Ce obiceiuri alimentare reglează nivelul hormonilor și previn infertilitatea?
1. Eliminarea grăsimilor trans
Acest sfat reprezintă un obicei benefic pentru sănătate. S-a dovedit că grăsimile trans cresc rezistența la insulină, îngreunând mutarea glucozei în celule. O cantitate mai mare de glucoză duce la creșterea nivelului insulinei, care determin o serie de tulburări metabolice care afectează ovulație.
2. Alegerea uleiurilor potrivite
Atunci când gătești sau doar faci o salată, ar trebui să alegi uleiuri bogate în omega-3 și grăsimi mononesaturate.
3. Consumul de fibre
Consumul de fibre și alte surse complexe de carbohidrați, cum ar fi leguminoasele, s-a dovedit a fi benefic. Cerealele rafinate, cum ar fi orezul și produsele de patiserie, sucurile încărcate cu zahăr și alte alimente acționează ca un declanșator al eliberării de insulină. Nivelurile ridicate de insulină s-au dovedit a fi dăunătoare pentru ovulație.
4. Consumul de proteine
În momentul în care consumi chiar și 5% din totalul caloriilor provenite din surse proteice vegetale în comparație cu sursele animale, riscul de infertilitate ovulatorie scade cu până la 50%. Include în dieta ta fasole, nuci, semințe și linte, pentru a adăuga grăsimi sănătoase și un nivel mai scăzut de calorii.
5. Consumul de fier
Fierul care provine din legumele cu frunze verzi, fructe uscate, nuci și leguminoase este recomandat pentru dieta ta. Carnea slabă, ca sursă de fier, ar trebui limitată. Iar alimentele bogate în vitamina C ajută la absorbția fierului, așa că adaugă și citricele în alimentația ta.
6. Consumul de lapte gras
Studiile au constatat că femeile care beau lactate cu un conținut scăzut de grăsimi sunt mai predispuse la infertilitate decât cele care aleg lactatele bogate în grăsimi. Cel mai bun mod prin care poți profita de acest lucru este să consumi lapte gras și deserturi preparate cu produse lactate grase, pentru a obține beneficiile, însă fără a adăuga kilogramele în plus.
7. Consumul de suplimente multivitaminice cu acid folic și alte vitamine B
Acest mix reglează nivelul hormonilor și previne infertilitatea. În plus, aceste substanțe nutritive importante au un efect critic în prevenirea defectelor congenitale.