Desi ne putem mandri cu bucate gustoase, cand vine vorba de sanatate, bucataria romaneasca lasa de dorit. Grasimile din belsug, prajelile si rantasurile sunt prezente in mai toate mancarurile noastre traditionale.
Tara noastra nu se poate mandri nici cand vine vorba de rata de obezitate. Foarte multi romani sunt obezi, dar si mai multi nu constientizeaza riscurile la care se supun din aceasta cauza. "Obezitatea trebuie tratata ca o boala. La noi nu este luata foarte in serios si unele persoane care se considera 'plinute' sunt adesea de-a dreptul obeze", declara medicul nutritionist Mihaela Bilic.
Pentru un stil de viata cat mai sanatos, te poti inspira din traditiile culinare ale celor mai sanatoase popoare.
Paradoxul francez
Un studiu realizat in anul 2002 de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite a evidentiat faptul ca desi consumul de grasimi saturate este mai mare in Franta decat in Statele Unite, 108 grame comparativ cu 72 de grame pe zi, francezii prezinta un risc cu 30 - 40% mai mic de a avea boli cardiovasculare. De-a lungul anilor, studiile au asociat aceasta tendinta a francezilor de a fi mai sanatosi si mai longevivi cu consumul regulat de vin rosu.
Desi vinul rosu este benefic, consumul excesiv are un efect invers, determinand aparitia unor probleme de sanatate. Consumul admis pentru o viata sanatoasa ar trebui sa se incadreze intr-o cantitate moderata de alcool, de patru pana la maximum sase ori pe saptamana.
Pe langa consumul de vin rosu, francezii mai au cateva obiceiuri care le permit sa isi pastreze sanatatea si o greutate normala. Mesele dese si portiile mici sunt un secret al francezilor, dar si consumul de lactate, in special branzeturi si iaurt.
Japonezii "mananca cu ochii"
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, japonezii au cea mai mare speranta de viata, de 74.5 ani, dintre 191 de tari care au fost incluse in cercetare, in 2000. Nu numai ca traiesc cel mai mult, dar japonezii sunt si cei care traiesc mult fara a suferi din cauza dizabilitatilor, comparativ cu batranii din alte tari.
Pe langa asta, potrivit International Obesity TaskForce, japonezii se bucura de cea mai mica rata de obezitate, de 3%, urmati de francezii, cu 11%. Americanii ajung pana la o rata de 32%.