Murele sunt o sursă excelentă de antioxidanți și te ajută să ai un organsim puternic, rezistent în fața atacului virușilor și microbilor. Indiferent dacă ai probleme cu răceala de sezon, durerile articulare sau colesterolul crescut, murele ameliorează starea generală de sănătate și îți dau multă energie. Dacă în copilărie mergeai la cules de mure, acum poți să le găsești congelate la supermarket chiar și când nu este sezonul lor. Cu toate acestea, este indicat să le consumi proaspete de oricâte ori ai ocazia. Fibrele, vitaminele și mineralele din componența murelor te vor ajuta să-ți remodelezi silueta fără efort, iar apetitul va fi ținut sub control timp de câteva ore. În afară de conținutul redus de calorii, murele au numeroase beneficii pentru sănătate.
Profil nutrițional
Murele conțin potasiu, magneziu, calciu, vitaminele A, C, E și complexul de vitamine B. Sunt o sursă importantă de antocianine, antioxidanții care dau murelor culoarea intensă și protejează organismul împotriva radicalilor liberi.
Aproximativ 15 mure reprezintă una dintre cele 5 porții de fructe și legume pe care ar trebui să le consumi în fiecare zi.
Iată care sunt beneficiile unui consum frecvent de mure:
1. Prevenirea afecțiunilor cardiovasculare
Potrivit studiilor efectuate murele reduc nivelul de colesterol și previn depunerea grăsimilor pe pereții arterelor. În acest fel îți protejează inima și stimulează funcțiile acesteia.
2. Reducerea riscului de cancer
Consumul zilnic de mure are drept efect diminuarea riscului de apariție a tumorilor maligne și previne proliferarea celulelor cancerigene, în timp ce stimulează dezvoltarea țesutului sănătos.
3. Îmbunătățirea igienei dentare
Datorită semințelor pe care le conțin murele pot ajuta la eliminarea mai rapidă a tartrului dentar, precum și la albirea dinților. De asemenea, previn infecțiile și inflamarea gingiilor, fiind extrem de eficiente în cazul gingivitei.
Este mai sigur să-ți înfrumusețezi zâmbetul încercând această variantă naturală, care nu afectează smalțul și are un gust senzațional.
4. Stimularea memoriei
Specialiștii au constatat că o porție de mure consumată zilnic, timp de cel puțin 2 săptămâni, îmbunătățește funcțiile cognitive. De asemenea, datorită conținutului ridicat de polifenoli aceste fructe previn leziunile cerebrale și stimulează memoria și capacitatea de concentrare. În plus, murele sunt o sursă bună de mangan, iar acest mineral diminuează riscul de epilepsie.
5. Reducerea durerilor articulare
Potrivit specialiștilor, aceste fructe aromate sunt de ajutor și în dieta persoanelor care suferă de reumatism și artrită. Aplicate sub formă de compresă locală, murele reduc umflăturile și favorizează mobilitatea articulațiilor, iar consumate zilnic vor acționa intern pentru reducerea inflamației.
6. Tratarea zgârieturilor
Datorită efectului antiinflamator murele sunt utile și în cazul în care te-ai zgâriat sau pentru micile accidente ale copiilor. Li se va părea distractiv să aplice acest remediu natural, iar julitura se va vindeca mai repede, fără să lase semne.
7. Ameliorarea acneei
Murele conțin combinația ideală de vitamine și minerale pentru a îmbunătăți rapid aspectul tenului acneic. Reduc gravitatea leziunilor existente și accelerează vindecarea lor, în timp ce previn formarea altor coșuri.
De asemenea, previn înroșirea pielii și o protejează împotriva schimbărilor bruște de temperatură sau a razelor soarelui. Pentru început poți aplica o mască realizată din piure de mure, de 2 ori pe săptămână, timp de o lună. În același timp, consumă minimum 250g de mure în fiecare zi. După ce observi că aspectul tenului s-a ameliorat, poți folosi masca doar o dată pe săptămână, în weekend, dar fii în continuare atentă la dietă.
8. Ameliorarea ulcerului gastric
Poate că semințele conținute de mure te-au făcut să crezi că nu sunt recomandate persoanelor care suferă de ulcer, dar specialiștii consideră că sunt foarte importante pentru această afecțiune. În urma studiilor realizate s-a constatat că un consum frecvent de mure poate reduce inflamația cauzată de ulcerul gastric cu până la 88%.
Posteaza comentariu