Meniu de post. Ce să mănânci la micul dejun, prânz și cină? 15 idei
Meniu de post: variante de mic dejun, prânz și cină
Meniu de post. Mic dejun: toast cu avocado și ciuperci
Avocado este foarte util în diminețile în care ții post, deoarece poți să-l folosești pentru o mulțime de combinații sănătoase. El înlocuiește cu succes untul sau crema de brânză, în cazul în care le preferai la micul dejun.
Datorită bogăţiei sale în grăsimi bune, fibre şi proteine, avocado pe o felie de pâine integrală prăjită poate să constituie un mic dejun complet şi uşor de preparat.
Un toast din pâine integrală/secară cu avocado simplu (cu fulgi de ardei iute, sare și zeamă de lămâie), unul cu topping de ciuperci sotate (le poți prepara de seara ca să le ai pregătite în frigider) sau cu humus/boabe de năut constituie un mic dejun echilibrat și sățios.
Meniu de post. Mic dejun: pateu vegetal
Meniu de post. Mic dejun: omletă fără ou
Meniu de post. Mic dejun: budincă de chia
Este potrivită pentru dimineţile în care vrei să mănânci ceva uşor şi înlocuieşte cu succes iaurtul cu care erai obişnuită. Pentru a face budinca se amestecă două linguri cu seminţe de chia într-un pahar cu orice suc proaspăt stors, fructe pisate sau lapte vegetal. Aceste seminţe care au un conţinut ridicat de proteine, minerale, vitamine şi acizi graşi omega-3 au capacitatea de a absorbi lichidul, astfel încât vei obţine o budincă cremoasă pe care o poţi îmbunătăţi cu fructe proaspete, nuci, fulgi de cocos, cacao, unt de arahide, alune, fructe uscate presate deasupra.
Meniu de post. Mic dejun: smoothie
Meniu de post. Prânz: salată de quinoa
Quinoa este o sursă excelentă de proteine și o poți combina cu multe legume și verdețuri pentru a obține o masă sănătoasă, ușor de transportat și la birou.
Pătrunjelul, măslinele, roșiile, leguminoasele (năut, linte, fasole, mazăre), avocado sunt doar câteva dintre ingredientele pe care le poți adăuga alături de quinoa fiartă.
Meniu de post. Prânz: paste integrale cu ciuperci, spanac, ardei, fasole verde
Pastele integrale pot să constituie o alternativă sănătoasă, încercând astfel să eviți pastele din făină albă.
Combină-le cu spanac proaspăt, ardei roșu, ciuperci și fasole verde pentru a obține o combinație sănătoasă pentru un prânz de post. Încearcă să incluzi în rețetele de paste care furnizează carbohidrați complecși și o sursă de proteină vegetală, cum ar fi mazărea, ciupercile, fasolea, tofu, năutul.
Meniu de post. Prânz: ghiveci de legume cu orez integral
Rădăcinoasele, dovleceii, vinetele şi ceapa pot să se transforme într-un ghiveci delicios atunci când sunt gătite lent şi la foc mic. Acest ghiveci îl poţi consuma cu orez integral pentru a-l face mai săţios.
Meniu de post. Prânz: supă cremă
Supele cremă sunt sățioase și pot să constituie o opțiune bună pentru un prânz de post. Cremele de linte, mazăre, rădăcinoase, conopidă, broccoli, țelină se prepară foarte simplu, nu au nevoie de lactate pentru a avea un gust bogat și le poți avea mereu la îndemână în frigider.
Cum să faci supă cremă de linte
Ingrediente
1 cană cu linte roşie
1 ceapă
2 căţei de usturoi
1 ardei roşu
1 morccov
1 linguriţă de curry
1/2 linguriţă de ghimbir proaspăt răzuit
1 linguriţă de chimen pudră
sare de mare
piper negru
ulei de măsline
zeamă de lămâie
apă
pătrunjel proaspăt (opţional)
smântână (opţional).
Mod de preparare
Se încinge uleiul în care se pun la călit ceapa, usturoiul, ghimbirul, chimenul şi curry.
Apoi se adaugă ardeiul şi morcovul care se amestecă şi se lasă la călit câteva minute.
Înainte de a pune apa, lasă la călit şi lintea roşie împreună cu celelalte ingrediente.
Se acoperă toate legumele cu apă şi se lasă la fierrt maxim 30 de minute sau până ce lintea este fiartă.
Se mixează în blender şi se consumă cu smântână, crutoane şi pătrunjel tocat mărunt.
Meniu de post. Prânz: lipie cu legume, hummus şi verdeţuri
Lipiile umplute cu hummus, verdeţuri, roşii, castraveţi, avocado sunt potrivite pentru o masă de prânz atunci când vrei să ţii post.
Meniu de post. Cină: cartofi dulci copți și umpluți cu fasole/năut
Dacă îţi plac cartofii dulci poţi să-i speli bine şi să-i crestezi înainte de a-i introduce la cuptor. Până când se coc cartofii poţi să prepari o umplutură pentru ei folosind fasole din conservă, ceapă, ardei şi condimente trase la tigaie.
Meniu de post. Cină: vinete umplute cu bulgur, rodie și ierburi aromatice
Vinetele crestate, unse cu ulei și condimentate vor ieși delicioase dacă le lași timp de 45 de minute la cuptor. Le poți combina apoi cu o salată proaspătă făcută cu bulgur/quinoa/orez integral, pătrunjel, busuioc, semințe de pin și rodie. Vei obține o rețetă absolut delicioasă cu vinete pe care merită să o încerci.
Meniu de post. Cină: legume la cuptor și ardei umplut cu quinoa
Legumele stropite cu puțin ulei de măsline se transformă total dacă le pui la cuptor. Vei obține o cină de post delicioasă care merge alături de quinoa, hrișcă, mei sau orez integral. De asemenea, poți să umpli jumătăți de ardei cu quinoa amestecată cu verdețuri, să le lași la cuptor puțin și vei obține ardei umpluți delicioși.
Meniu de post. Cină: orez la tigaie cu legume
Orezul integral se fierbe separat, adăugând în apă câteva cuişoare şi o felie de lămâie pentru aromă. Între timp poţi să foloseşti un pachet de amestec mexican congelat alături de o ceapă pe care să le sotezi folosind puţină apă şi ulei. După ce a fiert şi l-ai scurs, orezul se pune în tigaie peste legume şi se asezonează după gust.
Meniu de post. Cină: salată caldă de linte cu morcovi și ceapă coapte
Păstrează linte fiartă și scursă în frigider, deoarece astfel o vei avea la îndemână pentru serile când nu ai timp și chef să gătești ceva complicat.
Ea va merge de minune alături de morcovi și ceapă stropite cu puțin ulei de măsline și lăsate la cuptor o jumătate de oră.
Adaugă verdețuri proaspete cum ar fi spanac sau pătrunjel și obții o salată caldă gustoasă și hrănitoare.
Foto și rețetă: deliciousllyella.com