării noastre, iar la final apare identitatea producătorului.

7. Ouăle conţin de asemenea vitamina B şi un compus nutritiv numit colină
, important în funcţionarea celulelor, în special a celulelor sistemului nervos.

8. Gălbenuşul este bogat în vitamina A, D si E, iar culoarea este dată de conţinutul de luteină şi zeaxantină
, doi compuşi recomandaţi pentru sănătatea ochilor, protejându-i de razele ultraviolete.

9.
Cumpără numai ouale care sunt ţinute la rece şi depozitează-le la frigider imediat ce ajungi acasă.