Conform publicatiei DailyMail, studiul a descoperit ca naringenin-ul, antioxidant raspunzator de gustul citricelor, arde grasimile si ajuta la echilibrarea nivelului de glucoza si al insulinei din organism.
Avand in vedere ca acest antioxidant se gaseste in cantitati mici in citrice, cercetatorii au declarat ca este nevoie de crearea unui supliment cu naringenin-ul pentru aceste efecte. Odata aparute, suplimentele vor fi recomandate celor care sufera de diabet de tip doi, boala care provoaca uneori si probleme cardiace.
Specialistii de la Universitatea din Western Ontario, Canada, au efectuat testele pe soareci diagnosticati cu diabet. O parte dintre acestia au fost hraniti cu alimente care contineau naringenin si, conform cercetatorilor, starea lor s-a imbunatatit semnificativ. Soarecii carora nu li s-a administrat suplimente au prezentat probleme de sanatate precum obezitate, colesterol ridicat si glicemie ridicata.
Concluzia studiului este ca grepfrutul scade nivelul de colesterol si previne obezitatea. "Ce face acest studiu unic este faptul ca rezultatele au aratat ca efectele acestui antioxidant nu au fost influentate in niciun fel de numarul de calorii consumate," a declarat conducatorul studiului, prof. Murray Huff. Cercetatorii au mai adaugat ca planuiesc sa creeze un tratament pentru oameni, pe baza acestor descoperiri.
Alte beneficii asupra sanatatii
Intareste sistemul imunitar. Datorita continutului ridicat de vitamina C, grepfrutul reduce simptomele racelii si severitatea acestora. Peste 20 de studii stiintifice au declarat vitamina C ca fiind inamicul de temut al racelilor.
Previne afectiunile inflamatorii. Vitamina C apara organismul si de actiunea nociva a radicalilor liberi, reducand severitatea unor afectiuni inflamatorii precum osteoartrita, astmul si artrita reumatoida.
Lupta impotriva cancerului. Culoarea roz sau rosie a grepfrutului este data de licopen, un carotenoid cu actiune antitumorala. Dintre carotenoizi, licopenul are cea mai mare capacitate de a lupta impotriva distrugerilor celulare cauzate de actiunea radicalilor liberi.
Benefic pentru barbati: o dieta bogata in alimente care contin licopen (precum grepfrutul roz, pepene, papaya, guava, rosii, caise) si un consum regulat de ceai verde reduce considerabil riscul de a face cancer de prostata, arata rezultatele unui studiu publicat in Journal of Clinical Nutrition.
Continut bogat de antioxidanti. Antioxidantii sunt substantele care apara organismul de actiunea daunatoare a radicalilor liberi, despre care specialistii spun ca sunt cei care cauzeaza boli arteriale (ateroscleroza), cancer si altele. In urma unui studiu efectuat asupra calitatii sucurilor de fructe stoarse, locul intai a fost castigat de sucul de struguri care contine cei mai multi polifenoli si antioxidanti. Urmatoarele locuri au fost obtinute de sucul de mere, afine si grepfrut.
Scade nivelul colesterolului "rau". Atat galben, cat si cel roz reduc nivelul colesterolului "rau" (LDL), iar cel rosu mai scade si din numarul trigliceridelor, ne arata un studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry. Cercetatorii de la Universitatea Hebrew din Ierusalim au descoperit ca grepfrutul rosu este mai bogat in compusi bioactivi si polifenoli decat cel galben, insa identice daca luam in considerare continutul de fibre, acid fenolic si ascorbic. Dupa ce au efectuat testele - adaugand in dieta voluntarilor fie grepfrut rosu, fie galben, fie deloc - au constatat ca ambele tipuri de grepfrut scad nivelul colesterolului "rau" dupa un consum zilnic de doar 30 de zile.
Previne formarea pietrelor la rinichi. Un studiu publicat in Jurnalul britanic de Nutritie a scos in evidenta faptul ca daca femeile consuma zilnic de la 1/2 la 1 litru de suc de grepfrut, mere sau portocale au un risc redus de formare a pietrelor la rinichi.
Ofera protectie impotriva cancerului de colon. Grepfrutul nu este numai foarte bogat in vitamina C, ci noile studii ofera mai multe motive bine argumentate pentru care sa consumam acest fruct: ne protejeaza de cancerul pulmonar si de colon. 170 ml de suc de grepfrut pe zi reduce actiunea unei enzime care activeaza substantele cancerigene din fumul de tutun.