Mâncare naturistă, hrană vie sau "raw food". O tendinţă care face paşi timizi în România. Bucătăria fără foc pare un concept de roman, deşi ea este o realitate tot mai întâlnită în alte ţări. În mod cert, după '90 şi-a câştigat şi la noi adepţi, chiar dacă vorbim de o nişă abia în formare. Pentru aparţinătorii ei, viaţa sănătoasă se compune din alimentaţie corectă, apropiată de natură şi o filosofie în acelaşi ton.
Mişcarea "raw food" (hrană vie) nu este o invenţie a secolului 21. Nici măcar a secolului 20. Primele studii şi lucrări au apărut la sfârşitul secolului 19, dar dezvoltarea mişcării s-a petrecut abia după reaşezarea societăţii în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Doctorul elveţian Maximilian Bircher-Benner este cel care a pus prima dată în discuţie hrana vie ca tratament şi a înfiinţat o clinică, în 1897, la Zurich, pentru a trata pacienţi suferind de boli diverse prin mâncare sănătoasă, gătită fără foc.
El însuşi a trecut prin experienţa vindecării directe de icter prin cură cu mere proaspete. Numele său este reţinut de istorie şi ca inventator al produsului ”muesli” (din păcate, invenţia lui a fost diversificată în timp, astfel că ”muesli” din prezent nu prea mai au de-a face cu reţeta originală a medicului elveţian). Norman Walker, Max Gerson, Weston Price - toţi sunt specialişti care, în anii timpurii ai secolului 20, au studiat efectele hranei vii şi au scris lucrări ştiinţifice pe baza observaţiilor lor directe.
Mod de alimentaţie sănătos, nu dietă sau cură
Anii '80 au însemnat, practic, dezvoltarea acestui tip de alimentaţie. Spun ”dezvoltare” pentru a marca apariţia restaurantelor şi meniurilor de tip ”raw food”, nu pentru că acest gen de hrană ar fi devenit un curent de masă.
O delicioasă clătită ”raw” cu spanac, din bucătăria Fibrio
Foto: Fibrio.ro
Ce înseamnă, practic, hrana vie? Nu este o dietă, aşa cum multă lume tinde să creadă, ţinută doar pentru a pierde nişte kilograme. Nu ţine de o anumită religie şi nu cere aderarea la vreo sectă. Este, pur şi simplu, un mod de alimentaţie bazat pe alimente neprocesate, fără să fie gătite cu foc şi, de cele mai multe ori, organice (sau măcar cultivate tradiţional). Legume crude, fructe crude sau uscate, nuci, alune, seminţe (neprăjite şi nesărate), germeni, cereale în formă pură (grâu înmuiat în apă sau orez etc.), ouă, brânzeturi obţinute natural (nu neapărat din lapte, se poate face brânză şi din migdale), peşte, chiar şi carne, într-o oarecare măsură, toate acestea fac parte din alimentaţia naturistă. Nimic cu conservanţi, aditivi sau orice alt adaos la produse, nimic cu E-uri, procesat chimic sau obţinut prin alte metode decât cele tradiţionale, manuale. Există şi aici ramuri: cei care aleg combinarea alimentelor cu proteină vegetală cu cele care conţin proteină animală şi cei care resping proteina animală şi se orientează pe o dietă vegetariană sau vegană prin excelenţă.
Comentarii (4)
Sunt multe lucruri de stiut inainte sa va apucati de diete raw food. Au aparut multe "vedete" cu bloguri aparent inofensive intr-o retea care promoveaza produse din adevarate "concernuri" naturiste cu voie sau prinse in joc. Sunt convinsa ca ei nu vor sa face rau dar din nestiinta (majoritatea nu au studii medicale, biochimie) si superficialitate fac retete care mai de care cu nuci si arome exotice si bio organice fara pic de pregatire anterioara procesarii. Cu excetia consumului exagerat de carne si alimente procesate din ultele 2 secole, Ghidati-va dupa retetele bunicilor din toate civilizatiile pentru ca mii de ani de gatit nu pot fi combatuti de trenduri de cateva decenii. poate in alte privinte dar nu al hranei unde in ultimul timp esecul e clar. Una din evidente e fermentarea cerealelor care nu devin hrana veritabila daca nu sunt fermentate. Chiar si pentru legumele verzi exista o traditie globala a adaugarii de acizi (toate salatele sunt cu otet, lamaie, sau de lichide acre) si nu numai pentru conservare
afumaturile sunt sanatoase ? adica daca tot mananc raw =sanatos nu cred ca asocierea cu carnea afumata e cea mai buna alegere
nu trebuie sa gatesti sau sa fierbi carnea, se poate afuma, ca la tara, traditional sau gasesti peste sau pui afumat in supermarketuri. sper sa iti fie de folos!
buna ziua. am citit cu viu interes articolul. am vazut totusi in retelele cu proteine ca apare carnea de pui, peste, etc. intrebarea mea este cum se gateste carnea daca focul nu se foloseste? as vrea sa prepar pt mine personal si familia mea retetele recomandate de dv, de unde le pot lua? astept raspuns multumesc
Posteaza comentariu