Lamaia - Selectarea si pastrarea

Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti.

Un truc cunoscut pentru selectarea lamailor este coaja: ea trebuie sa fie subtire, deoarece cu cat este mai groasa, cu atat are mai putin miez si mai putina zeama. Asadar, alege-le pe cele mai grele si de o culoare galbena intensa. Cele cu dungi verzui sunt mai acide, deoarece nu sunt suficient de coapte.

Cateva semne dupa care sa te iei: fructul este usor "ridat", are parti mai moi si o culoare galbena inchis. Se pastreaza la temperatura camerei (departe de razele soarelui) si rezista aproximativ o saptamana. Daca nu le-ai folosit in acest timp, cel mai indicat este sa le pui in frigider unde rezista pana la 4 saptamani. De asemenea, zeama de lamaie si coaja rasa se pot pastra in frigider. Sau poti sa torni in pungile pentru gheata si sa le pui in congelator. Coaja de lamaie se pastreaza intr-un dispozitiv ermetic inchis plasat intr-un loc racoros si uscat.


Ca sa alegi lamaile verzi cele mai bune trebuie sa aiba o culoare verde inchis, sa fie grele si tari. Pe masura ce se coc si capata o culoare mai galbena isi pierd din aroma. Se pastreaza la temperatura camerei mai mult de o saptamana, dupa care se pun in frigider intr-o punga de plastic (rezista 10-14 zile pana sa-si piarda din aroma).