Dacă ți se părea că nu există nicio conexiune între Omega-6 și beneficii, să știi că oamenii de știință îți recomandă să le incluzi în meniul zilnic, dar trebuie să ai grijă la surse. Potrivit studiilor realizate, acizii grași Omega-6 din uleiurile vegetale sunt utili pentru sănătatea inimii.
Omega-6: beneficii principale
Aceste grăsimi reduc nivelul de colesterol „rău” de tip LDL și cresc valoarea colesterolului „bun” de tip HDL. De asemenea, previn fluctuațiile glicemiei prin ameliorarea sensibilității la insulină. Cu toate acestea, nu au o reputație la fel de bună ca și grăsimile de tip Omega-3.
Care sunt problemele semnalate?
Principala „acuzație” la adresa grăsimilor Omega-6 este aceea că organismul uman va transforma acidul linolenic, cea mai des întâlnită formă de Omega-6, în alt acid gras numit acid arahidonic. Moleculele create pe baza acidului arahidonic favorizează inflamația, formarea cheagurilor de sânge și constricția vaselor de sânge.
Totuși, nu este vorba despre o conversie cu sens unic, ci organismul poate prelucra acidul arahidonic și pentru a obține molecule care calmează inflamațiile și luptă eficient împotriva formării cheagurilor.Deși există foarte multe critici și se transmite des ideea că ar trebui să se reducă totalul de grăsimi Omega-6 pentru a se îmbunătăți raportul cu acizii grași de tip Omega-3, se pare că realitatea este foarte diferită. Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii, prin intermediul a 9 cercetători care au desfășurat studii independente, a concluzionat că beneficiile cardiovasculare ale grăsimilor Omega-6 sunt foarte valoroase.
„Nu numai că un consum frecvent de grăsimi Omega-6 din sursele potrivite este sigur, dar aduce și avantaje esențiale pentru funcționarea inimii și circulația normală a sângelui”, a spus dr.
Dariush Mozaffarian, profesor de la Spitalul Brigham, afiliat cu Havard.
Acizii grași Omega-6 nu sunt atât de periculoși cum s-a presupus
Organismul uman nu transformă decât o cantitate redusă din acidul linolenic consumat prin intermediul dietei în acid arahidonic. Acest lucru este valabil chiar și în condițiile unui meniu cu un conținut foarte ridicat de acid linolenic. Oamenii de știință de la Academia Americană pentru Sănătatea Inimii au ajuns la concluzia că grăsimile Omega-6 nu alimentează și nici nu declanșează inflamațiile.
De fapt, un consum ridicat de Omega-6 a redus markerii inflamatori sau nu le-a modificat deloc nivelul. S-a constatat, de asemenea, că aceste grăsimi reduc frecvența cazurilor de boli cardiace, iar înlocuirea grăsimilor saturate cu acizi grași Omega-6 reduce riscul de atac de cord și de boli coronariene cu până la 24%.
Un raport separat publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a reunit datele obținute în cadrul a 11 studii cu un număr mare de participanți, relevând faptul că înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate Omega-3 și Omega-6 reduce numărul de cazuri de afecțiuni cardiovasculare mai mult decât înlocuirea cu grăsimi mononesaturate sau carbohidrați.
Surse utile de grăsimi polinesaturate
Meniul zilnic trebuie să reprezinte o combinație optimă între grăsimile Omega-3 și cele Omega-6. Iată care sunt sursele benefice pentru fiecare dintre ele:
1. Omega-6
Gătește cu ulei de șofrănel, de floarea soarelui, de porumb sau de soia și include semințe de floarea soarelui, nuci și semințe de dovleac în cadrul gustărilor sau meselor principale pentru a obține o cantitate optimă de astfel de grăsimi.
2. Omega-3
Consumă somon, hering, macrou și sardine, ia suplimente cu ulei de pește, folosește uleiul din semințe de in când gătești și adaugă semințe de chia, nuci și semințe de in râșnite la cereale, salate, smoothie-uri sau alte gustări.